Side 3 af 4

Re: strawberry beer

: 29. jun 2010, 09:47
af Morten L
Mr. P skrev:Husk, at bærene bidrager med forgærbar sukker. 1 kg jordbær indeholder ca. 50 g sukker, heraf er ca. 20 g dextrose - jf. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/c ... ut_edit.pl
Spændende side, men jeg er ikke helt så skrap i kemi.

Hvor i nedenstående finder du indholdet af dextrose? Jeg vil nemlig gerne lave en god hindbærbajer til fruen når de kommer i haven.
. skrev: Guavas, strawberry, raw
New Search
Refuse: 15% (Seeds, stem, and blossom end)
Scientific Name: Psidium cattleianum
NDB No: 09140 (Nutrient values and weights are for edible portion)

Nutrient Units Value per
100 grams Number
of Data
Points Std.
Error
Proximates
Water g 80.66 2
Energy kcal 69 0
Energy kJ 289 0
Protein g 0.58 1
Total lipid (fat) g 0.60 0
Ash g 0.80 0
Carbohydrate, by difference g 17.36 0
Fiber, total dietary g 5.4 0
Minerals
Calcium, Ca mg 21 0
Iron, Fe mg 0.22 0
Magnesium, Mg mg 17 1
Phosphorus, P mg 27 0
Potassium, K mg 292 1
Sodium, Na mg 37 1
Vitamins
Vitamin C, total ascorbic acid mg 37.0 0
Thiamin mg 0.030 0
Riboflavin mg 0.030 0
Niacin mg 0.600 0
Vitamin B-12 mcg 0.00 0
Vitamin A, RAE mcg_RAE 5 0
Retinol mcg 0 0
Vitamin A, IU IU 90 0
Lipids
Fatty acids, total saturated g 0.172 0
14:0 g 0.012 0
16:0 g 0.144 0
18:0 g 0.016 0
Fatty acids, total monounsaturated g 0.055 0
16:1 undifferentiated g 0.003 0
18:1 undifferentiated g 0.052 0
Fatty acids, total polyunsaturated g 0.253 0
18:2 undifferentiated g 0.182 0
18:3 undifferentiated g 0.071 0
Cholesterol mg 0 0
Amino acids
Tryptophan g 0.005 0
Threonine g 0.022 0
Isoleucine g 0.021 0
Leucine g 0.039 0
Lysine g 0.016 0
Methionine g 0.004 0
Phenylalanine g 0.001 0
Tyrosine g 0.007 0
Valine g 0.020 0
Arginine g 0.015 0
Histidine g 0.005 0
Alanine g 0.029 0
Aspartic acid g 0.037 0
Glutamic acid g 0.076 0
Glycine g 0.029 0
Proline g 0.018 0
Serine g 0.017 0

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 22 (2009)
New Search

Re: strawberry beer

: 29. jun 2010, 09:55
af Mr. P
Morten L skrev:Hvor i nedenstående finder du indholdet af dextrose? Jeg vil nemlig gerne lave en god hindbærbajer til fruen når de kommer i haven.
Tja, ingen steder, men jeg ser det her:
. skrev: Strawberries, frozen, unsweetened
New Search
Refuse: 0%
NDB No: 09318 (Nutrient values and weights are for edible portion)

Nutrient Units Value per
100 grams Number
of Data
Points Std.
Error
Proximates
Water g 89.97 4 0.303
Energy kcal 35 0
Energy kJ 146 0
Protein g 0.43 12 0.054
Total lipid (fat) g 0.11 6 0.015
Ash g 0.37 10 0.022
Carbohydrate, by difference g 9.13 0
Fiber, total dietary g 2.1 0
Sugars, total g 4.56 0
Sucrose g 0.37 3
Glucose (dextrose) g 2.02 6 0.145
Fructose g 2.17 6 0.333

- og så var linket i mit ovenstående indlæg ikke for heldigt, så her er et nyt:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

Re: strawberry beer

: 29. jun 2010, 10:12
af Morten L
Takker, kan se det er stort set de samme værdier for hindbær.
Sugars, total g 4.42 5 0.147
Sucrose g 0.20 5 0.000
Glucose (dextrose) g 1.86 5 0.068
Fructose g 2.35 5 0.084

Re: strawberry beer

: 29. jun 2010, 16:20
af Boje
Mr. P skrev:Husk, at bærene bidrager med forgærbar sukker. 1 kg jordbær indeholder ca. 50 g sukker, heraf er ca. 20 g dextrose
Lidt forvirret spørger han så, er de 50 G sukker så forgærbare eller er det kun de 20 G dextrose der er forgærbare ??

Håber på forståelse for min uviden hed c",)

Hilsen Bo

Re: strawberry beer

: 3. jul 2010, 13:56
af Boje
Hej !

