Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Redaktør: Co-Admin

Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Nimbus39 »

Hej,
Jeg har nu brygget 31 bryg, men kæmper stadigvæk med skumkronen. Øllet smager godt og der er fint med brus i det (bruger som regel 7g/L til karbonering)
Der kommer en fin skumkrone på mine bryg, men den falder sammen igen.
Jeg har forsøgt at tilsætte havregryn, valset byg, forskellige mæske temperaturer, skylle glasset inden opskænkning og håndvaskede glas.

Jeg bor i et område med ret hårdt vand, så jeg mistænker det er grunden til mine problemer men har ikke kunnet finde noget endeligt svar.
Jeg ved godt kan man købe "heading powder" men jeg er modstander af kemikalier i øllet når det ikke burde være nødvendigt.

Nogen af de kloge bryggere her inde der har et bud?

Mvh
Thomas
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
toffermand
Indlæg: 545
Tilmeldt: 7. jun 2011, 19:07
Geografisk sted: Rødovre
Kontakt:

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af toffermand »

Ikke lige, men jeg har nøjagtigt samme problem som dig. Flot skumkrone når man hælder op, som så falder sammen indenfor et minut eller to.

Jeg har også forsøgt med havregryn. Det ser ud til at det giver lidt tættere skum, men der kan der jo også være andre faktorer der spiller ind. Uanset hvad, er den klasket sammen indenfor et minut eller to.

Vandet her i Rødovre er også meget hårdt, så måske skal man forsøge at spæde op med noget demineraliseret vand.
Håndbrygning - den intelligente mands hobby ;)
Brugeravatar
Runenaldo
Indlæg: 1027
Tilmeldt: 8. jun 2011, 21:38
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Runenaldo »

Har samme problem og har sjovt nok også vand i den hårde ende dog har min første stout et fint og blivende skum.
Mvh.
Rune Hansen

"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Brugeravatar
admin
Site Admin
Indlæg: 4754
Tilmeldt: 4. dec 2005, 16:25
Geografisk sted: 7080 Børkop

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af admin »

Prøv med meget humle med lav alfa syre, og ingen protein pause/ protaflock, irishmoos, osv.

Jens
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af k.larsen »

Jeg synes mine øl har et godt skum. Jeg tilsætter gerne Umaltet byg for at få ekstra protein til skumdannelse.

Kh kenneth
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
toffermand
Indlæg: 545
Tilmeldt: 7. jun 2011, 19:07
Geografisk sted: Rødovre
Kontakt:

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af toffermand »

Ok, jeg har godt nok brugt Protaflock til de sidste par bryg, men jeg tænker på en anden mulighed:

Når jeg koger urten, skummer jeg den af for det snask der flyder rundt for oven. jeg koger som regel i 90 minutter, og tilsætter dermed bitterhumlen efter en halv times tid.

Skal jeg lade være med at skumme den af?
Håndbrygning - den intelligente mands hobby ;)
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Nimbus39 »

Ikke for at lyde skadefro, men jeg er glad for at jeg ikke er den eneste der har det problem ;-)
Jeg har prøvet et par bryg uden Irish moss eller andre af den slags midler, men det gør ikke den store forskel.
Jeg har som regel mash in over 65 grader, så jeg plejer ikke at holde protein pause da jeg har hørt at det ikke skulle gøre den store forskel når man bruger "moderne" malt som ofte er høj-modificeret.
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Runenaldo
Indlæg: 1027
Tilmeldt: 8. jun 2011, 21:38
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Runenaldo »

Har i dag været på rundvisning (med smagsprøver) på Århus Bryghus og der fortalte Brygmesteren Niels Buchwald at han brugte hvede til at få en flot og blivende skumkrone.. og det måtte jeg så give ham for den blev sgu hvor den var :-)
Mvh.
Rune Hansen

"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Brugeravatar
Nimbus39
Indlæg: 3392
Tilmeldt: 27. jun 2010, 10:52
Geografisk sted: Greve (Mosede Strand)
Kontakt:

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Nimbus39 »

Maltet eller umaltet hvede?
Buy a man a beer and he wastes an hour. Teach a man to brew and he wastes a lifetime.
http://bryggeri.landly.dk
http://www.facebook.com/bryggerilandly
http://beersmithrecipes.com/listrecipes/2810/nimbus39
Brugeravatar
Runenaldo
Indlæg: 1027
Tilmeldt: 8. jun 2011, 21:38
Geografisk sted: Skødstrup

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Runenaldo »

Nimbus39 skrev:Maltet eller umaltet hvede?
Ja det kan jeg så ikke huske... Typisk.. men han snakkede om at det var pokkers dyrt så de store bryghuse ville ikke bruge penge på det, så tænker måske lidt at det så er maltet han mener.
Og at det var fyldt med protein
Mvh.
Rune Hansen

"Det er ikke størrelsen på dit udstyr det kommer an på, men hvor tit du bruger det...
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af Truntebryg »

Et meget udokumenteret spørgsmål (har glemt kilden) bruger du hvidt sukker til karboneringen ? (er der antiklumpemiddel i dansk sukker...?)

Ellers behold din trubs og lav en Dextrin pause ved 70-72 C, det skulle give bedre skum.

Som du også nævner, hvede / byg flager samt hvedemalt (ja – malt)

Kaffe har negativ effekt på skum.

Hvis du eller bruger Cornelius, så brug kvælstof / CO2 i stedet for ren CO2.
Brugeravatar
toffermand
Indlæg: 545
Tilmeldt: 7. jun 2011, 19:07
Geografisk sted: Rødovre
Kontakt:

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af toffermand »

Jeg faldt lige over denne artikel:

http://www.brewersfriend.com/2009/12/19 ... retention/" onclick="window.open(this.href);return false;
Håndbrygning - den intelligente mands hobby ;)
Brugeravatar
ciaran
Indlæg: 47
Tilmeldt: 7. mar 2010, 22:39
Geografisk sted: Bagsværd

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af ciaran »

Bruger I almindelig opvaskemiddel til at rense glas eller flasker?
Jeg tror at kun den mindste rest af opvaskemiddel kan være nok til at ødelægge en flot skumkrone.

mvh Ciarán
Brugeravatar
toffermand
Indlæg: 545
Tilmeldt: 7. jun 2011, 19:07
Geografisk sted: Rødovre
Kontakt:

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af toffermand »

Nej, jeg bruger MASSER rent og meget varmt vand :-)
Håndbrygning - den intelligente mands hobby ;)
Brugeravatar
ciaran
Indlæg: 47
Tilmeldt: 7. mar 2010, 22:39
Geografisk sted: Bagsværd

Re: Holdbar skumkrone - hvad gør jeg forkert?

Indlæg af ciaran »

Jeg gik bare efter en af de mest almindelige problemer. Men så var det ikke dét :-)

Det er svært at finde noget om hvordan vandkemien påvirker skumdannelse. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på at hårdt vand er ret udbredt, især på sjælland. Så burde der også være flere med det samme problem. Det er der måske også?
Men hvis der ikke kommer flere forslag, så kunne I evt. prøve at bruge lidt mælkesyre i brygvandet næste gang for at reducere hårdheden. Hvis det hjælper, så har vi svaret.
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"