Klaring med gelatine

Brugeravatar
Tiedt
Indlæg: 652
Tilmeldt: 14. jun 2009, 22:37
Geografisk sted: Roskilde
Kontakt:

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af Tiedt »

Morten L skrev:...

Den eneste ulempe jeg lige kan finde er at man ikke kan servere sit øl for vegetarer (men de finder alligevel sjældent vej til vores hus ;-) )
Ejheller muslimer, jøder o.a. m.m man kan IKKE garantere at der ikke er brugt svin til gelatinen og at alle dyrene var Hallal slagtet/koscher.
Senest rettet af Tiedt 14. apr 2013, 10:27, rettet i alt 1 gang.
Vh. Christian Tiedt
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af søreno »

Tiedt skrev:
Morten L skrev:...

Den eneste ulempe jeg lige kan finde er at man ikke kan servere sit øl for vegetarer (men de finder alligevel sjældent vej til vores hus ;-) )
Ejheller muslimer, jøder o.a. m.m man kan garantere at der ikke er brugt svin til gelatinen og at alle dyrene var Hallal slagtet/koscher.
A pro pos så tænkte jeg på om nogen har prøvet med agar agar. Umiddelbart skulle man jo tro det virker.
Ikke fordi jeg er vegetar men bare for at høre fordi jeg alligevel har noget stående
Vh
Søren
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af Nimbus39 »

Er agar ikke et vækstmedie der bruges til dyrkning af bakterier og lign. kulturer?
Umiddelbart vil jeg tro det ikke er egnet, men jeg har ingen erfaringer på området.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Tiedt
Indlæg: 652
Tilmeldt: 14. jun 2009, 22:37
Geografisk sted: Roskilde
Kontakt:

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af Tiedt »

Kan lige se at det er beregenet til de samme ting som husblas så mon ikke det er fri for underlige smagspåvirkninger og giftige forbindelser?
Du kan jo prøve at se hvordan agaren opfører sig når det blivr tilsat en kold væske Vand , eller en flad dåseøl med lidt bage gær og anset "savs" i... hvis det ender med en budding så skal du nok ikke bruge det... ;-)
Vh. Christian Tiedt
_________________________________________________________
"Skål"
Venner af Tiedt's bryghus på Facebook:
http://www.facebook.com/groups/129935990417579/
søreno
Indlæg: 1705
Tilmeldt: 13. nov 2010, 14:18
Geografisk sted: Thisted

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af søreno »

Agar bruges til gelatinering (mon det hedder det?) på samme måde som husblas. Det er bare vegetabilsk. Når det skal bruges som vækstmedie skal det tilsættes til noget, som kan bruges som gromedie. Fx. ølurt. Jeg bruger det, når jeg laver yeast slants: http://www.homebrewtalk.com/f163/slanting-yeast-133103/" onclick="window.open(this.href);return false;

Men umiddelbart tænkte jeg, at det må kunne bruges, så jeg laver nok en test, som Tiedt foreslår. Måske tapper jeg lidt af det, jeg har til gæring og prøver med.

VH
Søren
Gajol
Indlæg: 443
Tilmeldt: 16. aug 2011, 23:06
Geografisk sted: Grenaa

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af Gajol »

Hej

Genopliver lige en gammel tråd.
Jeg har et cornelius fad med karboneret øl der skulle bruges om 3 uger men da vi har ændret planer skal det bruges på lørdag men øllet er ikke helt klar endnu.
så vil lige høre om jeg har forstået det rigtigt at man kan tilsæte et blad husblas opblandet i vand i fadet i det færdig kaboneret øl sætte tryk på igen og ryste lidt og lade stå et par dage og så er øllet klart og fint

/Kim & Co
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af Morten L »

Gajol skrev:Hej

Genopliver lige en gammel tråd.
Jeg har et cornelius fad med karboneret øl der skulle bruges om 3 uger men da vi har ændret planer skal det bruges på lørdag men øllet er ikke helt klar endnu.
så vil lige høre om jeg har forstået det rigtigt at man kan tilsæte et blad husblas opblandet i vand i fadet i det færdig kaboneret øl sætte tryk på igen og ryste lidt og lade stå et par dage og så er øllet klart og fint

/Kim & Co
Jeg har aldrig prøvet med husblas, men principielt er du på rette spor.

Min erfaring er at det virker bedst med koldt øl.

Jeg foretrækker at komme det i inden øllet er karboneret, men jeg ved ikke om det har en betydning.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Gajol
Indlæg: 443
Tilmeldt: 16. aug 2011, 23:06
Geografisk sted: Grenaa

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af Gajol »

Morten L skrev:
Gajol skrev:Hej

Genopliver lige en gammel tråd.
Jeg har et cornelius fad med karboneret øl der skulle bruges om 3 uger men da vi har ændret planer skal det bruges på lørdag men øllet er ikke helt klar endnu.
så vil lige høre om jeg har forstået det rigtigt at man kan tilsæte et blad husblas opblandet i vand i fadet i det færdig kaboneret øl sætte tryk på igen og ryste lidt og lade stå et par dage og så er øllet klart og fint

/Kim & Co
Jeg har aldrig prøvet med husblas, men principielt er du på rette spor.

