Et kemi spørgsmål fra begynderen
: 31. aug 2016, 18:28
Hej
Jeg er ny i forum så jeg beklager hvis mine spørgsmål har været stillet før
Kemi har aldrig været min stærke side alligevel forsøgte jeg på bedste faderlig vis at svare på min søns spørgsmål om alkohol sukker og gær og vi har prøvet at lave lidt forsøg som havde blandede resultater
Jeg skriver lige spørgsmålene først og så en forklaring af vores forsøg efterfølgende
Spørgsmålene handler ikke så meget om øl men mere om processerne i sig selv
1. Hvor meget energi/alcohol kan man teoretisk udvinde af 1 kg sukker
2. Hvor meget alkohol kan man udvinde af stivelse pr kg og kan gær selv spise det eller skal der altid enzymer til?
Jeg har arvet nogle gamle vinballoner efter min far som konen havde brugt til blomsterpotter men vi rensede 1 og prøvede at lave nogle små forsøg
Første 1 hvor vi opløste en pakke bagegær i lunkent vand og puttede en pose sukker i og det virkede fint da vi kunne se det boble i gærlåsen
Herefter lavede vi et hvor vi puttede en pose hvedemel i ballonen og først tilsatte kogende vand , rystede godt og lod det køle ned, herefter puttede vi gær og efterfyldte med vand og 1 pose sukker
Dette virkede så som så, der kom en masse bobler i starten og så begyndte det at skumme så gærlåsen blev skudt af og bryggersgulvet sejlede
Da det holdt op med at skumme over satte vi gærlåsen på igen, men herefter kom der ikke flere bobler.
Spørgsmålet hertil er. Hvad gik galt?
De første bobler der kom, var det fra sukker eller mel og kan man overhovedet bruge mel til det
Min søns svar var, fed vulkan far, men tror jeg spørger onkel om hjælp til kemi næste gang
Mvh Carsten
Jeg er ny i forum så jeg beklager hvis mine spørgsmål har været stillet før
Kemi har aldrig været min stærke side alligevel forsøgte jeg på bedste faderlig vis at svare på min søns spørgsmål om alkohol sukker og gær og vi har prøvet at lave lidt forsøg som havde blandede resultater
Jeg skriver lige spørgsmålene først og så en forklaring af vores forsøg efterfølgende
Spørgsmålene handler ikke så meget om øl men mere om processerne i sig selv
1. Hvor meget energi/alcohol kan man teoretisk udvinde af 1 kg sukker
2. Hvor meget alkohol kan man udvinde af stivelse pr kg og kan gær selv spise det eller skal der altid enzymer til?
Jeg har arvet nogle gamle vinballoner efter min far som konen havde brugt til blomsterpotter men vi rensede 1 og prøvede at lave nogle små forsøg
Første 1 hvor vi opløste en pakke bagegær i lunkent vand og puttede en pose sukker i og det virkede fint da vi kunne se det boble i gærlåsen
Herefter lavede vi et hvor vi puttede en pose hvedemel i ballonen og først tilsatte kogende vand , rystede godt og lod det køle ned, herefter puttede vi gær og efterfyldte med vand og 1 pose sukker
Dette virkede så som så, der kom en masse bobler i starten og så begyndte det at skumme så gærlåsen blev skudt af og bryggersgulvet sejlede
Da det holdt op med at skumme over satte vi gærlåsen på igen, men herefter kom der ikke flere bobler.
Spørgsmålet hertil er. Hvad gik galt?
De første bobler der kom, var det fra sukker eller mel og kan man overhovedet bruge mel til det
Min søns svar var, fed vulkan far, men tror jeg spørger onkel om hjælp til kemi næste gang
Mvh Carsten