Side 1 af 1
No sparge - i'm lovin it!
: 16. jun 2010, 10:12
af mas
Hej,
jeg er netop igang med at prøve "No sparge" metoden som beskrevet her:
http://www.byo.com/component/resource/a ... the-sparge
Foreløbig er jeg en stor fan! Jeg har skåret næsten 1 time af brygtiden, delvis fordi jeg også har sprunget recirkueringen over! Hvilket ikke helt er det Palmer beskriver i linket!!
Er der andre der er lige så begejstrede som jeg er??
Mvh
Thomas
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 16. jun 2010, 10:48
af el_sporto
Det han beskriver er vel bare halvdelen af en partigyle? Nu skimmende jeg kun teksten, så jeg ved ikke om han skriver om second runnings, men der burde der være mulighed for at hente en fornuftig small beer? Hvis man er bange for sin ph, kan man evt. justere inden man tapper anden omgang.
Mht. at prøve det er mit brygsetup ikke gearet til den mængde malt, så vil jeg kun kunne brygge max 6.5% øl tror jeg. Har dog overvejet et 50L mæskekar så kan jeg lave partigyle eller bare meget store øl.
Med mit 23L setup sparger jeg i 45 minutter, det er ikke så lang tid synes jeg. Min brygdag varer omkring 6 timer inkl. rengøring.
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 16. jun 2010, 11:42
af mas
Min effektivitet er på 55% ved No-sparge
Det vil sige at jeg skal bruge lidt mere end det 20-25% ekstra malt Palmer angiver!
mvh
Thomas
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 16. jun 2010, 16:13
af Pilsner
jeg kan brygge på 3½ time med sparge
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 16. jun 2010, 17:48
af el_sporto
Det er godt nok hurtigt, hvordan kan det lade sig gøre, er det fra du tænder for gassen eller når du smider malten i?
Jeg kører med elgryde, den bruger næsten en time på at få urten op at koge.. Galskab..
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 16. jun 2010, 19:35
af Pilsner
ja det er fra jeg smider malten i ellers så lig 20 min til at forvarme vand men selve bryg processen tager 3½ time
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 17. jun 2010, 06:56
af Dan Jørgensen
Jeg bryggede min sidste øl (Belgisk strong dark ale) med No sparge, fik en effektivitet på 65%, normalt har jeg 78% ved Fly sparge, skal prøves igen ved næste bryg.
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 22. jun 2010, 23:12
af Jon
Hej
Lidt off topic men;
De lange ventetider ved elgryde var ved at drive mig til vanvid men efter jeg har købt en stor dypkoger er det ikke rigtigt noget problem. 2000 w ekstra direkte i urten er utroligt effektivt :-) Et "må have" hvis man er ude efter at skære ned på sit tidsforbrug ved brygning.
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 23. jun 2010, 07:25
af el_sporto
Du har helt ret og jeg ved virkelig ikke hvorfor jeg endnu ikke har investeret i een, men det kommer nok meget snart, specielt nu hvor jeg lige har købt en ekstra gryde i Lidl.
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 23. jun 2010, 16:15
af Tustrup
Hejsa
Jon skrev:2000 w ekstra direkte i urten er utroligt effektivt :-) Et "må have" hvis man er ude efter at skære ned på sit tidsforbrug ved brygning.
Hvor har fået fat i sådan én? Et link vil være fedt...
Jeg har længe været på udkig efter en, men synes kun at jeg kan finde en biltema-ting på 300 W, og det vil jo ikke give det helt store...
Re: No sparge - i'm lovin it!
: 23. jun 2010, 22:24
af Jon
Hej
Jeg købte min dypkoger brugt via Ebay.de. Søg på "Tauchsieder" og find en der er lang nok. Måske en sådan en?
http://cgi.ebay.de/Tauchsieder-2000W-Ei ... 1244wt_913
Husk at have en afbryder i nærheden, fx på stikdåsen - du får nemt brug for at kunne slukke for den hurtigt :-) Og man kan måske også med fordel have en gryde/spand med vand ved siden af til at afkøle den i hvis det er ved at koge over. Jeg fik brændt en del urt fast på min da den bare skulle ud af en gryde der var ved at koge over i et kæmpe hot break :-(