Side 1 af 4

Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 17:10
af Morten L
Jeg vil lige vise effekten af gelatine som klaringsmiddel.

Begge glas er nøjagtig samme øl, gæret med en lavt flokkulerende gær (WLP029 Kölsch)
Glasset til venstre har stået 5 uger ved 0º
Glasset til højre har stået 4 uger ved 0º og er derefter tilsat 1 tsk gelatine opløst i varmt vand.
IMG_0178[1].jpg
IMG_0178[1].jpg (137.84 KiB) Vist 14727 gange
IMG_0179[1].jpg
IMG_0179[1].jpg (107.52 KiB) Vist 14727 gange
Gelatine har en, mildt sagt, positiv effekt på klarheden af øllen. Desuden er det billigt (500 gram koster ~55 kroner i Metro)

Den eneste ulempe jeg lige kan finde er at man ikke kan servere sit øl for vegetarer (men de finder alligevel sjældent vej til vores hus ;-) )

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 18:04
af Humlejægeren
Hvornår tilsættes det ?
Var lige i tvivle om hvad det hvad "Gelatine" så jeg google det.. her er lidt af hvad jeg fandt..
Gelatine kan fremstilles ud fra collagen fra sener, knogler og hud, typisk fra svin og køer.
Nogle gange skal man bare ikke vide hvad der er i ;-)

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 18:45
af Tryfuss
meget nysgerrig omkring dette emne
- hvordan anvendes det, du skriver 1 tsk men hvormeget øl er det til?
- fjerner man det igen inden flaskningen eller bundfælder det?

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 19:47
af Morten L
Jeg kommer lidt vand i elkedlen og lader det koge op. Tager en lille skål og kommer en teske gelatine i, når vandet er kølet godt af (under 80 grader) hældes det i skålen med gelatine. Der røres godt rundt til det er opløst.

Så tilsætter jeg der til en fustage og sætter tryk på, ryster godt så det bliver blandet.

På køl og lad det stå et par dage (helst koldt). Det første halve glas ligner nærmest rent gær. Derefter har du en krystalklar øl.

Sv: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 19:58
af Humlejægeren
fedt det må prøves.. tak for tippet..

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 20:50
af Fotojensen
Den prøver jeg også lige...

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 21:36
af Truntebryg
Hvordan er det med smagen ?

Gelantinen kunne måske tage noget smag ?

Ellers et meget overbevisende resultat -

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 22:57
af Fotojensen
Glemte lige... Er det i pulverform?

Re: Klaring med gelatine

: 18. maj 2012, 23:10
af JakobVels
Her er en laaaang tråd om gelatine...

http://www.homebrewtalk.com/f13/gelatin-finings-53912/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Klaring med gelatine

: 19. maj 2012, 01:07
af Borg
Hej Morten.

Hvordan med forskellen på skumkronen? Der er forskel i billedet, men skyldes det bare ophældningen?

Re: Klaring med gelatine

: 19. maj 2012, 01:29
af Borg
Egentlig pudsigt som tingene kan arte sig forskelligt.
Jeg har også brygget en kölsh med WLP029, med et lidt specielt (ikke fuldt ud planlagt) forløb.
Brygget 6. april, gæret 5 dage ved 18 grader, 5 dage ved 19 grader og 10 dage ved 20 grader. Dette var det planlagte forløb.
Grundet mange forskellige ting, blev den først tappet på fade den 17. maj, og har altså stået på gærtank indtil da.
Indtil den 6. maj stod den ved ved 20 grader, hvorefter den har ligget mellem 9 og 11 grader. Jeg tænkte, at den lavere temperatur kunne hjælpe med bundfældningen.
Ved aftapningen i torsdags så min således ud, direkte fra gærtanken, kun med anvendelse af "Klar urt" under kogningen:
CIMG7027.JPG
CIMG7027.JPG (382.42 KiB) Vist 14608 gange

Re: Klaring med gelatine

: 19. maj 2012, 08:36
af Morten L
Truntebryg skrev:Hvordan er det med smagen ?

Gelantinen kunne måske tage noget smag ?

Ellers et meget overbevisende resultat -
Rigtig godt spørgsmål, Søren - men nok også et det bliver meget vanskeligt at svare på.

For smagen ændres selvfølgelig, men hvad forsvinder?
Er det kun gæren og andre proteiner der udfældes, eller forsvinder nogen smagskomponenter også - jeg ved det ikke.

Denne øl har bestemt haft godt af en klaring. Den var udmærket inden, men er blevet meget mere frisk/sprød efter klaring.
Fotojensen skrev:Glemte lige... Er det i pulverform?
Jeps, det er i pulverform.
Borg skrev:Hej Morten.

Hvordan med forskellen på skumkronen? Der er forskel i billedet, men skyldes det bare ophældningen?
Der er ingen forskel, glasset til venstre er ikke karboneret.
Borg skrev:Egentlig pudsigt som tingene kan arte sig forskelligt.
Jeg har også brygget en kölsh med WLP029, med et lidt specielt (ikke fuldt ud planlagt) forløb.
Brygget 6. april, gæret 5 dage ved 18 grader, 5 dage ved 19 grader og 10 dage ved 20 grader. Dette var det planlagte forløb.
Grundet mange forskellige ting, blev den først tappet på fade den 17. maj, og har altså stået på gærtank indtil da.
Indtil den 6. maj stod den ved ved 20 grader, hvorefter den har ligget mellem 9 og 11 grader. Jeg tænkte, at den lavere temperatur kunne hjælpe med bundfældningen.
Ved aftapningen i torsdags så min således ud, direkte fra gærtanken, kun med anvendelse af "Klar urt" under kogningen:
CIMG7027.JPG
Den ser rigtig flot ud!
Jeg har også en kölsch der har stået næsten lige så længe på gærspanden så jeg er spændt på hvordan den ser ud.

Re: Klaring med gelatine

: 19. maj 2012, 09:52
af Lunabryg
Jeg vil gerne advare mod at åbe et fad der er karboneret og smide gelatine i eller andet. Der kommer ilt til øllet så smag og holdbarhed bliver ringere.
Jeg tilsætter min gelatine når jeg smider øl på fad. Jeg sukkerkarbonerer. Men har ikke problemer med karboneringen trods gelatine.

Re: Klaring med gelatine

: 19. maj 2012, 11:28
af Truntebryg
Morten L skrev: Er det kun gæren og andre proteiner der udfældes, eller forsvinder nogen smagskomponenter også - jeg ved det ikke.

Denne øl har bestemt haft godt af en klaring. Den var udmærket inden, men er blevet meget mere frisk/sprød efter klaring.
Helt sikkert, proteinerne udfældes – men bidrager de til smagen, eller overdøver de den ... ?

Skulle der forsvinde lidt af smagen, ja så kan man jo blot tilsætte lidt mere malt…. Vi går jo ikke op i økonomi – kun kvalitet.

Kunne bestemt godt finde på at prøve dette, tror nemlig at en ”let” og frisk pilsner ville have godt af denne metode.

Gelatine - er det i slagter afdelingen ?

Re: Klaring med gelatine

: 19. maj 2012, 11:53
af Morten L
Truntebryg skrev:
Morten L skrev:Gelatine - er det i slagter afdelingen ?
I Metro Aalborg står det sammen med alle de andre tilsætninger/krydderier.