Min erfaring er at det virker bedst med koldt øl.

Jeg foretrækker at komme det i inden øllet er karboneret, men jeg ved ikke om det har en betydning.
Hej

Øllet er koldt så den er jo god nok. var også det men at det er kaboneret jeg tænker mest på

/Kim & Co
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af admin »

Kofoed skrev:Jeg har det sidste års tid brugt både kieselsol og gelantine - Begge i flydende form.
Ved lagers køler jeg en uges tid, stikker om til ren tank, tager ca. 1/2 liter af øllen og udrører kieselsolen og tilsætter - rører uhyre forsigtigt en gang - og fortager det samme efterfølgende med gelantinen -

Her ser man resultatet af bundfaldet efter 12 timer med klaring på - Og det var endda på en pilsner der havde stået mere en 5 uger ved ca. 1°C
Picture (Custom).jpg
Ved at bruge denne metode er jeg gået fra at have meget klare ØL til at have krystal klare ØL
Kieselsol (negative charge): Also known as silicon dioxide. Kieselsol works well with gelatine as a clearing agent, since it acts as a tannin substitute and works well to remove bitterness from white wines. When used with gelatine, the gelatine is added to the wine first, and then 24 to 48 hours later, a very small amount of Kieselsol is added, and should be racked off within 2 weeks. Kieselsol also works with chitosan (see the section on chitosan earlier).

Gelatine (positive charge): Gelatine is an animal protein. Like Bentonite, gelatine can be applied as a clearing agent pre- and post-fermentation. Gelatine is recommended for red wines since its positive charge helps reduce excessive tannins (tannin carries a negative charge). It can also be used on white wine to remove the bitter taste of excessive tannins. But in white wine excess gelatine can create a protein instability and develop a haze of its own. To prevent over stripping of white wine, gelatine can be used with Kieselsol. Kieselsol’s negative charge works as a tannin substitute to neutralize excess gelatine in the wine. The two agents with different charges working together also have the potential to both reduce astringency, and collect a greater number of charged solids.
Det ser ud til at man skal have en døgn imellem hver tilsætning, jeg har aldrig prøvet nogle af delene - men måske man skulle tage at prøve det.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....

http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
chevydk
Indlæg: 913
Tilmeldt: 5. dec 2005, 12:26
Geografisk sted: 7080, Børkop
Kontakt:

Klaring med gelatine

Indlæg af chevydk »

Når der nu står at det kan bruges til at fjerne bitter stoffer, er det så ikke et problem i forhold til øl?
Mvh.

Søren Ladegaard

"A woman drove me to drink and I didn't even have the decency to thank her"
W. C. Fields
sstje
Indlæg: 90
Tilmeldt: 10. nov 2014, 17:08
Geografisk sted: Videbæk

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af sstje »

Jeg vækker lige denne tråd igen.
Jeg har købt en gul pakke geleringspulver som denne.
Jeg har opløst lidt af det og smagt på det. Smagen er en smule syrlig, synes jeg.
Er der nogen af jer, der har erfaring med dette produkt?
Kan det bruges, eller hvad vil I anbefale. Helt præcist :-)
20150503_220531.jpg
20150503_220531.jpg (533.84 KiB) Vist 9547 gange
/Strøm
fjorgensen
Indlæg: 915
Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
Geografisk sted: 7451 Sunds

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af fjorgensen »

Det er ikke det rigtige du har fat i, det findes som Dr. Oetker men hedder gelatinepulver,
óg er beregnet til madlavning, ikke syltning, Føtex har taget det af sortimentet, så jeg har købt det på internet.
http://www.tikrydderier.dk/
http://www.e-deli.dk/shop/gelatine-okse-50g-1995p.html
keep it simple !
sstje
Indlæg: 90
Tilmeldt: 10. nov 2014, 17:08
Geografisk sted: Videbæk

Re: Klaring med gelatine

Indlæg af sstje »

fjorgensen skrev:Det er ikke det rigtige du har fat i, det findes som Dr. Oetker men hedder gelatinepulver,
óg er beregnet til madlavning, ikke syltning, Føtex har taget det af sortimentet, så jeg har købt det på internet.
http://www.tikrydderier.dk/
http://www.e-deli.dk/shop/gelatine-okse-50g-1995p.html
Jeg havde en anelse :-) Tusind tak for det. Så kan jeg få flasket til weekenden :-)
/Strøm
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"