Jeg kan ikke helt beslutte mig ( SÅ HJÆLP )

De der jordbær skal jeg. ( de er i fryser nu )

1. lade dem være hele og smide dem i sekundær

2. grov skære eller skære i skiver og smide i sekundær

3. Mose dem og smide i sekundær

4. purrer dem og smide i sekundær

5. jeg har adgang til en saft centrifuge og kun hælde saft i sekundær

6. eller ??


hvad er jeres vurdering angående tid i sekundær er en til en en halv uge nok ?

Jeg håber der er nogen der har lidt input til mig.

Varme sommer hilsen Bo

Re: strawberry beer

: 3. jul 2010, 14:54
af Runge
Pilsner skrev:nogle der ved hvord ma kan få en pektin æder gær :)
Ikke gær, men mon ikke det her er en løsning: http://beerkits.dk/shop/zymex-25-gr-918p.html

Hilsen
Robert

Re: strawberry beer

: 5. jul 2010, 08:48
af Christian Ernstsen
Jeg blev lidt provokeret over påstanden om de 50 gram sukker pr kg jordbær, de er så søde, at det måtte være meget mere.

Så jeg søgte lidt på nettet for at få bekræftet min formodning, hvortil det blot er at sige: "Crash'n'burn baby", for det er ganske rigtigt cirka 50 gram pr kg, plus/minus! :-) Så meget for min intuition...

Fødevareinstituttet har analyseret jordbær, den nysgerrige kan se en oversigt her: http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_details.asp?FoodId=0100

Kulhydrater g/kg
Fructose    23,9 
Glucose    21,0 
Lactose    0 
Maltose    0 
Saccharose    0,8 
Sukkerarter, ialt    45,7 

Re: strawberry beer

: 5. jul 2010, 08:53
af Mr. P
Da bærene ikke bliver desinficeret på nogen måde, skal de håndteres så lidt som muligt for at reducere risikoen for infektioner. Jeg ville derfor tø dem op og mose dem let uden at tage dem ud af posen. Derefter tilsættes de til sekundær. Lad dem være på sekundær en uges tid og derefter omstikkes til tertier i 1-2 uger, dels for at klare øllen en smule og dels for at sikre, at al forgærbar sukker fra bærene er gæret ned.

Re: strawberry beer

: 8. jul 2010, 17:01
af Boje
Hej !

Lige et par billeder af jordbær.
Her er bærene før de fryses.
Her er bærene før de fryses.
Her har de været 2 dage i spanden
Her har de været 2 dage i spanden
Jeg er godt nok spændt på den øl grund urt var ikke uden problemer, jeg ved ikke hvorfor men jeg har 55 % hvede i, ved ikke rigtigt hvad jeg har tænkt på.


Hilsen Bo

Re: strawberry beer

: 15. jul 2010, 15:44
af janriis
Hvordan ser den efterhånden ud ?

Har selv overvejet at brygge en hvede med ½-1 kg jordbær i 2. fermentering.

Re: strawberry beer

: 15. jul 2010, 22:27
af Boje
Den står lige nu på 3 spand og er ved at blive kølet ned for at få den mere klar,
Måling før jordbær var 1018 og der med lige i øjet nu her efter er den gået ned til 1012 ikke helt sikker på hvorfor.
Jeg har brugt ca 2.5 kg bær af typen honeyey (eller hva de nu hedder ) til 12.5 L, jeg havde en eller anden forestilling om en flot rød lig øl men det får jeg ikke jeg havde også forventet mere smag / aroma af jordbær men vi må se når den er helt færdig.


Efter en uge i spanden
Efter en uge i spanden
Farve ved omstik
Farve ved omstik
Farven er ikke helt som på billede den er lidt mere rødlig men i en lidt grå kedelig nuance.

Hilsen Bo

Re: strawberry beer

: 17. jul 2010, 12:42
af Pilsner
havde nu forstillet mig en mere rødlig farve ligesom Früli
Früli er et blend af 70% hvede øl og 30% frugt juice

Re: strawberry beer

: 17. jul 2010, 20:07
af Boje
Pilsner skrev:havde nu forstillet mig en mere rødlig farve ligesom

Jeps det havde jeg også, men er så efterfølgende alligevel kommet i tanken om at hjemmelave jordbær saft har den der lidt mærkelige grå rød mærklig farve.

Hilsen Bo

Re: strawberry beer

: 20. jul 2010, 13:41
af jakobø
stik den et skvæt rødbede saft hvis det skal være rødt.

Re: strawberry beer

: 20. jul 2010, 15:16
af Boje
jakobø skrev:stik den et skvæt rødbede saft hvis det skal være rødt.
Jakobø

Det skulle du jo have skrevet i går, før jeg smed den på flaske.
Nå ja det går jo nok alligevel.

Hilsen Bo