Kölsch
Redaktør: Co-Admin
- beerbuster
- Indlæg: 739
- Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
- Geografisk sted: Odense
Kölsch
Så skal der brygges Kölsch i mellemdagene, første gang jeg kaster mig over denne stil...nogen tips fra nogen af jer derude ?? skulle jo gerne ende op med en klar strågul lækker sag
Med venlig hilsen.
Peter
Omstikning...just say no !..
"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Peter
Omstikning...just say no !..
"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Re: Kölsch
For Guds skyld: LAV' RIGELIGT!!!
En fantastisk øl. God jul og god fornøjelse...
Mage
En fantastisk øl. God jul og god fornøjelse...
Mage
I'd rather have a bottle in front of me, than a frontal lobotomy.
--Tom Waits
Man må ALDRIG ALDRIG ALDRIG gå ned på udstyret!!!
hyggemedhumle.dk <----- NY HJEMMESIDE - NU MED BILLEDER!!!
--Tom Waits
Man må ALDRIG ALDRIG ALDRIG gå ned på udstyret!!!
hyggemedhumle.dk <----- NY HJEMMESIDE - NU MED BILLEDER!!!
- beerbuster
- Indlæg: 739
- Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
- Geografisk sted: Odense
Re: Kölsch
Hæ hæ... et godt råd, ikke til den mest tekniske side, men "As they say, Beggars cant be choosers" :-)mage skrev:For Guds skyld: LAV' RIGELIGT!!!
En fantastisk øl. God jul og god fornøjelse...
Mage
Med venlig hilsen.
Peter
Omstikning...just say no !..
"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Peter
Omstikning...just say no !..
"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Re: Kölsch
Gären er vigtig - og at gäre ved relativt lav temperatur, som anbefalet i specifikationerne til gären. Jeg gärede lidt for höjt sidste forår, da jeg pludselig blev overrasket af en varmeperiode. Den blev en tand for frugtig til mig.
VH
Sören
VH
Sören
Re: Kölsch
Hvis den skal være klar skal du bruge gelatine eller lignende klaringsmiddel da de kommercielle gærstammer er meget dårlige til at falde til bunds.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Kölsch
Eller lagre den ved 1-2 grader en måned eller to. Det får også gæren og andre "sager" til at bundfælde sig.Morten L skrev:Hvis den skal være klar skal du bruge gelatine eller lignende klaringsmiddel da de kommercielle gærstammer er meget dårlige til at falde til bunds.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Kölsch
Jeg må også tilstå at de gange jeg har brygget en Kölsch der har jeg desværre haft den til at gære ved for høje temp, hvilket netop resulterede i en mere "frugtig/sød" øl end hvad man forbinder med en god pilsner.
Så mit råd er klart gær den ved omkring 18grader hvis muligt.
Så mit råd er klart gær den ved omkring 18grader hvis muligt.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
- stouthouse
- Indlæg: 79
- Tilmeldt: 16. maj 2007, 09:05
- Geografisk sted: Køge
Re: Kölsch
- enig i det ovenstående. Autentisk Kolsch-gær (Wy 2565) kan blive lidt estret hvis man ikke passer på temperaturen - jeg har een gang lavet noget der lignede en Kolsch med US05 - den er ikke så følsom mht. temp. - den blev faktisk efter min smag bedre (men sikkert mindre korrekt...)
Hilsen Henrik
Hilsen Henrik
Re: Kölsch
Det værste ved Kölsch er at de i Tyskland bliver serveret i så små glas.
Højt skum og glædelig jul til jer alle i forum.
Højt skum og glædelig jul til jer alle i forum.
Højt Skum
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Ulrik Haslund
Håndbryg, en hobby du kan dele med dine venner!
http://www.skurbryggeriet.dk
Medlem af Hillerød bryglaug
https://www.facebook.com/#!/groups/33442361966/
Re: Kölsch
Det har ikke klaret de to kölsch jeg har brygget.Borg skrev:Eller lagre den ved 1-2 grader en måned eller to. Det får også gæren og andre "sager" til at bundfælde sig.Morten L skrev:Hvis den skal være klar skal du bruge gelatine eller lignende klaringsmiddel da de kommercielle gærstammer er meget dårlige til at falde til bunds.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Re: Kölsch
Hmmm, mystisk. Det plejer at gøre kunne gøre det.Morten L skrev:Det har ikke klaret de to kölsch jeg har brygget.Borg skrev:Eller lagre den ved 1-2 grader en måned eller to. Det får også gæren og andre "sager" til at bundfælde sig.Morten L skrev:Hvis den skal være klar skal du bruge gelatine eller lignende klaringsmiddel da de kommercielle gærstammer er meget dårlige til at falde til bunds.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kölsch
Nå så blev det smagning af min Kölsch i går, og blev liiiidt overrasket. Selvfølgelig stadig ret uklar, men med en meget markant frugtagtig / bolche smag….
