For 2 år siden havde jeg en 27 liter/1.800 watt el gryde, men ønskede mere stabilitet og større kapacitet (temperatur udsving var 7c ved en hver given temperatur, samt nærmest auto-boilover).
Jeg kiggede både på Braumeister 20/50 liter samt Grainfather (beklager, men BrauEule var ikke relevant på trods af tysk kvalitet, men også meget automation og en ret høj pris).
Jeg så bl.a. "Time 4 Another" sammenligning til at vurdere pro/contra, se
https://www.youtube.com/watch?v=Nr2Qlh5YKwo" onclick="window.open(this.href);return false; (desværre er Paul ikke længere i stand til at uddybe, R.I.P).
Jeg var tæt på at byde på en brugt Braumeister (HumlepraXis) eller købe en ny BM 50 liter, men valgte at gå "all-in" på større kapacitet (60 liter) og under "halv" pris, så jeg gav DKK 7.500 for en tidlig CN gryde (en manuel konfigurerbar udgave af BrewMonk/klonerne).
Devisen var: for +7KKr "besparelse" kan jeg godt trykke på et par knapper undervejs.
Min vurdering er at Braumeister er "Rolls Royce" og Grainfather er/var "VW Boblen"; begge kan producere fremragende øl, men har en primær forskel på pris (20 liter) og i mindre grad på funktionalitet.
Desværre har GF ikke en 50 liter (endnu).
GF vil dog være en god investering i og med den er prisgunstig og leverer gode bryg og derfor (formentlig) vil have en "god" gensalgsværdi (=mindre tab), hvis man dropper ud eller "går videre".
Jeg er stadig ved at lære mit nye anlæg at kende og jeg har ingen personlig erfaring med BrewMonk, men du bør også overveje Brewmonk/klonerne, ikke mindst på pris og funktionaliet.
Se evt. TrunteBrygs seneste erfaringer:
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... yg#p115745" onclick="window.open(this.href);return false;
Venlig hilsen
GeheimBrau / Gert
PS: Hvis pris/budget/"process interesse" ikke er et issue, så gå efter BrauEule; der er dog formentlig ikke den store udbredelse i DK, men ellers besøg
https://hobbybrauer.de/forum/" onclick="window.open(this.href);return false; (og lær/genopfrisk tysk :-))
PPS. Jeg er glad for min 60 liter; det er svært at koge over med selv 44 liter dobbelt IPA, jeg har dog en fysisk udfordring med direkte mæskning i gryden (kræver et hejseværk; der skal løftes +45kg. ved max. kapacitet - mit hejseværk er planlagt/dokumenteret, skal bare implementeres).
PPmereS: Hvis du er nystartet brygger, så "lad være" med at købe et (fuld)automatiseret anlæg, for så lærer du ikke noget om processerne (men producerer formentlig stadig drikbart øl)