Side 1 af 1
Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 04:10
af mknudsgaard
Hejsa
De sidste 2-3 bryg jeg har lavet har jeg haft problemer med, at øllet har været ganske fladt :-(
Jeg føler mig rimelig sikker på, at sukkermængderne stemmer, så jeg vil høre om jeg måske kan have dræbt gæren inden selve karboneringen?
Jeg gærer øllet i 14 dage, stikker det om og lader det eftergære i 14 dage, så har det fået lov at stå på køl i en uges tid for at lade div. stads bundfælle sig (det har jeg læst var
en god ide, men måske en uge er for længe?).
Spørgsmålet er nu om den uge på køl dræber mit gær så der ikke sker nogen egentlig aktivitet under karbonering på flaske? Jeg står og skal have 22liter IPA på flaske i morgen, så hvis nogen har nogle bud på hvad jeg kan prøve ville jeg blive meget glad. Den skal i øvrigt have 4g sukker pr. liter, men jeg er nu bange for at den allerede er død da den har stået på køl den sidste uges tid.
Tak :-)
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 04:38
af Benjamin
din gær er ikke dræbt, den bliver inaktiv ved 4 grader, på BrewCamp, var der en der fortalte at de, kølede til eks.2 grader, tilsatte sukker, rørte godt rundt, lod den stå i eks. 3 dage, ved 2 grader, så tappede de direkte i flasker..
tjek evt. din sukkermængde her.
https://brygbaren.dk/beregninger/karbon ... &volume=25" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 08:07
af mknudsgaard
Tak, det er jeg glad for at høre, så fortsætter jeg med min fejlsøgen.
Jeg vil stadig mene min sukkermængde er i orden, så fejlen må ligge et andet sted - jagten må jo fortsætte til jeg finder fejlkilden.
Tak for svaret
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 08:48
af søreno
Hvordan regner du de 4 gram pr liter ud? Det lyder af for lidt.
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 09:04
af mknudsgaard
De 4 graml pr. liter er til det IPA jeg skal flaske i dag. Opskriften siger 4 gram/l så det havde jeg egentlig tænkt mig at følge men jeg tror jeg opper det lidt.
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 09:33
af søreno
Prøv at bruge den beregner som Benjamin linker til. Indtast højeste temperatur din øl har haft efter gæring. Altså ikke øjeblikkelig temperatur men den før køling. Gå så efter 2,3-2,7 vol kulsyre alt efter om du er til meget eller lidt brus. Jeg vil gætte på du lander på 6-7 gram pr liter i stedet.
Vh Søten
Sendt fra min Nexus 5 med Tapatalk
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 12:08
af mknudsgaard
Jepsen, det er det jeg gør, de 4 gram var bare et eksempel på en opskrift jeg har brugt denne gang.
Sidste gang var det 6g/liter til en brown ale og den var helt død, men jeg vil da helt sikkert bruge beregneren fremover det er klart, tak for hjælpen :)
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 22:10
af jakobp
Jeg har haft samme oplevelse med en øl som ikke ville karbonere efter køling. Mener jeg har godt styr på sukkermængden, men den ene gang, hvor jeg har kølet til ca. 2 grader, kom den ikke rigtigt i gang igen. Alle andre forhold var som de plejer...
Så jeg spekulerede også på, om gæren kan blive så inaktiv, at der skal noget "starthjælp" til for at få karboneringen igang?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Problemer med karbonering
: 13. sep 2015, 22:34
af Borg
Din proces med med gæringen hen til flaskningen er helt i orden, og der er rigeligt med gærceller tilbage til at karbonere dit øl, også selv om den har stået koldt.
6-8 gram sukker pr. liter øl er et normalt leje. Og med sukker menes ganske almindeligt sukker fra roer eller sukkerrør. Bruges der andet sødestof, skal mængden reguleres i forhold til, hvor meget forgærbart sukker det indeholder. De 4 gram sukker du nævner giver et resultat som de fleste vil betegne som en flad ale (1,8-1,9 CO2-volumen). Kun såfremt din urt under gæringen og derefter ikke har været over 15 grader, vil 4 gram sukker pr. liter give en "almindelig" CO2-volumen.
Det er vigtigt at sukkeret fordeles godt i øllet, og dermed i flaskerne.
Og endelig skal karboneringen foregå ved stuetemperatur (også for lagers) i 7-14 dage.
Hvis vi skal hjælpe dig yderligere, må du forklare den proces du følger, fra du starter med din flaskning, til flaskerne er sat til karbonering.
Re: Problemer med karbonering
: 14. sep 2015, 08:21
af bjergbryg
Jeg har haft et tilsvarende problem - efter 2 uger stort set ingen kulsyre - og det havde stået i stuetemp.
Jeg havde coldcrashed 4 dage før flaskning - har en eller anden formodning om at det sætter gæren lidt tilbage.
Jeg søgte lidt herinde og fandt den løsning, der virkede for mig. Jeg tog alle flasker og vendte dem et par gange for at fordele sukker og bundfald igen - og efter 1 uge mere havde jeg fint med kulsyre :-)
EDIT : jeg bruger 6g rørsukker pr. liter - det passer fint med min smag, bryder mig ikke om halvflade engelske ales. Jeg laver kun overgærede øl af mange typer.
Re: Problemer med karbonering
: 14. sep 2015, 18:55
af Broder Jacob
Flaskekarbonering er altid lidt af en joker.
Jeg følger et doseringsråd med 7 gram/liter af alm. stødt melis opkogt i 5-15 minutter i vand.
Somme øl, oftest den undergærede, der har gæret i 3 uger, kan være lidt langsomme i optrækket.
Jeg har "motioneret" flaskerne, både med at ryste hhv, vende bunden i vejret på dem. De mest stride har måttet bruge 3 uger for at opbygge en passende CO2 og det ved rimeligt lunt dvs,21-23 grader.
Tiden er nu nok den væsentligste faktor. Når jeg gemmer slurry fra et bryg på danskvand-flasker, må jeg ofte tage tryk af dem over et par døgn for at kunne åbne dem uden svineri - disse har ellers boet ved 0,5-2,5 grader celcius - ikke synderligt lunt. Tid, tid, tid.
Re: Problemer med karbonering
: 14. sep 2015, 19:26
af Thor
6 gr rørsukker pr liter.Når jeg brygger stærkt øl (og det gør jeg faktisk altid) lader jeg flaskerne stå ved stuetemperatur i 4 uger inden de ryger på køl.
Før fik de også kun 2 uger,men nu da de altid får 4 uger har jeg aldrig oplevet en flad eller halvflad øl. I hvert fald ikke af mine egne...
Problemer med karbonering
: 14. sep 2015, 20:10
af jakobp
I mit tilfælde stod den ved stuetemperatur i et par måneder og havde stadig kun minimal kulsyre! Jeg endte med at tømme flaskerne i en cornelius og tvangskarbonere. Det var godt for den :-) Næste gang må jeg prøve at vende/ryste flaskerne - hvis det skulle ske igen...
Sent from my iPhone using Tapatalk