Skal være:
Tør -- Tjja
Let & elegant -- Let ja
Vinøs og subtil sødme. -- jo måske
En mild vinagtig syrlighed må gerne være tilstede. ??
Ingen fremtrædende karamelsmag. – OK nej.
Lav til middel bitterhed, lille humlesmag. OK
Ingen eller lavt niveau af estere. – Hmm, tja ja ..
Grøntsagstoner/DMS findes i typen, dog på et meget lavt niveau. OK
Godt udgæret. – Tror jeg.
Nå men kammersjukken ville have et par øl med, så vi fik en Bjørnebryg – det er bare fuldstændig den samme øl og smag, ud over at min Kölsch jo ikke er så stærk i alc.
Er Bjørnebryg en Ale ?
Vi blev dog hurtigt enige om, at det var ærgerligt at han havde 2 kasser (-1 dåse) af Bjørnebryg….
Min egen kölsch har heldigvis stadig mulighed for at udvikle sig…
Skal være:
Tør -- Tjja
Let & elegant -- Let ja
Vinøs og subtil sødme. -- jo måske
En mild vinagtig syrlighed må gerne være tilstede. ??
Ingen fremtrædende karamelsmag. – OK nej.
Lav til middel bitterhed, lille humlesmag. OK
Ingen eller lavt niveau af estere. – Hmm, tja ja ..
Grøntsagstoner/DMS findes i typen, dog på et meget lavt niveau. OK
Godt udgæret. – Tror jeg.
Nå men kammersjukken ville have et par øl med, så vi fik en Bjørnebryg – det er bare fuldstændig den samme øl og smag, ud over at min Kölsch jo ikke er så stærk i alc.
Er Bjørnebryg en Ale ?
Vi blev dog hurtigt enige om, at det var ærgerligt at han havde 2 kasser (-1 dåse) af Bjørnebryg….
Min egen kölsch har heldigvis stadig mulighed for at udvikle sig…
Re: Kölsch
Når i skriver lav rigligt så vil jeg gerne have en opskrift. jeg skal brygge Kölsch i april.
mvh Flemming
mvh Flemming
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Kölsch
OK - det går stærkt det her - allerede efter yderligere 5 dage er den næsten "klar" - smagen er blevet markant mere harmonisk, og bolche smagen er meget mere integreret. Det tegner til at blive en ganske glimrende øl !!! (det lige før jeg vil anbefale den...)Truntebryg skrev:Nå så blev det smagning af min Kölsch i går, og blev liiiidt overrasket. Selvfølgelig stadig ret uklar, men med en meget markant frugtagtig / bolche smag….
Skal være:
Tør -- Tjja
Let & elegant -- Let ja
Vinøs og subtil sødme. -- jo måske
En mild vinagtig syrlighed må gerne være tilstede. ??
Ingen fremtrædende karamelsmag. – OK nej.
Lav til middel bitterhed, lille humlesmag. OK
Ingen eller lavt niveau af estere. – Hmm, tja ja ..
Grøntsagstoner/DMS findes i typen, dog på et meget lavt niveau. OK
Godt udgæret. – Tror jeg.
Nå men kammersjukken ville have et par øl med, så vi fik en Bjørnebryg – det er bare fuldstændig den samme øl og smag, ud over at min Kölsch jo ikke er så stærk i alc.
Er Bjørnebryg en Ale ?
Vi blev dog hurtigt enige om, at det var ærgerligt at han havde 2 kasser (-1 dåse) af Bjørnebryg….
Min egen kölsch har heldigvis stadig mulighed for at udvikle sig…
(( det lige før jeg henter et glas mere ...))
Re: Kölsch
Jeg skal have brygget en Kölsch i påsken. Jeg har brygget et par stykker tidligere, men ikke 100% i forhold til stilen, den originale tyske tradition fra Köln.
Derfor konsulterede jeg "Designing Great Beers" og "Brewing Classic Styles", der begge giver gode beskrivelser og råd. Med disse råd i baghånden har jeg sammensat den opskrift jeg vil gå efter.
Overordnet set er rådene fra bøgerne således:
Basismalt er en tysk Pilsner. Helt originalt var det den eneste malt, men i dag kan man godt tilsætte 4-5% Vienna for lidt mere krop og frave.
Der skal være en så høj forgæringsgrad som mulig, hvorfor mæsketemperaturen skal være 63-65. FG skal ned på under 1.010.
På grund af den lave mæsketemperatur anbefales en 90 minutters mæskning for at få al stivelse omsat.
Humlekarakter er kun bitterhed. Hvis der er smags- eller aromatoner, skal de være næsten ikke eksisterende.
Tysk humle, Spalter eller Hallertau, og kun en 60 min tilsætning op til 22-25 IBU.
Urtkogning i 90 minutter for at slippe af med DMS.
