“ FAKTA OM VAND
Betegnelserne “hårdt” og “blødt” vand kender vi fra dagligdagen, ligeledes at vandkvaliteten kan variere uhyre meget fra sted til sted. Vandets hårdhed afhænger af indholdet af calcium og magnesiumforbindelser, medens indhold af sulfater og klorider vil påvirke vandkvaliteten i andre retninger.
Vandhårdheden opgives gerne totalt, men deles op i blivende eller permanent hårdhed og forbigående eller temporær hård hed, sidstnævnte omtales også som bikarbonathårdhed. Med forbigående mener man, at bikarbonaterne kan fjernes ved kogning.
Hvorledes vandkvaliteten er på det sted, hvor man bor eller arbejder, kan man som regel få oplyst fra det leverende vandværk i området eller i vandforsyningsstatistikken (udarbejdet af Dansk Vandteknisk Forening), men da oplysningerne måske kan være flere år gamle og derfor ikke passer helt på de nutidige forhold, er det muligt, at der skal foretages en vandanalyse for at klarlægge, hvilken vandbehandling der vil være relevant netop i Deres tilfælde.
Omvendt osmose
Omvendt osmose anvendes primært, hvor reduktion af vandets saltindhold har stor betydning. Permeatets renhed er afhængig af kvaliteten af råvandet, som ønskes behandlet. Hvis råvandet er normalt drikkevand, vil ledningsevnen i det behandlede vand typisk være omkring 10 - 20 μS/cm..
Omvendt osmose er en membranseparationsproces, som ved hjælp af et højt vandtryk er i stand til at separere (frastøde) de opløste salte (ioner), der er i råvandet, og lade de rene vandmolekyler passere igennem membranen.
I realiteten er det vandmolekylerne, som fjernes fra de opløste salte og ikke, som vi kender det fra ionbytning, ionerne, der fjernes fra vandet.
De opløste salte fjernes næsten 100 %, og membranens porer er så små, at selv mikroorganismer som bakterier og pyrogener ikke kan trænge igennem.
Når mand så står med det demineraliseret vand skal der jo lidt/nogle mineraler til bage i vandet,
hvis man så fylder 10 % alm. vand i det demineraliseret,
har man vand med 10 % indhold af mineraler og salte fra det oprindelige vand sådan ca.
Her er nogle billeder af hvad der sker med vand der bliver blød gjort og når det har været igennem omvendt osmose.
Det første er en oversigt af hårdhed i Danmark.
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/di ... =9&pos=120
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/di ... =9&pos=408
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/di ... m=9&pos=27
http://www.haandbrygforum.dk/gallery/di ... =9&pos=397
Da jeg ikke kan finde ud af at sætte dem rigtigt ind ( et billede kommer ikke frem et bliver normalt resten bliver kun til små frimærker) er i nød til at klikke på link for at se dem.
Hilsen Bo