Side 2 af 3
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 22. mar 2011, 19:49
af pipefiter
Hej jeg startede også med en lille gryde som meget hurtig blev for lille, jeg købet så en 70l fik lavet en indsatsspand. fik monteret en kappe på for at spare på gassen så nu er gryden bygget op på en samme prinzip som en gruekedel. jeg blev hurtig træt af at flytte malten i en 2l spand fra ventilen og op i masken
så jeg fandt en fødevare beregnet pumpe på ebay fik lavet et rørsystem så jeg kun skal starte pumpen og åbne og lukke for nogen ventiler
jeg har også modstrømsvæksler bygget på, når jeg skal efter gyde bruger jen 30l gryde fra Lidl som står oven over mæske gryden varmer vandet op til tempturen åbner for hanen, ja det hele går som en leg og øllet bliver godt hvad mere kan man ønske sig. prøv at se min hjemmeside
http://www.bricksite.com/aggewaldbrygskue?id=326741
med højt skum Flemming Søe
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 25. mar 2011, 13:59
af DanGJensen
Hej Flemming,
Det ser rigtigt fornuftigt ud. Hvor meget vil du skyde på at det koster at bygge? Hvad koster pumpen f.eks og hvor man kan købe sådan noget henne til private (nyt)?
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 26. mar 2011, 15:02
af Morten L
Jeg havde helt glemt at tage billeder til dig.
De er lige taget med mobilen så kvaliteten er mindre end fremragende, men det bør kunne give et par ideér.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 08:44
af DanGJensen
Mange tak Morten,
Det har bestemt givet os nogle idéer vi kan arbejde videre med :)
Umilddelbart ender det nok med at vi kommer til at skulle renovere det meste af køkkenet så vi kan få plads til alle de kæmpe store gryder :P
Hvis vi gerne vil op og brygge 50L af gangen skal vi så have 2x 65L (Mæske kedel/Humle kedel) også 1x40L (Varmt vandskedel)
Lyder det fornuftigt ? Skal så vi måske have lavet noget system med pumper o.s.v - men hvordan gør i med rengøringen? Vi har overvejet at lave noget tippe system. Lave en fast fød også gøre så man kan tippe gryden.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 09:03
af Morten L
Jeg er glad for at have 3x65 liters. Der er flere fordele for mig.
1: Jeg har masser af vand til eftergydning og kan let lave en "tynd øl" hvis jeg brygger en imperial "et-eller-andet"
2: Jeg har allerede varmt vand til mæskning hvis jeg skal lave 2 bryg på en dag.
Jeg overvejer selv at købe pumpe til mit setup, men jeg har ikke taget den endelige beslutning endnu. Alternativet er et fritfaldssetup hvor i laver en platform hvor kedlerne står på, forskudt fra hinanden, se evt. Jens' gamle setup
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... ers#p22249
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 09:39
af DanGJensen
Mange tak Morten!
Det link du lige har givet mig der er GULD værd :) Det er præcis sådan nogle tegninger og billeder vi er ude efter. Det gør det også nemmere for ham den gamle at bygge det når han kan se målene o.s.v :)
Jeg tror umilddelbart ikke vi har plads til et Fritfalds anlæg da det som sagt er i en kælder vi brygger og der er ca. 2.05m til lofet.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 15:56
af DanGJensen
Nu jeg kigger på det. Hvordan i alverden rengøre man så store gryder? De gryder jeg har (30L) tager jeg med ud på vores badeværelse også skylder den grundigt, men så store gryder og store 70L+ gruekedeler er ikke til at få med rundt de vejer vel et ton? :)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 16:10
af Morten L
Haveslange med en god "multidims", knofedt, kemi og varmt vand.
Jeg skovler masken op i en spand når den er drypper godt af.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 16:58
af Erfurt
Gør nøjagtig som Morten. Når jeg brygger i mine gruekedler foregår det på en overdækket terrasse og rengøringen ude på græsplænen med en haveslange. Mit 30L setup rengøres i brusekabinen, som du selv gør.
