olekje skrev:Har en Kølsch på fad, men drikker for tiden af fade med imperial stout (med cascade !), en IPA og en pale ale.
Næste lørdag er det meningen der skal brygges en bock og en pale ale.
Jeg har fået en forspørgsel på en øl der godt må smage i retning af mjød, nogen der har et bud på en opskrift?
Er det nok at give en svagt humlet pale ale et kg honning?
Lyder spændende med den der mjød-øl. Jeg har engang været til en fest ude i vikingebyen i Frederikssund, og der serverede de "mjød-øl". Det var sådan set bare pilsnerøl og mjød der var blandet, og jeg tror nok at det var i forholdet 1:1. Måske er det en nem genvej til det som du er ude efter?
Jeg har læst mig frem til, at når man brygger mjød kan man bruge en billig honning som hovedingrediens, da alle de fine smagsnuancer alligevel gør fløjten under den primære fermentering. Ved omstikning kan man så tilføje en mindre mængde rigtig god honning, som således bibeholder smagen.
Men nu tænker jeg lige højt, og det følgende ved jeg faktisk ikke en brik om. Men jeg forsøger nu alligevel:
Jeg tror ikke at man bare lige kan overføre dette til ølbrygning - altså tilsætning af en lille mængde honning i forbindelse med omstikning til sekundær fermentering. Årsagen er, at du jo nok gerne vil have at der er lidt gær der overlever til karboneringen, medmindre du tvangskarbonerer.
Ved brygningen af mjød tror jeg, at sødmen kommer af at gæren til sidst går i sort over den høje alkoholprocent. Derved bliver der noget ugæret sukker tilbage. Hvis du vil opnå det samme med en øl, skal du have en tilstrækkelig høj alkoholprocent til at opnå en restsødme fra honningen, og så får du måske problemer med karboneringen medmindre du tvangskarbonerer.
En måde det måske alligevel kan lykkes på er, at du mæsker en rimelig kraftig urt ved 68 grader, så du får en god fyldig smag med forholdsvist meget uforgærbart sukker. Lad den så gære ned. Herefter omstikker du og tilsætter en rigtig god honning, og lader den gære en gang til. Denne sekundære gæring burde forløbe lidt mere stilfærdig, og man kan så håbe at honningens fine smagsnuancer ikke pifter af.
Men som sagt, så ved jeg ikke en meter om lige præcist dette, så der er måske andre som har mere erfaring med lige præcis dette herinde. Opret eventuelt en tråd med emnet under Opskrifter.
Mange mjød-opskrifter indeholder også smagstilsætninger i form af krydderier eller bær, så måske vil du også have gavn af at søge lidt på nettet omkring dette :)