Hej,
Jeg karbonerer naturligt under fermentering i små unitanke.
Lige nu er det en Irish Red Ale der har stået et par uger ved 19 gr. med 1,6 bar. Det skulle give passende ca. 2,3 Vol.
Jeg har sat den til cold crash og den er ned på ca. 8 gr. Tryk er imidlertid kun faldet til ca. 1,4 bar hvilket giver ca. 2,9 Vol. Temperaturændring er sket over relativ kort tid med en glykolkøler.
Som jeg har forstået det, burde karboneringen ikke ændre sig blot fordi temperaturen ændrer sig, hvis ellers alle andre parametre er uændrede (f.eks. udgæring)?
Vil det stabilisere sig lavere over tid eller skal jeg tage trykket lidt af den, som man siger?
Mvh...Claus.
Ændring i tryk ved temperaturfald
-
- Indlæg: 644
- Tilmeldt: 1. okt 2006, 18:22
- Geografisk sted: KBH Nordvest
- Kontakt:
Re: Ændring i tryk ved temperaturfald
Ting fylder mindre, når det bliver nedkølet så derfor falder trykket også :)
Re: Ændring i tryk ved temperaturfald
Det er jeg klar over. Mit spørgsmål går på at jeg synes trykket falder for lidt ved nedkøling ;-)skidemajet-inc skrev:Ting fylder mindre, når det bliver nedkølet så derfor falder trykket også :)
Re: Ændring i tryk ved temperaturfald
Hvordan/hvor måler du øllets temperatur? Er det via en føler inde i øllet?
Hvilket materiale er tankene lavet af? Kan de give sig i forhold til trykket?
Er du sikker på kalibrering af hhv. temperatursystemet og trykmåleren?
Hvilket materiale er tankene lavet af? Kan de give sig i forhold til trykket?
Er du sikker på kalibrering af hhv. temperatursystemet og trykmåleren?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ændring i tryk ved temperaturfald
Tak, Erik.Borg skrev:Hvordan/hvor måler du øllets temperatur? Er det via en føler inde i øllet?
Hvilket materiale er tankene lavet af? Kan de give sig i forhold til trykket?
Er du sikker på kalibrering af hhv. temperatursystemet og trykmåleren?
Tanken er en 50 liters unitank med jacket og ca. 30 liter øl i.
Temperatur måles med en Inkbird 308 wifi via thermowell midt i væsken.
Der kan naturligvis være lidt med kalibrering og måleunøjagtighed.
Principielt er det ikke et problem i den forstand for jeg kan blot tage lidt tryk af manuelt og gære under mindre tryk næste gang.
Det er mere et ønske om at forstå problematikken.
Re: Ændring i tryk ved temperaturfald
Hej
Når væsken/øllet bliver koldere kan det optage mere CO2 hvorved trykket falder.
Men hvis det nedkøles hurtigt (som i dit tilfælde), kan det godt tage lidt tid før alt CO2 er optaget i væsken og en ny ligevægt er nået.
CO2 volumen bør forblive konstant i et lukket system som dit.
Derfor vil jeg vente lidt med at justere trykket, for at se om det ikke ender på det forventede.
Mvh
Thomas
Når væsken/øllet bliver koldere kan det optage mere CO2 hvorved trykket falder.
Men hvis det nedkøles hurtigt (som i dit tilfælde), kan det godt tage lidt tid før alt CO2 er optaget i væsken og en ny ligevægt er nået.
CO2 volumen bør forblive konstant i et lukket system som dit.
Derfor vil jeg vente lidt med at justere trykket, for at se om det ikke ender på det forventede.
Mvh
Thomas
Re: Ændring i tryk ved temperaturfald
Tak, Thomas. Det er logisk og helt sikkert den primære årsag om der skulle være flere.lr-brew skrev:Hej
Når væsken/øllet bliver koldere kan det optage mere CO2 hvorved trykket falder.
Men hvis det nedkøles hurtigt (som i dit tilfælde), kan det godt tage lidt tid før alt CO2 er optaget i væsken og en ny ligevægt er nået.
CO2 volumen bør forblive konstant i et lukket system som dit.
Derfor vil jeg vente lidt med at justere trykket, for at se om det ikke ender på det forventede.
Mvh
Thomas