Side 1 af 2

2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 27. okt 2015, 19:12
af Vangsgaard
Hej

Jeg skal brygge min første all grain øl her om et par uger, "The immigrant IPA"

http://www.albryg.dk/all-grain-the-immigrant-ipa.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg har fået 2 forskellige gærtyper med, er dette normalt ? Synes ikke at have læst at folk bruger forskellige gær typer sammen?

Det er tale om disse gærpakker
IMG_5952.jpg
IMG_5952.jpg (299.29 KiB) Vist 9311 gange

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 27. okt 2015, 19:25
af Gert.p
I nogle specielle typer øl er det ofte brugt men i en IPA skal der kun én type i, nemlig M44.

M79 er blevet fejlleveret. Til den alk.% bør der tilsættes 2 breve rehydreret tørgær til 20L øl.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 27. okt 2015, 19:33
af MonkeyBrew
Jeg bryggede en belgisk dubbel med 2 slags gær som blev rigtig god. Så ja, det kan man sagtens. Der er nogen der ønsker en tør øl som kan finde på at tilsætte vingær eller en anden sulten gær ved slutningen af gæringen for at bringe FG yderligere ned. Champagne gær skulle være god til dette.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 27. okt 2015, 20:32
af Vangsgaard
ok tak for svar, jeg forhører mig hos forhandleren om de kan nå at sende en ekstra pakke.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 27. okt 2015, 22:42
af Borg
Man kan blande gær som man blander malt.
Men begge dele skal blandes af en årsag, et ønske om at opnå en bestemt smag eller andet.
Og ligesom for mange malte kan give en "grumset" smagsoplevelse, så kan det også opnås med gær.

Benyttes flere gærstammer, tilsættes de sjældent samtidig. Der er oftest en primær gær der er smagsbærende, mens den sekundære måske tilsættes senere for at gære længere ned, for at lave en sur øl, for at få gærslør eller noget helt fjerde.

Grundlæggende (for mig i hvert fald) er, ikke at tilsætte noget eller udføre en aktivitet der ikke kan medvirke til en forbedring af øllet. Kun, hvis det er for at eksperimentere, og så er der vist ingen grænser...

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 28. okt 2015, 11:24
af Broder Jacob
Jeg bruger også 2-step gæring når der f.eks. skal tilsættes mere til øllet og der ønskes en videreudvikling af smagen.
Har pt. gang i en Golden Faked Christmas Ale, hvor der først blev gæret med S-04 og efter nogle dage tilsat Svedskejuice, Muscovadosukker og så lige en ny anden gær (en belgier).
Den har nu gæret resten dvs. evt. restsukker fra første omgang og sukkeret fra juice og Muscovado.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 28. okt 2015, 18:11
af Truntebryg
Gær har en vis "killer" effekt over for andre gærstammer. Hvor den ene højest sandsynlig vil fortrænge den anden ret så hurtigt.

Dette udnyttes ofte i vingær (specielt fra Chr. Hansen) hvor man blander både 2 og 3 gærstammer. Forholdet imellem svinger afhængig af hvad man ønsker med vinen. Fidusen er at "vildgæren" (dem kan der være 2 af) når at afsætte et smags indtryk inden "master" gæren fortrænger den. Dette giver en kompleks smag i den færdig gærede vin.

Men at begynde at blande ølgær, er nok ikke nogen god ide - med mindre man har en meget præcis forudset plan for hvad der skal ske.... ;-)

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 28. okt 2015, 18:27
af Vangsgaard
ok det lyder spændende - kan være man skulle prøve at eksperimentere med det - men jeg venter nok til jeg har lidt flere bryg på CV'et :-)

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 00:04
af mrjakel
Er der nogle der har prøvet at gære først overgær, og når der er dannet noget alkohol, så skifte til en undergær? Så har man vel ikke problemet med at en af gærene overtager den anden, da overgær jo ikke virker ved 10-15 grader??

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 09:36
af Goldenhammer
mrjakel skrev:Er der nogle der har prøvet at gære først overgær, og når der er dannet noget alkohol, så skifte til en undergær? Så har man vel ikke problemet med at en af gærene overtager den anden, da overgær jo ikke virker ved 10-15 grader??
Hvorfor "virker" overgær ikke ved 10-15 grader?

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 09:50
af MonkeyBrew
For at opnå lager gærens typiske karakteristika, bør gæringstemperaturen være maksimalt 15 grader. Ellers skifter den karakter og laver estere og phenoler som man oplever med ales ved højere temperature. Men du kan sagtens lave en ale med lager gær. Den vil bare ikke blive som en "normal" ale.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 09:52
af Borg
Goldenhammer skrev:
mrjakel skrev:Er der nogle der har prøvet at gære først overgær, og når der er dannet noget alkohol, så skifte til en undergær? Så har man vel ikke problemet med at en af gærene overtager den anden, da overgær jo ikke virker ved 10-15 grader??
Hvorfor "virker" overgær ikke ved 10-15 grader?
Det gør den som sådan også, bare meget langsommere og dårligere end ved sin optimale temperatur.
Tænk på dig selv. Du har det dejligt med at skulle arbejde i omgivelser med 20-21 grader. Men hvis du med den samme påklædning skulle arbejde ved 10 grader, så ville du nok ikke være så effektiv.
Alle organismer har et optimale spænd (også for mange andre områder end temperatur) for deres omgivelser, også gær.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 11:19
af Truntebryg
mrjakel skrev:Er der nogle der har prøvet at gære først overgær, og når der er dannet noget alkohol, så skifte til en undergær? Så har man vel ikke problemet med at en af gærene overtager den anden, da overgær jo ikke virker ved 10-15 grader??
Du har såmænd ret i det ... ihvertefald ved 10C

Men det giver ikke rigtig nogen mening (som jeg kan se ;-) for den dyre undergær tilføre jo så ikke rigtig noget til øllen...

Det omvendte kunne jeg måske ser lidt sjovt i - for undergæren æder som regl ret så hurtigt en hel det af sukkeret og så kunne man måske booste gæringstiden ved at slutte af med en overgær der kan gære hurtigt i bund.

Resultat en tør øl uden estere - men gæret lynhurtigt. Det kunne jeg faktisk godt finde på at prøve .... ;-)

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 16:37
af Tiedt
Er en "Steambeer" ikke netop en øl brygget med en undergær oppe i nærheden af overgærstemperaturer? Det skulle jo netop sætte fut i ester-produktionen.

Re: 2 forskellig typer gær i samme øl, kan man det?

: 30. okt 2015, 20:16
af mrjakel
Men det giver ikke rigtig nogen mening (som jeg kan se ;-) for den dyre undergær tilføre jo så ikke rigtig noget til øllen...
Hmm...HVorfor ikke?

Overgær arbejder vel ikke (eller meget lidt) ved 10-15 grader?

Jeg vil meget gerne have forklaret hvorfor det ikke skulle virke, for jeg har nemlig tænkt mig at prøve at brygge sådan et bryg :-)