Side 2 af 2

Re: Desinfektion med ballonrens

: 8. jul 2015, 08:44
af Jon
Autolyse bør ikke være et problem de første 4 uger. Men din mængde gær høres fornuftigt ud hvis det er overgæret øl. Det er svært at sige meget om det er iltet tilstrækkeligt men det lyder ok med din metode. Dog kan man ikke ilte for meget medmindre man bruger ren ilt så du må gerne ryste spanden også. Med hensyn på temperatur så tænkte jeg hvad den har været under gæring og hvad slags gær. Nogle gærtyper flokkulerer hvis temperatur falder selv om gæringen ikke er færdig. De første 2-3 døgn er vigtigst for smagen med hensyn til temperatur. Derefter må temperatur gerne hæves lidt for at oprydning/færdiggæring sker nemmere.

Din OG er ikke specielt høj så den burde ikke være en særlig stor udfordring for gæren.

Du kunne lade dine kommende øl få lov til at stå to uger mere inden flaskning for at se om det gør en forskel. Og hold øje med dine nuværende øl. Hvis de fortsætter at blive mere og mere karboneret kunne det tyde på at du har fået noget andet end din gær i øllet.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Desinfektion med ballonrens

: 8. jul 2015, 08:53
af israelsen
De flasker jeg allerede har, de bliver kun værre jo længere tid de står. Det var også derfor jeg var lidt mere ovre i at der kunne være en kontaminering og om ballonrens var godt nok til at fjerne uønskede mikroorganismer.

Re: Desinfektion med ballonrens

: 8. jul 2015, 08:56
af MonkeyBrew
israelsen skrev:De flasker jeg allerede har, de bliver kun værre jo længere tid de står. Det var også derfor jeg var lidt mere ovre i at der kunne være en kontaminering og om ballonrens var godt nok til at fjerne uønskede mikroorganismer.
Du kan stoppe processen i flaskerne ved pasteurisering. Hvis du har en elgryde, kan du smide så mange flasker som den nu tillader, deri og varme dem op til 70 grader i 10-15 minutter. Så dræber du gæren, og processen stoppes. Men det skal nok ske snarest muligt...

Re: Desinfektion med ballonrens

: 8. jul 2015, 09:10
af israelsen
Hva med fremtidig bryg - skal jeg ud og købe noget andet end ballonrens til desinfektion/sterilisering eller er det godt nok med "skoldning" med varmt?

Re: Desinfektion med ballonrens

: 8. jul 2015, 09:24
af MonkeyBrew
Kogende vand er fint i mange tilfælde, men du kan ofte ikke bruge det til plast. Jeg vil anbefale at du køber noget star san til desinficering. Det er ekstrem effektivt, det holder længe og man bruger utrolig lidt ad gangen. Ca. 15 ml pr 10 liter. Og så meget skal man slet ikke bruge! Jeg fylder en sprayflaske med star san og sprayer alt der kommer i kontakt med øllet, godt og grundigt. Emnerne skal kun være våde, og man skal ikke skylle efter med vand.
Derudover kan du sagtens fortsætte med ballonrens som rengøringsmiddel. Ellers køb noget oxi clean. Meget effektiv rengøringsmiddel.

Re: Desinfektion med ballonrens

: 9. jul 2015, 20:42
af Nimbus39
MonkeyBrew skrev: Der er desværre nogle gange hvor man oplever at gæringen kan fortsætte i en evighed, det er næsten altid et tegn på infektion eller for lav gæringstemperatur.
For lidt gær kan også give en meget sløv gær, har oplevet det flere gange (da jeg jo er kendt for at være en gær-mishandler)

Re: Desinfektion med ballonrens

: 9. jul 2015, 21:29
af MonkeyBrew
Nimbus39 skrev:
MonkeyBrew skrev: Der er desværre nogle gange hvor man oplever at gæringen kan fortsætte i en evighed, det er næsten altid et tegn på infektion eller for lav gæringstemperatur.
For lidt gær kan også give en meget sløv gær, har oplevet det flere gange (da jeg jo er kendt for at være en gær-mishandler)
Hæhæ, hvem kan man melde dig til? Dyrenes værn? ;)

Re: Desinfektion med ballonrens

: 10. jul 2015, 07:55
af grøntoft
Kan man kalde dig for en rap-yeast? (En kombination af rapist (voldtægtsforbryder) og yeast, get it?)

The One. Swyped.

Re: Desinfektion med ballonrens

: 12. jul 2015, 21:56
af israelsen
Nimbus39 skrev:
MonkeyBrew skrev: Der er desværre nogle gange hvor man oplever at gæringen kan fortsætte i en evighed, det er næsten altid et tegn på infektion eller for lav gæringstemperatur.
For lidt gær kan også give en meget sløv gær, har oplevet det flere gange (da jeg jo er kendt for at være en gær-mishandler)
Men som skrevet før, så har jeg brugt et hel brev tørgær til kun 10L.. Nu der blevet brygget igen med kautisk soda som grundrens og Star San som desinficerings agent.. Utrolig glad for den sprøjteflaske, den blev brugt rigeligt! ;-)

Jeg prøver at give den rigtig god tid denne gang og virkelig give flaskerne en ordentlig omgang med kautisk soda og Star San. Tak for de hurtige svar!

