Side 1 af 2

Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 3. nov 2010, 15:49
af Beer_Newb
Hej alle

Jeg er nybegynder indenfor ølbrygning, med kun 2 selvstændige bryg.
I weekenden oplevede jeg en noget mislykkes mæskning som jeg håbede at kunne undgå næste gang med jeres hjælp.

Jeg bruger en 29L elgryde og en indsatsi der passer dertil, som ses her:
http://www.hjemmebryggeren.dk/varegrupp ... e-122.html

Jeg prøvede en opskrift, der skulle give en høj OG med 8 kg malt og brugte under mæskning 24 L. Udover malten brugte jeg også 500g flaked oats.

Jeg oplevede at indsatssien konstant stoppede til, det gjorde at jeg konstant må røre rundt i mæsken for at der kunne komme vand igennem, således at der var recirkulereing (og derved ensartet temp.) i el-gryden. Resultatet blev en ekstremt grumset urt (og ømme skuldre af alt den omrøring i den tykke mæsk)! :(

Er der nogen der har ideer til hvordan jeg undgår dette i fremtiden? Kan jeg tilsætte noget under mæskning der giver et bedre naturligt filter uden tilstopning (evt skaller af en eller anden art)? Brugte jeg alt for meget malt i forhold til grydens størrelse, og skulle jeg isåfald have erstattet noget af basis-malten med malt-ekstrakt for stadig at få en høj OG?

Håber I har nogle hjælpsomme ideer...

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 3. nov 2010, 15:52
af Morten L
Hvilken maltsammensætning brugte du?

Hvis der er meget hvedemalt i kan det sammen med havregrynen give de problemer du beskriver.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 3. nov 2010, 15:56
af Beer_Newb
Morten L skrev:Hvilken maltsammensætning brugte du?

Hvis der er meget hvedemalt i kan det sammen med havregrynen give de problemer du beskriver.
Det var følgende malt:

4000 g Munich malt
2500 g maris otter malt
800 g cara crystal
400 g cara munich
100 g dehusked chocolate malt
500 g flaked oats

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 3. nov 2010, 22:15
af Borg
Dit forhold mellem vand og malt er sådan set meget fint. 3:1.
Men når man mæsker skal man huske, at dette forhold gælder det vand som malten kan "svømme rundt" i.
Anvender man falsk bund, skal der tilsættes lige så meget vand ekstra, som der er under den falske bund. Recirkulerer man med pumpe og slange, skal der også tilsættes så meget vand ekstra, som slange og pumpe indeholder. Ellers bliver vand/malt forholdet for lille over den falske bund, og dermed bliver mæsken for tyk.
Det samme gør sig gældende ved anvendelse af indsatssi. Der er en mængde vand mellem mæskebeholderen og indsatssien, og den kan malten ikke "svømme rundt" i.
Nu kender jeg ikke dit setup, men hvis der er meget vand mellem indsatssien og mæskebeholderen, bliver selve mæsken indeni indsatssien meget tyk, og kan dermed trykke sig så meget sammen, at der ikke kan komme vand/urt igennem. Også selv om man ikke anvender hvedemalt.

Det kunne være der problemet var. Og denne udfordring vokser med mængden af malt.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 4. nov 2010, 07:30
af Tustrup
Beer_Newb skrev:
Jeg bruger en 29L elgryde og en indsatsi der passer dertil, som ses her:

med 8 kg malt og brugte under mæskning 24 L. Udover malten brugte jeg også 500g flaked oats.
Der er helt sikkert IKKE plads til 8 kg malt + 24 liter vand i en 29 liters gryde.
Hvis du fraregner vandmængden under sien samt i recirkulationsslangen (deadspace), har du formentlig mæsket i 16-17 liter vand, hvilket er i underkanten til så meget urt.

Jeg brygger selv med cirka samme setup som dig, og det er min erfaring at med en perfekt valsning kan det akkurat lade sig gøre med op til 8-8½ kg malt.
Men man opnår aldrig samme effektivitet som det er muligt med f.eks. 5 kg malt.

