Side 1 af 2
Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 09:18
af Glenn H.
Min bror som jeg brygger sammen med er lidt "kræsen" hvad angår øl, han er mest til pilsner (carlsberg - tuborg).
Er der ikke nogen der har en god opskrift på en pilsner?
Jeg har ikke mulighed for temperatur styring, jeg regner med at jeg kan gære den i min garage?
Min garage er bygget i mursten med beton gulv lige op af huset den er ca.14 m².
Jeg regner med at brygge øllet her i april måned og der vil jeg kunne holde temperaturen under 10C. -12C.
Håber nogen kan hjækpe?
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 09:28
af Morten L
En simpel opskrift som jeg har smagt, men ikke brygget. Og som smagte ganske godt.
90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Mæsket ved 68 grader
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 09:32
af Glenn H.
Morten L skrev:En simpel opskrift som jeg har smagt, men ikke brygget. Og som smagte ganske godt.
90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Mæsket ved 68 grader
Lyder godt tak
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 09:54
af Tustrup
Morten L skrev:
Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 10:01
af Morten L
Tustrup skrev:Morten L skrev:
Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Hvad mener du?
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 12:29
af Meløse Bryghus
Morten L skrev:Tustrup skrev:Morten L skrev:
Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Hvad mener du?
Hm..
Det lyder også lidt varmt i mine ører.
Nu har jeg sandt og sige ikke den store erfaring endnu, men de bryg jeg har brygget, og som jeg har mæsket ved op mod 68 grader, er noget sødere end ønsket.
Det kunne jeg ikke tænke mig til en pilsner. Men smag og behag er jo forskellig.
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 14:36
af Truntebryg
Jeg vil nu også mene at man skal mæske lavt = tør ØL
Altså Pilsner =
Pilsner gær
Gær koldt
Mæsk under 65 C
Blødt vand
Jeg har også 2 i omgangskredsen som sværger til det der tynde Sprøjt … jeg måtte overgive mig og bryggede denne:
http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=
Det er faktisk endt op med at vi alle drikker den !!!
MVH SL
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 14:52
af Pilsner
Truntebryg skrev:
Altså Pilsner =
Pilsner gær
Gær koldt
Mæsk under 65 C
Blødt vand
hvad gør hårdt vand ved smagen
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 18:07
af Tustrup
Morten L skrev:Tustrup skrev:Morten L skrev:
Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Hvad mener du?
Som andre allerede er kommet mig i forkøbet med, så mener jeg at det er mindst 4 grader for varmt til at det kan ende med noget, der kan kaldes for en pilsner.
Mvh Jonas
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 19:11
af Glenn H.
Hvad er den optimale mæske temperatur for en pilsner? hvordan ville I mæske den?
Hvis man tager udgangspunkt i Mortens forslag med:
90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 19:37
af beerbuster
vil liiige indskyde at jeg har sat en pilsner på gær for nyligt og den er stoppet med at gære for tidligt......pitch MEGET gær minimum 2 breve tørgær eller regn efter på mr malty for våd.
Re: Opskrift på pilsner
: 27. mar 2010, 22:49
af Morten L
Tustrup skrev:
Som andre allerede er kommet mig i forkøbet med, så mener jeg at det er mindst 4 grader for varmt til at det kan ende med noget, der kan kaldes for en pilsner.
Mvh Jonas
OK. Jeg har som sagt ikke brygget den, kun drukket den med stort velbehag og jeg er normalt til bitre øl, men fandt denne rigtig god.
Glenn H. skrev:Hvad er den optimale mæske temperatur for en pilsner? hvordan ville I mæske den?
Hvis man tager udgangspunkt i Mortens forslag med:
90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Jeg ville prøve de forslag der er i tråden fra folk som har brygget pilsner.
Re: Opskrift på pilsner
: 28. mar 2010, 01:03
af Borg
Jeg har brygget en pilsner flere gange, og finder den ret god. Opskriften (udskrift fra BeerSmith) kan findes på min hjemmeside, men svarer meget godt til forslagene tidligere i tråden. Dog kommer jeg lidt flaked barley i, for at give mere stabil skum, og en smule Cara 20, for at få farven tættere på en Tjekkisk Pilsner og væk fra en industripilsner.
Mæsketemperaturen er 66 grader i 75 minutter.
Som det også er nævnt i tråden, og som jeg har skrevet i andre tråde, skal der dobbelt så meget gær i en lager end en ale. Da den gærer ved en lavere temperatur, skal der mere gær til for at det foregår optimalt. Det er oftest dér mange fejler, og ender med en pilsner der ikke er gæret tilstrækkelig langt ned. Også gæringstiden er længere.
Prøv at se på denne tråd:
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=7&t=2744, specielt side 3.
Men ellers er det bare at kaste sig ud i det, og lære.
Re: Opskrift på pilsner
: 28. mar 2010, 13:30
af Truntebryg
Hvad gør hårdt vand ved smagen ?
Tjaa, er nok lidt svært at svare på.
Men blødt vand giver en rundere og blødere humle smag. Men det er et stort emne det med vand – indirekte har vandprofilen jo indvirkning på pH og andre ting .. Men sådan lidt kort fortalt:
Da Pilsner ØL typisk er uden fylde og restsødme, ja så virker humlen skarp hvis du bruger hårdt vand.
Jeg har prøvet middel blødt vand på min Brown Ale / dubbel (mørkt ØL brygges som regel glimrende og nogle gange helst i ”hårdt” vand) her er hvad jeg skrev i mine noter:
Smagning d. 8 Marts:
I starten virkede denne ØL ikke som de 2 første bryg, det bløde vand har haft en indvirkning. I starten syntes jeg ikke det var til det bedre. Det var som om den var blevet lidt mere tør og pilsner agtig.
Nu syntes jeg den har fundet sin egen stil, og det er positivt. Meget positivt. Men stadig ikke ligesom de 2 første bryg.
Re: Opskrift på pilsner
: 28. mar 2010, 13:35
af Glenn H.
Hvis man nu ikke har mulighed for at lagre pilsneren ved 1-2C. i 6 uger hvad gør man så?
Og hvilken betydning har det for øllet?