Et lille ekstra spørgsmål, nogle der har set et sted hvor man har lavet en BIAB ud fra ostelærred? Er ikke så kyndig til sygning men har en kæreste der gerne vil give sig i kast hvis jeg kommer med nogle mål og vejledning ;-)

Re: Desinfektion med ballonrens

: 13. jul 2015, 11:51
af MonkeyBrew
israelsen skrev:Et lille ekstra spørgsmål, nogle der har set et sted hvor man har lavet en BIAB ud fra ostelærred? Er ikke så kyndig til sygning men har en kæreste der gerne vil give sig i kast hvis jeg kommer med nogle mål og vejledning ;-)
Det skal syes med et strækmønster, så det kan give sig når det strækkes. Jeg har lige købt noget finmasket nylon i IKEA (gardinstof) og forsøger med lys og lygte at finde en måde at sy materialet på. Men jeg må indrømme at trods at jeg er DIY'er, så må jeg kaste håndklædet i ringen og bede min gamle mutti om hjælp til denne opgave. ;)

Re: Desinfektion med ballonrens

: 13. jul 2015, 14:49
af bjergbryg
israelsen skrev: Jeg prøver at give den rigtig god tid denne gang og virkelig give flaskerne en ordentlig omgang med kautisk soda og Star San. Tak for de hurtige svar!
Jeg er også begyndt at opleve at øllet vil ud af nogle af flaskerne når de åbnes. Havde ikke det problem i starten - måske fordi det var nye flasker.

Så nu har jeg tænkt at give flaskerne en tur i opvaskemaskinen - og derefter bruge den VINATORE flaskespuler, der sprøjter lidt desinfektionsmiddel op i flasken og derefter på flasketræet med dem. Er det noget der du'r - og hvilken koncentration Star-San - 2-2,5ml/l ?

Re: Desinfektion med ballonrens

: 13. jul 2015, 15:29
af MonkeyBrew
15ml pr 10 liter. Så 1.5ml pr liter. Det er uhyggelig effektivt. Det er det man kalder en no-rinse opløsning. Og som sagt skal man ikke efterskylle med vand! Skummet skal man heller ikke være mange for og forsøge at fjerne. De skriver faktisk selv "don't fear the foam".

Re: Desinfektion med ballonrens

: 13. jul 2015, 15:41
af bjergbryg
MonkeyBrew skrev:15ml pr 10 liter. Så 1.5ml pr liter. Det er uhyggelig effektivt. Det er det man kalder en no-rinse opløsning. Og som sagt skal man ikke efterskylle med vand! Skummet skal man heller ikke være mange for og forsøge at fjerne. De skriver faktisk selv "don't fear the foam".
Må jo desværre nok konstatere at det kombinationsmiddel jeg har brugt hidtil ikke er effektivt nok - har dog ikke haft infektioner i selve øllet under brygningen ( 7-9-13 ) - det er først efter flaskning det går galt med nogle - ikke alle - så det er her jeg sætter ind, og for en sikkerheds skyld får mine gærkar også lige en tur med en sprayflaske efter rengøring. Hvor lang tid kan det holde sig i en sprayflaske ? Skal man måle PH for at konstatere det ?

Har efterhånden læst så meget positivt om Star-San at jeg har besluttet at købe en portion med 236 ml, det skulle så slå til en rum tid ;-)

Re: Desinfektion med ballonrens

: 13. jul 2015, 15:58
af MonkeyBrew
Det holder LÆNGE. Jeg har meget hårdt vand her, og selv med 1,5ml pr liter havnede ph'en på 2. Det er mere end tilstrækkeligt til den ønskede effekt. Ca. 60 sekunders eksponering er nok til at desinficere. Blandingen holder så længe den er under 3 i ph.

Re: Desinfektion med ballonrens

: 13. jul 2015, 16:18
af bjergbryg
MonkeyBrew skrev:Det holder LÆNGE. Jeg har meget hårdt vand her, og selv med 1,5ml pr liter havnede ph'en på 2. Det er mere end tilstrækkeligt til den ønskede effekt. Ca. 60 sekunders eksponering er nok til at desinficere. Blandingen holder så længe den er under 3 i ph.
Takker :-)

Håber jeg nu kan have flaskeøl, der ikke synes det absolut skal skynde sig ud af flasken :-) - det smager nu fint - men der er mere bundfald i - normalt er mine øl helt transparente efter turen på køl - både før og efter flaskning. ( altså coldcrash og efter karbonering )