Hvorfor knokle for at klare øl???
-
- Indlæg: 411
- Tilmeldt: 30. aug 2013, 13:36
- Kontakt:
Hvorfor knokle for at klare øl???
Hej Alle,
Jeg sidder her og er småsnaldret på Taphouse i København. Jeg har købt adskillige rigtigt godt smagende øl i aftenens løb. Mange af disse øl har været mere tåget end Esbjerg en forårsmorgen og alligevel har de smagt rigtigt godt.
Har disse danske mikrobryggerier bare sendt deres øl ud for tidligt - eller er "os, det vil have klar øl" bare nogle forstokne konservative amatører. Hvad siger I?
Personligt har jeg (åbenbart) det mantra, at øllet SKAL være klart. Men er det bestræbelserne værd??
Igen - Hvad siger I? - Cremen af Danmarks Befolkning.,, :-)
Jeg sidder her og er småsnaldret på Taphouse i København. Jeg har købt adskillige rigtigt godt smagende øl i aftenens løb. Mange af disse øl har været mere tåget end Esbjerg en forårsmorgen og alligevel har de smagt rigtigt godt.
Har disse danske mikrobryggerier bare sendt deres øl ud for tidligt - eller er "os, det vil have klar øl" bare nogle forstokne konservative amatører. Hvad siger I?
Personligt har jeg (åbenbart) det mantra, at øllet SKAL være klart. Men er det bestræbelserne værd??
Igen - Hvad siger I? - Cremen af Danmarks Befolkning.,, :-)
mvh
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Martin Guldhammer
https://www.facebook.com/groups/Guldhammer.Beer.Club" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/guldhammer.nanobryg" onclick="window.open(this.href);return false;
- Stensgaard
- Indlæg: 864
- Tilmeldt: 19. maj 2013, 23:01
- Geografisk sted: Nustrup, Vojens
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg cold crasher, men ellers går jeg ikke op i at få klart øl. De bliver klare, hvis jeg bruger en velflokkulerende gær - men det er typisk ikke den slags gær, som smager bedst :-)
Ølsmagning i hele Danmark efter dine ønsker: https://Humlesmagning.dk
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg har ikke noget imod en tåget øl når bare den smager godt.
"De ej poeter ere, der kun drikke vand"
- Ludvig Holberg
- Ludvig Holberg
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg går ikke så meget op i det, bruger af og til lidt Irish Moss men det er ikke et mål for mig at få klart øl.
De fleste af mine øl er ret klare, men det er nok mere held end forstand :-)
De fleste af mine øl er ret klare, men det er nok mere held end forstand :-)
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Efter at have læst resultatet af dette eksperiment, har jeg planer om at smide lidt gelatin (kun en halv te-ske!!) i mine lysere øl:
http://brulosophy.com/2015/01/05/the-ge ... t-results/
Det lyder altså ikke særlig "bøvlet" :P
http://brulosophy.com/2015/01/05/the-ge ... t-results/
Det lyder altså ikke særlig "bøvlet" :P
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
I min "Pilsalesner": Pale Ale med pilsnermalt.
(90% pilsner malt, 5% carapils, 5%hvede, OG1.048, Gær: Nottingham, Humle: Magnum og Sazz, IBU 24)
har jeg den oplevelse, at øllet ligefrem smager mere "klart" når jeg Cold Crasher", og smider 3 dl. opvarmet vand m. 1 tsk. Geletinepulver opløst i, lader den stå koldt i en 3-4 dage, og så på cornelius. Har fået at vide at, øllet smager som Urquell, med lidt mere saft og kraft.
Jeg vil fortsat Cold Crashe og Gelatinebehandle min helt lyse bryg, for at få klarest mulig smag og synsindtryk ud af hanen.
(90% pilsner malt, 5% carapils, 5%hvede, OG1.048, Gær: Nottingham, Humle: Magnum og Sazz, IBU 24)
har jeg den oplevelse, at øllet ligefrem smager mere "klart" når jeg Cold Crasher", og smider 3 dl. opvarmet vand m. 1 tsk. Geletinepulver opløst i, lader den stå koldt i en 3-4 dage, og så på cornelius. Har fået at vide at, øllet smager som Urquell, med lidt mere saft og kraft.
Jeg vil fortsat Cold Crashe og Gelatinebehandle min helt lyse bryg, for at få klarest mulig smag og synsindtryk ud af hanen.
Tid kæler for det komplekse!
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg bruger også gelatine i alle mine bryg. 1 tsk i 200 ml vand. Røres forsigtig i efter gæring er færdig og så cold crash med gelatine i en uges tid. Resultat krystal klar øl hver gang.
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg synes i de fleste tilfælde af en relativ klar øl tager sig bedst ud og virker mest indbydende.
Det vigtigste er dog aroma og smag ingen tvivl om det. Som regel vil jeg gerne at mine lager øl er helt klare, og ud over klarturt i selve brygget, så kan jeg godt finde på at bruge gelatine i fustagen. Det er så let og virker rigtig godt.
Jeg synes nogen gange at en uklar grumset øl også er på påvirket rent smagsmæssigt.