Her er et par fif:
Undgå omrøring, især i starten.
Begræns cirkulationen, især starten. Kraftig recirkulation giver et vakuum under sien, så malten pakker og stopper til.
Hvis det alligevel stopper til, så afbryd recirkulationen, rør rundt i mæsken, lad det falde til ro, og start så igen med forsigtig recirkulation.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 4. nov 2010, 09:40
af jakobø
valsning betyder rigtig meget når du bruger indsats sien! og sikkert også ved mange andre setup's.

og så alt hvad der hedder umaltet og flaked plejer jeg at tilsætte for sig selv til sidst efter mæsken er blandet ordentligt. jeg har en gang oplevet at den stoppede fuldstændig til fordi jeg havde smidt flaked wheat oven i spanden med malt! og derfor fik det først ned i gryden og derfor også først ned i sien.
det satte sig aimpelthen som et tæt filter. det er min erfaring.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 4. nov 2010, 19:15
af Beer_Newb
Tak til jer alle for de gode svar indtil videre

Her dog et par opfølgnings-spøgsmål:

A) Vil løsningen så være at absolut bruge 5-6kg malt max og så bruge malt-ekstrakt/sukker for at øge OG til det ønskede, eller vil det istedet være bedre at mæske over 2 omgange med den samme urt (eksemplelvis 2x 1time @ 65'C med hver 4kg malt ) (dette vil jo nødvendigivs give en 20-30min pause indimellem hvor temp. vil blive sænket ned i protein-pause niveau på 50-55C indtil den nye malt blev varmet op igen)

B) mht valsning så er det ikke noget jeg har så meget indflydelse på da jeg bestiller min malt valset og ikke har mulighed for at gøre det selv, men ville det isåfald være bedste med fint, eller grov valsning?

C)
Jeg håbede at flaked oats bla. ville være med til at gøre det naturlige filter-system bedre (udover også at gøre skummet bedre i den færdige øl), men måske har det modsat virkning? Hvad jeres erfaringer på det punkt? - kan man tilsætte andre ting i sin mæsk for at væsken løber bedre igennem malten (skaller af et eller andet)?

D)
Tustrup skrev:Her er et par fif:
Undgå omrøring, især i starten.
Begræns cirkulationen, især starten. Kraftig recirkulation giver et vakuum under sien, så malten pakker og stopper til.
Hvis det alligevel stopper til, så afbryd recirkulationen, rør rundt i mæsken, lad det falde til ro, og start så igen med forsigtig recirkulation.
Tustrup skrev:
Den begrænsede cirkulation lyder smart, men jeg har før prøvet at undgå omrøring, hvilket førte til store tørre-klumper i mæsken, det nedsatte effektiviteten virkelig meget, så er det virkelig en god ide at undgå?

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 4. nov 2010, 21:13
af Lunabryg
C har du nogen sinde prøvet at lave havregrød. Hvis du har ved du hvilken effekt flaked oats har på ens mæsk. Det kan sandelig ikke anbefales.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 5. nov 2010, 09:36
af jakobø
Lunabryg skrev:C har du nogen sinde prøvet at lave havregrød. Hvis du har ved du hvilken effekt flaked oats har på ens mæsk. Det kan sandelig ikke anbefales.
prøv at lave havregrød ved 65 grader det giver ikke helt det samme.

men for at at hjælpe med si effekten skal der noget til med skal dele, det er der jo ikke helt så meget af i flaked oats.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 5. nov 2010, 11:38
af Beer_Newb
jakobø skrev:
Lunabryg skrev:C har du nogen sinde prøvet at lave havregrød. Hvis du har ved du hvilken effekt flaked oats har på ens mæsk. Det kan sandelig ikke anbefales.
prøv at lave havregrød ved 65 grader det giver ikke helt det samme.

men for at at hjælpe med si effekten skal der noget til med skal dele, det er der jo ikke helt så meget af i flaked oats.
så hvilke skaller vil du anbefale og hvor får man fat i dem?

Hvis andre har kommentarer på mine andre spørgsmål også, er jeg meget taknemlig for gode tips/ideer

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 5. nov 2010, 11:57
af Morten L
Med den maltsammensætning bør du kun få problemer med havregrynen.

Prøv udelukkende at bruge bygmalt næste gang, så vil jeg tro det går uden problemer.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 5. nov 2010, 18:43
af Borg
Beer_Newb skrev:så hvilke skaller vil du anbefale og hvor får man fat i dem?
Man kan bruge risskaller som hjælp. Jeg har set dem ved flere maltpushere på nettet.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 7. nov 2010, 12:09
af jakobø
jeg har brugt havre skaller, som jeg vist desværre ikke kan få mere.

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 7. nov 2010, 18:09
af Tiedt
Borg skrev:
Beer_Newb skrev:... Jeg har set dem ved flere maltpushere på nettet.
Hvor?

Re: Tilstopning af indsatssi under mæskning

: 7. nov 2010, 21:12
af Borg
Tiedt skrev:
Borg skrev:
Beer_Newb skrev:... Jeg har set dem ved flere maltpushere på nettet.
Hvor?
Hmmm... har lige kikket rundt, men tilsyneladende er det ikke længere en vare der føres.