Mvh. Jan
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 28. mar 2011, 20:10
af Borg
DanGJensen skrev:Hvis vi gerne vil op og brygge 50L af gangen skal vi så have 2x 65L (Mæske kedel/Humle kedel) også 1x40L (Varmt vandskedel)
Hvis du vil ende med 50 liter til gæring, skal du kunne koge 60-62 liter (resten til afdampning og tab i humle, trub o.l.). Så er der ikke langt op til kanten i en 65 liters beholder, med risiko for at det koger over. Jeg vil anbefale mindst 70 liter i kogekarret. De to andre er fine i størrelsen.
Skal så vi måske have lavet noget system med pumper o.s.v - men hvordan gør i med rengøringen? Vi har overvejet at lave noget tippe system. Lave en fast fød også gøre så man kan tippe gryden.
Jeg brygger i et af mine udhuse, så jeg kører en trillebør hen til mit mæskekar, og løfter det ned og tømmer masken ud i trillebøren. Karret vejer 19 kg, malten 14-15 kg plus det vand det har suget op, så det kræver da nogle muller. Har tænkt på et vippesystem, men er ikke kommet dertil endnu.
Rengøring sker ved at koge noget vand i karret, tilsætte rengøringsmiddel, og vaske/skrubbe af med en såkaldt tankbørste på en alu-kosteskaft. Den kan tåle kogende vand. Eksempel:
http://shop.mi.dk/catalog/product_info. ... ts_id=2109.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 30. mar 2011, 20:41
af Lars Christensen
Hej.
Jeg har lige en sidebemærkning til de forskellige beregninger af hvor meget vand der vil skulle bruges i et givet bryg eller setup.
I den forbindelse vil jeg da nemlig lige endnu en gang slå et slag for Søren Tygensens rigtigt fine lille stykke software, "Brewfriend". Det kan nemlig med lethed beregne hvor meget vand der vil skulle benyttes. Det kræver lidt forsøg med hensyn til hvor megen afdampning man har i sit setup, hvordan det et sammensat osv, men ellers vil du sagtens kunne bruge det til at beregen mænden af vand i mæsken, spargevand osv.
Samtidig kan det så hjælpe med en masse andre beregninger.
Programmet kan stadig hentes her:
http://www.larchris.dk/program.htm
Vælg den, der hedder "Briewfriend- EU",da den er beregnet til brug på europæiske pc'er.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 30. mar 2011, 21:43
af pipefiter
Hej jeg vil helst ikke ud med hvad mit setup koster, jeg er uddannet vvs og syntes at det er sjovt at lave sådan noget setup.
vis jeg skulle lave et mere en dag så ved jeg faktisk ikke hvor ændringerne skal være så tilfreds er jeg med mit anlæg.
men pumpen har jeg købt på ebay for ca 500kr
jeg har lavet det sådan at når vandet er tilsluttet. så skal jeg faktisk ikke gøre andet end åbne og lukke for nogen ventiler under hele brygtiden
Indsatsien løfter jeg med mit spil og drejer ud i min trillebør og hen på grenpladsen
rengøring er med idofor og pumpe det rundt, til sidst afmontere jeg gryden og vender den på hovedet og skyller det sidste ud
http://www.bricksite.com/aggewaldbrygskue
flemming
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 30. mar 2011, 22:06
af DanGJensen
Hej Alle, det super dejligt med alt den respons. Det giver virkelig os nogle ideer. Jeg tror umilddelbart vi fuld automatisere mæske processen (rører maskine, pumper sparring vand) så pumper vi der videre over i kogekedelen på ca. 70L hvor vi så selv kan tilsætte humlen og derfra tappe urten når vi har fået kølet den ned. Pt. Bruger vi en hjemmelavet kobber chiller, der skal vi nok have designet en ny eller fundet et andet system til kølingen.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 31. mar 2011, 07:17
af Morten L
Blot for lige at klargøre, så er iodofor
ikke et rengøringsmiddel, det desinficerer kun.
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
: 31. mar 2011, 23:38
af brygerset
her er der mange setup
http://www.brewzilla.nl/?brewhalla . jeg har ikke et fast da jeg gerne vil arbejde med infution,med og uden tempratur stigning , dekotion ,kogemæsk og kune kombinerer dem og der kommer jo altid nyt til som i dag hvor der kom en mand med en 50 l gryde tror jeg ø 45 højde 41cm + en 20 l rustfri spand og da jeg pakkede en god kasse hjemmebryg mente han at han ville komme med en 50 l gryde mere.
Jesper