Gæringen er vigtig for en Kölsh, men temperaturen er vigtigere end gærtypen. Naturligvis er en ægte Kölsh-gær at foretrække, men f.eks. en US-05 eller tilsvarende vådgær kan anvendes. Øllens specielle karakter og sprødhed skal findes ved en gæringstemperatur på maksimalt 18 grader celcius, og en korrekt pitchingrate. En lidt højere pitchingrate end normalt, grundet den lavere gøringstemperatur.
Dette har jeg sat sammen til en opskrift jeg vil prøve:
Bemærk, at en enkelt pakke gær som i opskriften ikke er nok. Der skal laves en gærstarter. For at gøre det optimalt for gæren vil jeg vælge at lave en 1,5 liters starter, som med stirplate vil give dobbelt så mange gærceller som nødvendig. Jeg vil så anvende 2/3 af gæren, og gemme resten til et senere bryg. Beersmith foreslår en 0,4 liters gærstarter for at opnå det korrekte antal gærceller, men sådan en starter vil - efter min bedste overbevisning - helt rigtig resultere i det nødvendige antal gærceller, men vil også pine gæren, så den ikke er så viril som mulig.
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Recipe: B072: Kölsch
Brewer: Erik Borg
Style: Kölsch
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 32,69 l
Post Boil Volume: 22,36 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 20,00 l
Estimated OG: 1,046 SG
Estimated Color: 6,2 EBC
Estimated IBU: 24,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 77,4 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,85 kg Pilsner (Fuglsang) (3,6 EBC) Grain 1 95,1 %
0,20 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 2 4,9 %
47,0 g Hallertauer Mittelfrueh [4,10 %] - Boil Hop 3 24,6 IBUs
6,00 g Klar urt (Boil 10,0 mins) Fining 4 -
4,00 g Servomyces Mix (Boil 10,0 mins) Other 5 -
1,0 pkg German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [ Yeast 6 -
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 4,05 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 12,15 l of water at 70,6 C 65,0 C 90 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 28,59 l water at 78,0 C
Derfor konsulterede jeg "Designing Great Beers" og "Brewing Classic Styles", der begge giver gode beskrivelser og råd. Med disse råd i baghånden har jeg sammensat den opskrift jeg vil gå efter.
Overordnet set er rådene fra bøgerne således:
Basismalt er en tysk Pilsner. Helt originalt var det den eneste malt, men i dag kan man godt tilsætte 4-5% Vienna for lidt mere krop og frave.
Der skal være en så høj forgæringsgrad som mulig, hvorfor mæsketemperaturen skal være 63-65. FG skal ned på under 1.010.
På grund af den lave mæsketemperatur anbefales en 90 minutters mæskning for at få al stivelse omsat.
Humlekarakter er kun bitterhed. Hvis der er smags- eller aromatoner, skal de være næsten ikke eksisterende.
Tysk humle, Spalter eller Hallertau, og kun en 60 min tilsætning op til 22-25 IBU.
Urtkogning i 90 minutter for at slippe af med DMS.
Gæringen er vigtig for en Kölsh, men temperaturen er vigtigere end gærtypen. Naturligvis er en ægte Kölsh-gær at foretrække, men f.eks. en US-05 eller tilsvarende vådgær kan anvendes. Øllens specielle karakter og sprødhed skal findes ved en gæringstemperatur på maksimalt 18 grader celcius, og en korrekt pitchingrate. En lidt højere pitchingrate end normalt, grundet den lavere gøringstemperatur.
Dette har jeg sat sammen til en opskrift jeg vil prøve:
Bemærk, at en enkelt pakke gær som i opskriften ikke er nok. Der skal laves en gærstarter. For at gøre det optimalt for gæren vil jeg vælge at lave en 1,5 liters starter, som med stirplate vil give dobbelt så mange gærceller som nødvendig. Jeg vil så anvende 2/3 af gæren, og gemme resten til et senere bryg. Beersmith foreslår en 0,4 liters gærstarter for at opnå det korrekte antal gærceller, men sådan en starter vil - efter min bedste overbevisning - helt rigtig resultere i det nødvendige antal gærceller, men vil også pine gæren, så den ikke er så viril som mulig.
BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Recipe: B072: Kölsch
Brewer: Erik Borg
Style: Kölsch
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 32,69 l
Post Boil Volume: 22,36 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 20,00 l
Estimated OG: 1,046 SG
Estimated Color: 6,2 EBC
Estimated IBU: 24,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 77,4 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3,85 kg Pilsner (Fuglsang) (3,6 EBC) Grain 1 95,1 %
0,20 kg Vienna Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 2 4,9 %
47,0 g Hallertauer Mittelfrueh [4,10 %] - Boil Hop 3 24,6 IBUs
6,00 g Klar urt (Boil 10,0 mins) Fining 4 -
4,00 g Servomyces Mix (Boil 10,0 mins) Other 5 -
1,0 pkg German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [ Yeast 6 -
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 4,05 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 12,15 l of water at 70,6 C 65,0 C 90 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 28,59 l water at 78,0 C
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;