Side 1 af 1
Champagnegær: HJÆLP!
: 16. feb 2017, 12:52
af jensnik
Hejsa
Efter at have smagt flere øl med champagnegær, så har jeg besluttet mig for selv at give det en chance i et af mine kommende bryg. Jeg tænker at kombinere det med pale malt, Nelson Sauvin og evt. noget hyldeblomst :-)
Er der nogle af jer herinde, som har erfaringer med champagnegær? Er der noget, som jeg skal være opmærksom på? Jeg vil helst flaske i mine almindelige ølflasker - men ved ikke om de kan holde til trykket? Jeg er ikke den store keminørd, men champagneflasker, ved jeg, er jo traditionelt noget stærkere end almindelige ølflasker. Betyder dette noget, hvis jeg blot nøjes med at anvende 4-5g suker pr. l øl, når jeg skal karbonere (og hvis ellers øllen er gæret færdig imens den står i gærspanden).
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 16. feb 2017, 13:24
af Truntebryg
Hvis du lader Champagne gæren gære helt ned - så burde det være det samme mht. karboneringen.
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 16. feb 2017, 15:37
af Dalmoseosebryg
Karbonere du som øl må trykket jo blive som var det øl jeg karbonere cider med 12-14g
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 16. feb 2017, 16:21
af Borg
Det er ikke gæren der er bestemmende for karboneringen. Det er sukkermængden.
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 16. feb 2017, 16:46
af Anped
Jeg lavede noget boblevand med hyldeblomst sidste sommer, hvor jeg brugte champagnegær. Og den gærede helt!! ned... 999, så vidt jeg husker. Så hvis du venter til den er gæret helt ned, så skal du bare karbonere med samme sukkermængde som alm øl - så kam dine flasker sagtens holde. Men hvis du flasker og tilsætter sukker inden gæringen er afsluttet, kan du løbe ind i problemer...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 16. feb 2017, 22:50
af jensnik
Tak for jeres svar allesammen!
Anped skrev:Jeg lavede noget boblevand med hyldeblomst sidste sommer, hvor jeg brugte champagnegær. Og den gærede helt!! ned... 999, så vidt jeg husker. Så hvis du venter til den er gæret helt ned, så skal du bare karbonere med samme sukkermængde som alm øl - så kam dine flasker sagtens holde. Men hvis du flasker og tilsætter sukker inden gæringen er afsluttet, kan du løbe ind i problemer...
Fedt, Anped! Hvordan endte den med at blive?
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 17. feb 2017, 10:43
af Anped
Det blev godt! I starten bar det ret bitter pga citronen, men det er nu aftaget en del, og den er blevet rigtig rart at drikke!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 19. feb 2017, 14:00
af jensnik
Anped skrev:Det blev godt! I starten bar det ret bitter pga citronen, men det er nu aftaget en del, og den er blevet rigtig rart at drikke!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Super spændende! Du må endelig sige til, hvis du vil dele din opskrift. Jeg er på udkig efter forskellige erfaringer at trække på.
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 19. feb 2017, 14:01
af jensnik
Jeg plejer at bruge Brewtoad når jeg laver opskrifter. Men på Brewtoad er der ikke champagnegær, så det bliver lidt en udfordring at forudsige hvad FG skal være, hvis jeg bruger champagnegær.
Er her nogle, som kender en tilsvarende hjemmeside/program, som jeg kan bruge til champagnegær?
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 19. feb 2017, 15:38
af Truntebryg
Champagne gær er grådig, meget tolerant og sulten - men den kan altså ikke spise mere sukker end andre high attenuation gær.
Re: Champagnegær: HJÆLP!
: 20. feb 2017, 08:26
af Borg
jensnik skrev:Jeg plejer at bruge Brewtoad når jeg laver opskrifter. Men på Brewtoad er der ikke champagnegær, så det bliver lidt en udfordring at forudsige hvad FG skal være, hvis jeg bruger champagnegær.
Er her nogle, som kender en tilsvarende hjemmeside/program, som jeg kan bruge til champagnegær?
Det drejer sig om attenuation (forgæringsgrad).
Hvis du kan finde den information om champagnegær, kan du vel oprette din egen gær i Brewtoad (uden at jeg ved noget som helst om det program). Og så har du informationen.
Alternativt gør du det manuelt.