Side 1 af 1

Erfaringer med no-sparge brewing?

: 14. sep 2020, 10:03
af ChristianP
Hej med jer

Jeg har læst lidt op på "no sparge" brygning. Men der står relativt lidt om det på nettet. Lidt om at metoden er god til lav-OG øl, og at man skal bruge cirka 33 % mere malt (fordi effektiviteten er lavere).

Men jeg kan både læse at det skulle give mere krop til øllen, men også nogle der siger mindre krop.

Er der nogle der har nogle generelle erfaringer med no-sparge brewing? Hvor meget faldt jeres effektivitet? Og hvordan blev øllen?

Jeg skal brygge en session IPA, som jeg vil have til at lande omkring 4-4,5 ABV. Og den bliver "hopstand" humlet, hvilket jeg heller ikke har prøvet før... Så erfaringer med det modtages også gerne :)

Vh. Christian

Re: Erfaringer med no-sparge brewing?

: 26. sep 2020, 21:10
af mas
Jeg har i flere år kun brygget no-sparge. Efter mæskning tilsætte al sparge-vand ved 100 grader på en gang i min lauter-tun. Det får lov at stå i ca 10 minutter. Så tappes urten af.

Erfaringerne er gode også med høj OG! Det er længe siden jeg har gidet at beregne effektiviteten, eller målt OG. Mit gæt vil være at effektiviteten ligger i 60erne.

Mvh

Thomas

Re: Erfaringer med no-sparge brewing?

: 27. sep 2020, 07:19
af Freund
mas skrev:Efter mæskning tilsætte al sparge-vand ved 100 grader på en gang i min lauter-tun.
Hej mas

Det lyder som om du batch-sparger 1x Billede
Temperaturen er høj, jeg gætter på at du kompenserer fordi det er et BIAB setup du har.

Hilsen
Freund

Re: Erfaringer med no-sparge brewing?

: 28. sep 2020, 14:58
af Peter Hougaard
Hej Christian,

Jeg brygger på en BM20 Plus, hvor jeg de sidste par mdr. har forsøgt mig med "no_sparge" & LOB brygning.

Tidligere har min effektivitet ligget omkring 73%. Med no sparge, falder den til ca. 66%, så jeg har oplevet et fald på ca. 6% - hvilket jeg synes er ret fint. Det skal siges at jeg samtidigt er gået fra postevand til RO vand, jeg ved ikke om det har nogen betydning.

Jeg vil sige at det er en stor fordel at bruge No Sparge metoden, hvis du brygger med RO vand, du kan blande alt dit vand på engang, ikke noget med at tilsætte salte i henholdsvis mash og sparge -vandet. Plus at du spare altså noget tid og du behøver ikke at tænke på at varme sparge vand.

Hvis du engang vil forsøge dig med LOB + No sparge, hvor du ikke rører i malten eller noget – så faldt min effektivitet til 63%, den faldt altså yderligere 3 %.