Side 1 af 1

Erfaringer med egetræsspåner...?

: 8. okt 2006, 18:55
af PeterH
Jeg er netop i gang med at lave en ESB som klon af en øl jeg fik forkærlighed for mens jeg boede i Derby i 80'erne.

Det er Marston's bryggeriet i Burton (10 miles down the road) der laver den fantastiske Marstons Pedigree, som er lagret på gamle egetræstanke før den tappes på fustager og flasker.

Jeg har fået fat i egetræsspåner, men er der nogen af Jer, der har erfaring med mængde og tilsætningstidspunkt...?

Personligt vil jeg skyde på at 1. gæring skal være godt og grundigt overstået før de tilsættes. Måske en uge efter omstikning, og så stå 10-12 dage med egespånerne før den stikkes om igen og flaskes...?

Det er ikke en gennemtrængende smag af egetræet jeg er efter, nærmere "et strejf"...hvis I forstår....?

Hvor meget ville I tilsætte...? Og hvornår...?

: 8. okt 2006, 21:31
af Anders
Min makker og jeg har prøvet hårdt ristede egespåner i en stout. Ca. en håndfuld til 10 L, skoldet og tilsat sammen med gæren. Det gav en kraftig og typisk egetræssmag, IKKE egefadsmag, men egespånsmag (smag på dem!). Denne smag aftog dog noget.

Vi har desuden brugt samme mængde i en Oud bruine, med samme resultat.

Så hvis du kun vil have et strejf så brug let ristede spåner og ca. en lille håndfuld til 30L.

God fornøjelse!
/anders

Hmmmm..

: 8. okt 2006, 22:37
af PeterH
Ristede en lille håndfuld på en tør pande. Tog 50 g og ristede dem i godt 15 min. og vupti, - så var de blevet til 17 g...!

Konklusion...egetræsspånerne indeholder en del vand. Gad vide om de stammer fra en sunket skonnert...?

Nu prøver jeg, - kan vel altid "gi' den en tur mere" ved omstikning, hvis de 50 g der blev til 17 g viser sig at være for lidt.

Tusind tak for tilbagemeldingen, Anders...

Re: Erfaringer med egetræsspåner...?

: 10. jul 2009, 11:25
af BeerMan
Ved godt det er en gammel tråd, men det kunne da være sjovt at høre hvordan det gik med tilsætning af egespåner !

Jeg faldt over den her fætter på brygladen.dk
Oak-A-Vin, 30 ml.
Naturlig egetræekstrakt fra Fransk Limousin. Ændrer vinen i løbet af kort tid som et egetræfad ville gøre på mange år. (dosering Hvidvin 2 ml pr. liter, rødvin 4 ml pr liter)
Noget af en påstand at den kan gøre på dage hvad fade kan på år :oP men det burde næsten prøves på en bryg en dag ! Så er man jo også ude over problematikken med uønskede organismer i bryggen.
Billede

Re: Erfaringer med egetræsspåner...?

: 10. jul 2009, 11:42
af Mattias
Jeg hørte i et Jamil Z-podcast at man meget sjældent bør bruge egetræ i engelsk øl, både i bitters og IPAer. Traditionelt er der ikke egesmag i engelsk øl. Engelske egefade enten er udpinte og bruges ikke for smagens skyld, men fordi de huser brett (og så kun i old ale), og når der anvendes nye fade er de dækket med brewers pitch for netop at sikre mod smag og tanniner. Selvom Old Pedigree ikke er synderligt brett'et, er der vist heller ikke meget ny eg at spore.

På den anden side er det vel sjovere at eksperimentere end blot at brygge efter stil.

Re: Erfaringer med egetræsspåner...?

: 10. jul 2009, 12:01
af BeerMan
Mattias skrev: På den anden side er det vel sjovere at eksperimentere end blot at brygge efter stil.
Ja hvad er det værste der kan ske ? Man lærer lidt !