Undergær.

Re: Undergær.

Indlægaf Freund » 19. okt 2018, 22:19

Dobbelt bock, i Viborg kalder de det hønseøl :)
Freund
 
Indlæg: 363
Images: 1
Tilmeldt: 16. aug 2017, 20:15
Geografisk sted: 7400 Herning

Re: Undergær.

Indlægaf Knet » 19. okt 2018, 22:59

Hønseøl?!! Ja, den var jeg jo så nødt til lige at google. Meget sød historie:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... dk%2F&_rdr
Knet
 
Indlæg: 473
Tilmeldt: 16. okt 2017, 18:58
Geografisk sted: Ballerup

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 12. okt 2021, 20:50

Genopliver lige denne gamle tråd, da jeg snart skal i gang med min første undergæret øl.
Jeg kan læse i tidligere besvarelser, de forskellige temperaturer under gæringsprocessen, med diacetyl pause, cold crash osv.

Jeg har tænkt mig at sukker karbonere, jeg går ud fra at det skal foregå ved 10-12 grader, ligesom gæringsprocessen, og i 14 dage, (ret mig hvis det er helt forkert).
Men hvad så bagefter, går det an at lagre øllet ved stuetemperatur?
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Borg » 12. okt 2021, 21:45

Flaskekarbonering foregår ved stuetemperatur, også ved lagers.
Det er så lidt sukker der skal omsættes, så den højere temperatur giver ingen smagsændring ved øllet.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4701
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 15. okt 2021, 18:39

Borg skrev:Flaskekarbonering foregår ved stuetemperatur, også ved lagers.
Det er så lidt sukker der skal omsættes, så den højere temperatur giver ingen smagsændring ved øllet.


Ok, og så kan man fint opbevare dem mørkt ved stuetemperatur i flere måneder?
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Borg » 15. okt 2021, 19:10

Family Brewing skrev:
Borg skrev:Flaskekarbonering foregår ved stuetemperatur, også ved lagers.
Det er så lidt sukker der skal omsættes, så den højere temperatur giver ingen smagsændring ved øllet.


Ok, og så kan man fint opbevare dem mørkt ved stuetemperatur i flere måneder?
Jeg ville kun opbevare dem ved stuetemperatur mens de karbonerer.
Både ales og lagers.
Derefter skal de opbevares køligt for at være langtidsholdbare.
Alle kemiske og biologiske processer foregår hurtigere ved højere temperaturer. Det gælder også for eventuel bakterievækst.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4701
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 15. okt 2021, 20:04

Ja, jeg er klar over problematikken med opbevaring ved stuetemperatur, jeg har dog ikke kapacitet til kølig opbevaring af alt mit hjemmebryg, men skal det forstås sådan at det er lige problematisk hvad enten der er tale om ales eller lagers?
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Borg » 16. okt 2021, 07:53

Family Brewing skrev:Ja, jeg er klar over problematikken med opbevaring ved stuetemperatur, jeg har dog ikke kapacitet til kølig opbevaring af alt mit hjemmebryg, men skal det forstås sådan at det er lige problematisk hvad enten der er tale om ales eller lagers?
Konditionerne for opbevaring af øl er det samme, uanset om det er lagers eller ales.
Optimalt er det mørkt og køligt.
Og ellers må man jo tilpasse sig de muligheder man har.

Det andet (lagers vs ales) har kun noget med gæringstemperatur at gøre.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4701
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 16. okt 2021, 12:36

Ok, tak for de mange fine svar Borg.
Glæder mig til at prøve kræfter med de undergærede øltyper.
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Borg » 16. okt 2021, 21:12

Øvelse gør mester.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4701
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 13. nov 2021, 16:41

Mit første forsøg på en undergæret øl, er i gang.

Efter gæring i 14 dage ved 10 grader, (aktivitet i gærlås stoppede efter 12 dage), har jeg hævet temperaturen til 18 grader (diacetyl pause), det gjorde jeg i Torsdags, men det har så resulteret i aktivitet i gærlåsen igen, skal jeg nu lade den stå ved 18 grader, indtil gærlåsen falder til ro? Eller skal jeg cold-crashe efter 3 dage, som jeg oprindelig havde tænkt mig?

Min bekymring går selvfølgelig på, at ved senere opbevaring på flaske ved stue temperatur, at gæringen så starter op igen, og så... KABOOOM!
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Borg » 13. nov 2021, 20:06

Aktiviteten i gærlåsen skyldes mest sandsynlig temperaturhævningen. Måske en ganske lille smule reel forgæringsaktivitet.

Det eneste der kan afgøre, hvornår den er færdig er måling af sukkerindhold. Når den er stabil, er forgæringen afsluttet.

Der er også noget andet der kan afgøre det, og det er erfaring. Den er du ved at opbygge, så indtil da, så stol på dine måleinstrumenter.
Brugeravatar
Borg
 
Indlæg: 4701
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 13. nov 2021, 21:45

Har netop målt FG til 1021, prøven er taget fra hanen i bunden af spanden, og der kom meget gær med ud, så ved ikke om den reelt er på 1021, men jeg tager en prøve igen mandag aften, på samme måde, er den stadig 1021 bliver den cold-crashet.

Jeg har sat prøven i køleskabet i håb om at gæren vil bundfælde, og jeg vil så forsøge at måle igen.
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

Re: Undergær.

Indlægaf Ctharth » 14. nov 2021, 07:04

Har du brugt hydrometer eller refraktometer til at måle med?

Mvh
Jesper


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ctharth
 
Indlæg: 52
Tilmeldt: 29. sep 2020, 15:26

Re: Undergær.

Indlægaf Family Brewing » 14. nov 2021, 07:11

hydrometer
Family Brewing
 
Indlæg: 76
Tilmeldt: 9. mar 2018, 01:00

ForegåendeNæste

Tilbage til Generelt om brygning

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 6 gæster