Side 1 af 1

To skumme or not to skumme?

: 30. nov 2020, 08:00
af BrewBros
Når urten kommer i kog skummer den som bekendt en del i starten (hotbreak). Skal man fjerne skummet (skumme/skimme proteinerne) eller lade det koge med ind - som det jo gør efter noget tid... Der er både for og imod - og måske er der ikke et entydigt godt svar?

Re: To skumme or not to skumme?

: 1. dec 2020, 07:41
af Peterdanske
Entydigt svar, det tror jeg ikke.
Det er vist et spørgsmål om overbevisning om proteinerne skummes af ved hotbreak eller får lov at koagulere og klumpe sig sammen og synke til bunds.
Min "guru" David Heath rører det altid ned, hvilket jeg også gjorde i starten.
Nu skummet jeg det værste væk, alene for at begrænse mængden af bundfald, så er der mindre skidt der kan liste sig med over i gærspanden :-)

Re: To skumme or not to skumme?

: 1. dec 2020, 12:46
af mhn
Hos os er det risikoen for at koge over, der bestemmer om vi skummer af.

Men noget autoriseret svar kan jeg ikke levere. :-) Vi kan ikke smage forskel.

Re: To skumme or not to skumme?

: 1. dec 2020, 20:13
af peos
Har gjort begge dele og har heller ikke registreret forskel i det færdige øl.

Min oplevelse er, at det, der i starten er skum, udfældes og til sidst bliver til bundfald, som ikke kommer med over i gærspanden.

Re: To skumme or not to skumme?

: 1. dec 2020, 21:53
af Peterdanske
Som den jyde jeg er, tipper jeg gerne gryden for at få så meget urt som muligt, så er det super belejligt hvis der er så lidt bundfald som muligt :-)

Derfor tilsættes al humle og andet godt også altid i muslinbag, eller rettere min egen udgave af dem :-)

Re: To skumme or not to skumme?

: 2. dec 2020, 15:10
af Jens S
Jeg skummer aldrig proteinerne af. Hvorfor ikke? Tjah, det er nok en kombination af at gøre alt så simpelt som muligt (dovenskab) og fordi jeg intet sted har læst/hørt/set at det skulle have nogen positiv effekt på det færdige øl. Jeg brygger på en Grainfather og tipper den også forsigtigt når den pumper den sidste urt gennem modstrømskøleren og proteinresterne sætter sig på pumpefilteret uden at komme med over i gæringstanken.

Hvis det skummer rigtigt meget i starten af kogningen rører jeg enten med en ske eller giver skummet et pift med en forstøver flaske for at undgå at det koger over.

Re: To skumme or not to skumme?

: 2. dec 2020, 16:04
af BrewBros
Også min måde :-) Synes ikke det gav mindre bundfald da jeg forsøgte at fjerne det...