Side 1 af 1

Hvad er 'Effektivitet'

: 14. jan 2008, 13:37
af tipo75
Hej med jer

Jeg har et spørgsmål vedr. 'effektivitet'. Hvad er det? Hvilken betydning har dette for brygprocessen og hvordan regner man sin effektivitet ud?

Håber der er nogen der kan hælpe mig med dette - sikkert meget begynderprægede - spørgsmål.

Mange hilsner
Martin

Re: Hvad er 'Effektivitet'

: 14. jan 2008, 14:16
af Mr. P
tipo75 skrev:Jeg har et spørgsmål vedr. 'effektivitet'. Hvad er det? Hvilken betydning har dette for brygprocessen og hvordan regner man sin effektivitet ud?
Mæskeeffektiviteten er et udtryk for, hvor effektiv din mæskning har været. Hvis du har en opskrift der angiver, at der skal anvendes 4 kg malt ved en effektivitet på 75%, og din effektivitet kun er 60%, skal du i stedet anvende 4x75/60 = 5 kg malt for at opnå samme OG.

Læs evt. mere her:
http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-5.html

: 14. jan 2008, 16:39
af Malmberg
Og på dansk lige her, klippet fra brygladens side

Beregning af mæskeeffektivitet
Beregning af dine mæskeeffektivitet kan godt være lidt besværligt. Det er dog meget rart at vide, og man udnytter malten tilfredsstillende. Hvis dette ikke er tilfældet, så kan det være en god idé, at kigge din mæskeproces igennem, for at se hvad der kan gøres bedre. Nå men den formel vi skal bruge ser således ud:

Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains

Godt så, var der nogen der blev klogere af det ? – Hvis man nu tænker sig lidt om, at er ovenstående jo faktisk ikke så svært. Det der faktisk står er, opnået gravity delt med den gravity man kunne have opnået – Ahhrr man hvordan regner man så det ud ? - Jo hvis vi tager en hvede øl med følgende data:

Opskrift:

3,17 kg. Hvede malt
2,90 kg. Pilsner malt
Færdig mængde øl: 25 liter
Opnået OG : 1055

Total gravity of wort:

Godt hvad er den total gravity så for den urt. Den udregnes således:

Total gravity of wort = (OG – 1000) * (Liter færdigt øl / 3,78)

Hvilket giver:

Total gravity of wort = (1055 – 1000) * (25 / 3,78) = 364

Total potential gravity of grains
Dette er så den svære del af udregningen. Her tager man udgangspunkt i, hvor meget gravity forskellige malttyper indeholder.

(Følgende formel skal løbes igennem for alle malttyper)

Pontential gravity of Grain = ((kg af malttype / 0,454) x gravity i malttype)

Det gav så et nyt problem, for hvad er gravity i malttype. Jo der er forskel på, hvor meget sukker der er i de forskellige malttyper. Du kan se dem i nedenstående tabel:



Malttype
Gravity i malt

Chokolade/black
25 – 30

Crystal & Cara pils
33 – 35

Munich/Vienna
35 – 36

Pale / Pilsner
35 – 37

Oats
33

Wheat
37 – 40

Flakes
36

Cane sukker
46

Tør ekstrakt
45

Honning
30 – 35

Flydende ekstrakt
37 – 39

Rye malt
29


Nu kan vi udregne pontential gravity:

Pilsner malt:

Pontential gravity = ((3,17 / 0,454) x 36 = 251

Hvede malt
Pontential graity = ((2,90 / 0,454) x 38 = 242

Total pontential gravity bliver så: (251 + 242) = 493

Den opnåede effektivitet bliver så:

Efficiency = Total gravity of wort
Total potential gravity of grains

Efficiency = (364 / 493) = 0,7383 eller ca. 73,83 %

General siger man, at man som haandbrygger skal være tilfreds, hvis man opnår en effektivitet på 75 %. Bryggeren der har brygget ovenstående øl, ligger altså marginalt under.


Skål
Malmberg

: 14. jan 2008, 16:57
af Malmberg
Og en lille hurtig og mindre præcis, og som giver et helt andet tal end ovenstående resultat, men kan være meget nyttig til hurtige udregninger. for dem der regner i Plato..

1 plato er lig med 1g sukker i 100 g vædske

Så hvis du har 25 liter urt med 13,7 Plato(ca. 1.055 SG)
så her du alt i alt 13,7*10*25 = 3425 gram sukker i dine 25 liter urt
i overstående opskrift er der brugt 3,17 Kg hvede og 2,90 Kg pils det er i alt ca.. 6 Kg malt, Så vi har altså fået 3,425 Kg sukker ud af 6 Kg malt og det giver en effektivitet på (3,425/6)*100 som er lige med 57 % effektivitet.

Disse udregninger meget mere upræcist, men utroligt simpelt billede af dit setup, der kan give dig et hurtigt billede af det færdige resultat, når du sidder og leget med opskrifter i bussen på vej hjem. MEN der er en HELT ANDEN effektivitet end hvad håndbryggere normalt snakker om.
Så det forvirre måske mere end det gavner, hvis dette er tilfældet så se venligst bort fra dette indlæg.

SKål
Malmberg

: 14. jan 2008, 17:24
af Malmberg
Så kom der sørme lidt mere på :-) havde glemt at mede regne urtens desitet. så udregningen ser sådan ud

Extract = (volume) x (specific gravity) x (ºPlato — expressed in decimal form).

Fx. 25 liter urt * 1,055 kg urt/liter urt * 0,137 kg ekstrakt/Kg urt

SG er Kg pr liter
Plato er Kg pr Kg
Plato er næsten lig med SG/4 hvor SG ikke er 1,055 men 55

Det giver 3,61 kg sukker udtrukket af de 6 kg malt. Dette tal er mere præcist en det ovenstående.

Skål
Malmberg

: 15. jan 2008, 09:27
af Mr. P
- og så skylder vi måske lige at sige, at hvis man bruger noget bryggesoftware (fx. BeerCalc eller BeerSmith) så slipper man for selv at regne effektiviteten ud.

Prøv at lege lidt med en opskrift i BeerCalc: Tryk på "Calculate: Efficiency from actual OG" næsten øverst på siden og indtast forskellige værdier for OG og se, hvordan effektiviteten ændrer sig tilsvarende.