Side 1 af 2
Hvor lang tid før brug kan man disinfisere flasker?
: 23. okt 2008, 21:02
af Duffman
Som overskriften siger: Hvor lang tid før brug kan man disinfisere flasker?
Hvis nu man disinfisere sine flasker i en Iodophor opløsning og sætter dem på flasketræ.
Kan de så fint stå på træet til dagen efter og så bruges direkte fra træet?
Re: Hvor lang tid før brug kan man disinfisere flasker?
: 23. okt 2008, 21:38
af Chrille
Duffman skrev:Som overskriften siger: Hvor lang tid før brug kan man disinfisere flasker?
Hvis nu man disinfisere sine flasker i en Iodophor opløsning og sætter dem på flasketræ.
Kan de så fint stå på træet til dagen efter og så bruges direkte fra træet?
Bakterier og vildgær har jo ikke vinger, så det kan du principielt godt, men hvorfor? Det tager jo ikke mange minutter at smide sine flasker i en iodophor opløsning.
- Jan
: 23. okt 2008, 22:08
af skidemajet-inc
Nej, det kan man principielt ikke, da der uanset hvad vil diffundere bakterier ind i flasken. At man i praksis godt kan gøre det er noget andet, da der nok ikke kommer bakterier nok i dine øl flasker til at du vil kunne detektere det.
: 23. okt 2008, 23:24
af Duffman
Jeg disinfisere i en opvaskebalje og der kan kun være 3 flasker af gangen.
Hvis nu at en bryg er klar til at komme på flaske midt på ugen er det ikke sikkeret at jeg kan nå både at disinfisere flasker og tappe på flaske samme aften.
Så var det jo rart og vide om man skal panikke hvis man ikke når at få tappet på flaske samme aften.
: 24. okt 2008, 08:48
af Mr. P
Duffman skrev:Jeg disinfisere i en opvaskebalje og der kan kun være 3 flasker af gangen.
Har du ikke en gærspand, du kan bruge? Der kan da være 10-12 flasker af gangen.
Jeg plejer at fylde 20 liter no rinse iodophor-opløsning i en gærspand, desinficere flaskerne i den og herefter slynge iodophoren rundt i spanden så den er desinficeret. Så hælder jeg iodophoren ud af spanden og hælder lagen med karboneringssukker i spanden, stikken øllet om til spanden og tapper på flasker.
: 24. okt 2008, 08:54
af JakobVels
Jeg desinficerer flasker i ovn.
Så kan jeg skrubbe en kasse flasker af gangen når jeg gider, give dem sølvpapirshætte på og smide dem i ovnen.
Jeg har ofte tomme flasker der har stået op til 6 mdr klar til brug.
Mvh
Jakob
: 24. okt 2008, 08:56
af Lars Christensen
Hej.
Jeg desinficerede også flasker ved at dyppe dem i en balje med iodofor, men er blevet så ovenud begejstret for en lille flaskeskyller, som jeg ved også andre er meget glade for at bruge. Den er ret billig - især i forhold til hvor meget tid den kan spare en fortravlet brygger for på flaskedagen.
Jeg lavede for et stykke tid siden et lille filmklip, som viser hvordan den virker og hvor effektiv den er:
http://larchris.dk/flaskeskyller.htm
Så er det ikke så stor en tidsmæssig belastning af desinficere på flaskedagen. Flaskerne kan jo være rengjorte flere dage inden, hvis de står med bunden i vejret.
: 24. okt 2008, 19:01
af Erfurt
Du spørger om du kan decinfisere flasker i forvejen - det kan jeg ikke se noget problem i at gøre. Jeg har efterhånden over 40 bryg bag mig og de sidste 20-30 gange har jeg IKKE decinfiseret flasker. jeg sørger blot for at skylle flaskerne grundigt lige efter de er nydt og stiller dem på hovedet i en kasse. På brygdagen skyller jeg dem blot en ekstra gang og flasker. Jeg har ALDRIG haft en infektion af den grund og skulle der engang ryge en enkelt flaske er det jo til at leve med.
Mvh. jan
: 26. okt 2008, 21:20
af Duffman
Tak for svar alle sammen.
Jeg har ikke en ekstra gærspand.