Mvh
Christian
Det vigtigste er dog aroma og smag ingen tvivl om det. Som regel vil jeg gerne at mine lager øl er helt klare, og ud over klarturt i selve brygget, så kan jeg godt finde på at bruge gelatine i fustagen. Det er så let og virker rigtig godt.
Jeg synes nogen gange at en uklar grumset øl også er på påvirket rent smagsmæssigt.
Mvh
Christian
- MonkeyBrew
- Indlæg: 4420
- Tilmeldt: 26. okt 2006, 22:13
- Geografisk sted: 8670 Låsby
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg har også brugt gelatine tricket og irish moss nogle gange, men ellers går jeg generelt heller ikke op øllets klarhed.
Monkeybrew - Abegodt øl!
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
~ Lars Bang Rasmussen ~
http://www.monkeybrew.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mæsketemperature for stilarterne:
http://haandbrygforum.dk/viewtopic.php? ... ure#p85351" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Bruger klarurt men ellers ikke noget skal prøve Cold crash har lige købt køleskab til gærskab med stc-1000.
Så nu har jeg muligheden så skal prøves ellers går ikke så meget op i det bare det er godt øl :)
Skål og god malt
Så nu har jeg muligheden så skal prøves ellers går ikke så meget op i det bare det er godt øl :)
Skål og god malt
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Bruger klar urt + cold crash. Stoppede med gelatine, da jeg syntes det tog toppen af humlen.
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg har lige coldcrashet min forsinkede julebryg i 1 måned ved 5c. Det bliver spændende og se om den er blevet klar.
Jeg synes det er super vigtigt med klaring. Man smager med øjnene. At sidde med en mosebryg i glasset ødelægger oplevelsen af det gode øl.
Jeg synes det er super vigtigt med klaring. Man smager med øjnene. At sidde med en mosebryg i glasset ødelægger oplevelsen af det gode øl.
Mbrew
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Øl tåge kan komme mange steder fra, det kan komme fra proteiner, bakterier, ved dårlig pumpning af mæsken til sikaret osv. Ja der er mange flere...
Men og nu siger jeg men, det kan være brygfejl, men hvis øllet er klart, er man ikke i tvivl - så har man sgu gjort det godt.
Men og nu siger jeg men, det kan være brygfejl, men hvis øllet er klart, er man ikke i tvivl - så har man sgu gjort det godt.
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Taphouse, et fantastisk sted! Har selv tilbragt en halv nat i selskab med de 61 tapperhaner. Uha...
Ligesom med mad, skal der ved øl også være noget for synssansen. For mig virker en uklar øl (altså én der ikke skal være det) som et måltid mad sjasket op på en tallerken: Ikke appetitlig at se på. Øllen kan - som med maden - være en god smagsoplevelse, og være en fornøjelse for næsen. Men alle tre sanser skal altså være pirret for at det er optimalt.
Ud over de problemstillinger som bryggeren og bryggeriet selv er herrer over (eller årsag til), kan udskænkningsstedet også være årsag til den uklare øl. Vi ved jo alle, at en ufiltreret øl giver bundfald i fustagen. Dette bundfald hvirvles op, når fustagen flyttes, specielt hvis det sker uden hensyn til bundfaldet. Og det kan også være årsag til uklarheden.
Selv bruger jeg kun "klar urt" ved urtkogningen. Og så lagrer jeg koldt i en måneds tid i fadet. Og det giver altid en klar øl. Uheldigvis også de hvedeøl jeg laver ;-))
Ligesom med mad, skal der ved øl også være noget for synssansen. For mig virker en uklar øl (altså én der ikke skal være det) som et måltid mad sjasket op på en tallerken: Ikke appetitlig at se på. Øllen kan - som med maden - være en god smagsoplevelse, og være en fornøjelse for næsen. Men alle tre sanser skal altså være pirret for at det er optimalt.
Ud over de problemstillinger som bryggeren og bryggeriet selv er herrer over (eller årsag til), kan udskænkningsstedet også være årsag til den uklare øl. Vi ved jo alle, at en ufiltreret øl giver bundfald i fustagen. Dette bundfald hvirvles op, når fustagen flyttes, specielt hvis det sker uden hensyn til bundfaldet. Og det kan også være årsag til uklarheden.
Selv bruger jeg kun "klar urt" ved urtkogningen. Og så lagrer jeg koldt i en måneds tid i fadet. Og det giver altid en klar øl. Uheldigvis også de hvedeøl jeg laver ;-))
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 915
- Tilmeldt: 2. apr 2014, 12:57
- Geografisk sted: 7451 Sunds
Re: Hvorfor knokle for at klare øl???
Jeg kan da sagtens drikke en tåget øl hvis den ellers smager godt, men jeg sætter selv en ære i at kunne skænke et glas krystalklart koldt fadøl for mine gæster, og indtil nu er det lykkes hver gang.
(Kun 28 bryg på bagen i nyere tid)
En rigtig kok vil heller ikke servere grumset hønsekødsuppe for sine gæster.
:-)
(Kun 28 bryg på bagen i nyere tid)
En rigtig kok vil heller ikke servere grumset hønsekødsuppe for sine gæster.
:-)
keep it simple !