Er der mon nogen der har prøvet at genbruge humle til næste bryg ??
Jeg har tænkt over, hvis man f.eks. har følgende humleprofil:
30 gr. Saaz i 60 min - bitterhumle
30 gr. Saaz i 15 min - smagshumle
30 gr. Saaz i 05 min - aromahumle
Så er bitterhumlen nok kogt helt ud, men hvad med de andre to ? Er det mon muligt med en vis succes, at genbruge dem i næste bryg med samme humleprofil ? jeg tænker her på, at man så "rykker" smagshumlen op og koger den som bitterhumle og aromahumlen "avancerer" så og bliver til smagshumle.
Ifølge teorien så burde der vel være en masse kraft tilbage i både smags- og aroma-humle, set i forhold til bitterhumlen som er kogt helt ud.
Er det en helt vanvittig tanke eller hvad ?
Humle genbrug
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Humle genbrug
keep it simple !
Re: Humle genbrug
Jeg følger lige med her, det er i hvert fald et teoretisk interessant spørgsmål, glæder mig til at læse svar :)
^__^
Mike
^__^
Mike
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Humle genbrug
Jeg har prøvet det, og det kan sagtens lade sig gøre at genbruge aromahumle som bitterhumle. Det er selvfølgelig stort set umuligt at regne ud, hvor meget bitterhed, det vil give - men det må komme med erfaringen, hvis man bestemmer sig for at kaste sig ud i det. Jeg har kun gjort det en enkelt gang, hvor jeg skulle brygge en ekstra portion øl samme dag.
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Humle genbrug
Genopliver lige denne tråd, da jeg har haft samme tanke.
Tænker at den humle man har brugt som tørhumle, måske kan bruges som bitterhumle i et andet bryg?
Jeg smed en humlesok med 150g humle, direkte i fryseren efter jeg fiskede den op af min gærspand, sidst jeg tappede.
Så den tænker jeg skal være bitterhumle i min næste bryg.
Har nogen mon prøvet noget lignende?
Tænker at den humle man har brugt som tørhumle, måske kan bruges som bitterhumle i et andet bryg?
Jeg smed en humlesok med 150g humle, direkte i fryseren efter jeg fiskede den op af min gærspand, sidst jeg tappede.
Så den tænker jeg skal være bitterhumle i min næste bryg.
Har nogen mon prøvet noget lignende?
Re: Humle genbrug
Nej, ikke her
Selv om jeg er jydsk har jeg ikke tænkt på at det overhovedet er en mulighed.
Men du må meget gerne opdatere ift resultatet. Der
Er jeg da nysgerrig!
Mvh
Jesper
Sent from my iPhone using Tapatalk
Selv om jeg er jydsk har jeg ikke tænkt på at det overhovedet er en mulighed.
Men du må meget gerne opdatere ift resultatet. Der
Er jeg da nysgerrig!
Mvh
Jesper
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Humle genbrug
Du kan sikkert bruge den til et andet bryg, men du ved reelt ikke, hvad det indeholder mere.
Heller ikke af alfasyre.
For selv om humlen ikke er kogt, er det meste af alfasyren alligevel trukket ud i urten/øllet.
Kogningen bevirker kun, at alfasyren går i kemisk forbindelse med øllen (isomiseres), og dermed forbliver som en del af væsken.
Ved tørhumlingen udtrækkes alfasyren også, men da den ikke isomiseres, flyder den rundt som selvstændige partikler på samme niveau som gær og proteiner, der så bundfældes på samme måde.
Det skal ikke afholde dig fra at lave forsøg med at genbruge humle, men du kan ikke bruge humlens oprindelige alfasyreindhold til noget i dine beregninger.
Men spændende at høre om dine forsøg, og om du derudaf kan estimere den procentvise rest af alfasyre i tørhumle.
Heller ikke af alfasyre.
For selv om humlen ikke er kogt, er det meste af alfasyren alligevel trukket ud i urten/øllet.
Kogningen bevirker kun, at alfasyren går i kemisk forbindelse med øllen (isomiseres), og dermed forbliver som en del af væsken.
Ved tørhumlingen udtrækkes alfasyren også, men da den ikke isomiseres, flyder den rundt som selvstændige partikler på samme niveau som gær og proteiner, der så bundfældes på samme måde.
Det skal ikke afholde dig fra at lave forsøg med at genbruge humle, men du kan ikke bruge humlens oprindelige alfasyreindhold til noget i dine beregninger.
Men spændende at høre om dine forsøg, og om du derudaf kan estimere den procentvise rest af alfasyre i tørhumle.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Humle genbrug
Jeg har prøvet det et par gange som håndbrygger, men gik fra det igen, da det var et forkert sted at spare. Plus at det var besværligt at finde den rette bitterhed.
Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Sendt fra min IN2013 med Tapatalk
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 99
- Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00
Re: Humle genbrug
Ok, troede faktisk at de 'bitre egenskaber' var næsten intakte når humlen ikke havde kogt. Tak for info.Borg skrev:Du kan sikkert bruge den til et andet bryg, men du ved reelt ikke, hvad det indeholder mere.
Heller ikke af alfasyre.
For selv om humlen ikke er kogt, er det meste af alfasyren alligevel trukket ud i urten/øllet.
Kogningen bevirker kun, at alfasyren går i kemisk forbindelse med øllen (isomiseres), og dermed forbliver som en del af væsken.
Ved tørhumlingen udtrækkes alfasyren også, men da den ikke isomiseres, flyder den rundt som selvstændige partikler på samme niveau som gær og proteiner, der så bundfældes på samme måde.
Det skal ikke afholde dig fra at lave forsøg med at genbruge humle, men du kan ikke bruge humlens oprindelige alfasyreindhold til noget i dine beregninger.
Men spændende at høre om dine forsøg, og om du derudaf kan estimere den procentvise rest af alfasyre i tørhumle.
Det bliver nok svært at gætte sig til den rigtige IBU.
Det kunne være interessant at lave 2 ens bryg, hvor den ene indeholdt genbrugt tørhumle som bitterhumle, og den anden identisk, men med frisk humle.
Re: Humle genbrug
Det lyder som er godt forsøg.Family Brewing skrev:Ok, troede faktisk at de 'bitre egenskaber' var næsten intakte når humlen ikke havde kogt. Tak for info.Borg skrev:Du kan sikkert bruge den til et andet bryg, men du ved reelt ikke, hvad det indeholder mere.
Heller ikke af alfasyre.
For selv om humlen ikke er kogt, er det meste af alfasyren alligevel trukket ud i urten/øllet.
Kogningen bevirker kun, at alfasyren går i kemisk forbindelse med øllen (isomiseres), og dermed forbliver som en del af væsken.
Ved tørhumlingen udtrækkes alfasyren også, men da den ikke isomiseres, flyder den rundt som selvstændige partikler på samme niveau som gær og proteiner, der så bundfældes på samme måde.
Det skal ikke afholde dig fra at lave forsøg med at genbruge humle, men du kan ikke bruge humlens oprindelige alfasyreindhold til noget i dine beregninger.
Men spændende at høre om dine forsøg, og om du derudaf kan estimere den procentvise rest af alfasyre i tørhumle.
Det bliver nok svært at gætte sig til den rigtige IBU.
Det kunne være interessant at lave 2 ens bryg, hvor den ene indeholdt genbrugt tørhumle som bitterhumle, og den anden identisk, men med frisk humle.
Evt samme batch delt i to før kogningen.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;