Det er et Coopers Micro-Brew Kit jeg har, og jeg bruger
de der sukkerdrops til eftercarboneringen.
Den med at putte flaskerne i ovnen lød lidt smart.
Tror nu jeg holder mig til Iodophoren og opvaskebaljen.
Bare for nysgerrighedens skyld.
Hvilken temperatur "bager" du flaskerne ved og i hvor lang tid?
Jeg har lige sat en Coopers Dark Ale over i dag.
Så må vi se om jeg kan nå det hele på en aften.
Ellers lyder det ikke som om at jeg skal bekymre mig:-)
: 26. okt 2008, 22:40
af JakobVels
Duffman skrev:Hvilken temperatur "bager" du flaskerne ved og i hvor lang tid?
Varmluft 110C 5-10 min efter at termostaten klikker.
Mvh
Jakob
: 7. jan 2009, 20:29
af Rantzau
Ligesom med alt muligt andet på denne klode, indeholder øl - udover alkohol - bl.a. proteiner, fedt og andet snask - der absolut ikke altid er vandopløseligt, medmindre vi snakker damp!
Så derfor - en iblødsætning af en art af lud el. lign (læs: sæbe) vil være at foretrække før brug, ligesom en grad af desinfektion før påfyldning i form af f.eks. Iodophor, Brintoverilte, skoldning (lort = flaskens temp. stiger, medmindre man venter) osv... er at foretrække.
Når det er sagt - har jeg ufatteligt mange gang hørt - at 'nogen' blot skyller flasken efter brug med postevand - og derefter - blot igen skyller den med postevand inden brug - med ufatteligt gode resultater...
Hertil har jeg kun at sige - enten er de ufatteligt heldige eller så kan de absolut ik' smage infektioner i lav grad!
PS: Ja kom bare med indvendingerne og 'røvfuld'en nu - jeg er klar :)
PPS: Send blot en flaske og jeg skal lave bio-analyse på den!
PPPS: Tja - evt. decideret sterilisation af en møgbeskidt flaske er selvfølgelig også muligt - men det er en smule ulækkert!
: 8. jan 2009, 05:51
af mas
Rantzau skrev: ... eller så kan de absolut ik' smage infektioner i lav grad!
Hvorfor skal man som håndbrygger bekymre sig om infektioner der ikke kan smages?
Mvh
Thomas
: 8. jan 2009, 07:44
af Erfurt
Tja... hvad skal man sige ?? Du har sikkert ret, men heldigvis mister man smagssansen når man kommer op i årene, så lud og andre stærke rengøringsmidler fortsætter jeg med at skåne mine øl, mig selv og naturen for. (o:
: 9. jan 2009, 18:19
af Rantzau
mas skrev:Rantzau skrev: ... eller så kan de absolut ik' smage infektioner i lav grad!
Hvorfor skal man som håndbrygger bekymre sig om infektioner der ikke kan smages?
Mvh
Thomas
He.he. - go' pointe :)
Jeg mente vel, spirende infek. der med tiden udvikler sig - men smag er jo som bekendt forskellig ;)
Og endelig - naturen - jeg er helt enig, men sålænge opvaskemaskinen m.v. er en naturlig del af samme husholdning, tror jeg ik' det er dér man skal være bekymret som alm. håndbrygger :)
: 24. jan 2009, 15:45
af Kingglostrup
Lars Christensen skrev:Hej.
Jeg desinficerede også flasker ved at dyppe dem i en balje med iodofor, men er blevet så ovenud begejstret for en lille flaskeskyller, som jeg ved også andre er meget glade for at bruge. Den er ret billig - især i forhold til hvor meget tid den kan spare en fortravlet brygger for på flaskedagen.
Hej Lars !
Jeg kiggede lige igen på din fine hjemmeside, da jeg sad og læste tråden her.
Hvilken Idophor % opløsning bruger du ? Jeg kan se at du skriver 2,5 ml til 5 liter vand.......men standarden er 2,5 ml til 10 liter koldt vand, ihvertfald på alle de bøtter jeg har set, hvis du bruger den blandning du skriver så er det " rinse " dvs. at flasker skal skylles bagefter.
Du kan se her eks.
http://www.maltbazaren.dk/shop/iodophor-5-w-1690p.html
Mvh Thomas