Side 1 af 6

Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 09:38
af Runenaldo
Ja nu blev jeg lidt nysgerrig på Aurum og Mørk Guld opskrifterne og syntes det kunne være spændende at dem der havde lyst her på forumet kunne gå sammen om at lave en fælles opskrift med f.eks. gær som eneste variable, brygge den i sit eget lille bryggeri og derefter sammenligne den valgte øl. Lidt alla "Hokie Yeast Experiment" fra youtube.

Er der stemning for dette? :-)
Jan Paul
Mørk Guld: 65 % Pilsner malt, 20 % Münchner, 15 % karamel malt (100 EBC), Perle humle, Svaneke undergær stamme (den kan IKKE købes nogen steder)
Aurum: 75 % Pilsner malt, 15 % Münchner, 10 % karamel malt (50 EBC), Perle, Hersbrucker, Mittelfrüher humle, Svaneke undergær stamme (den kan IKKE købes nogen steder)

Håber det har hjulpet
Her er de tidligere tråde om emnet
/viewtopic.php?f=3&t=4365 & /viewtopic.php?f=3&t=4378

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 09:47
af Humlejægeren
Jeg melder mig..

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 10:04
af Kofoed
Jeg melder mig også - Hvornår er dead line, 1. Maj måske?

Kofoed

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 10:05
af Humlejægeren
God ide.. lige meget hvor det bliver..

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 13:10
af Runenaldo
Dejligt der er nogen der vil være med!

1. Maj er fint med mig, men det er alle datoer sådan set.
Hvilken af øllene vil i gerne brygge? eller er vi ude i at prøve begge to? :-)
Jeg kan komme ned på 15 grader dog stabilt, så ved ikke om jeg tør springe ud i en undergær.

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 13:47
af Humlejægeren
Runenaldo skrev:Dejligt der er nogen der vil være med!

1. Maj er fint med mig, men det er alle datoer sådan set.
Hvilken af øllene vil i gerne brygge? eller er vi ude i at prøve begge to? :-)
Jeg kan komme ned på 15 grader dog stabilt, så ved ikke om jeg tør springe ud i en undergær.
Jeg tænker at prøve Aurum..
15 grader er toppen af hvad den undergær kan klar, men tænker og lave dobbelt også dele i spande og gære ved 15 grader. En undergær og en med overgær.

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 14:58
af Kofoed
Jorkim skrev:
Runenaldo skrev:Dejligt der er nogen der vil være med!

1. Maj er fint med mig, men det er alle datoer sådan set.
Hvilken af øllene vil i gerne brygge? eller er vi ude i at prøve begge to? :-)
Jeg kan komme ned på 15 grader dog stabilt, så ved ikke om jeg tør springe ud i en undergær.
Jeg tænker at prøve Aurum..
15 grader er toppen af hvad den undergær kan klar, men tænker og lave dobbelt også dele i spande og gære ved 15 grader. En undergær og en med overgær.
Jeg vil se om jeg kan presse begge to ind:-)

Begge på undergær

http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

Kofoed

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 17:59
af Truntebryg
Da Aurum minder så meget om min Oktoberfest, så bliver der helt sikkert lavet en kopi af den. Jeg ændre gerne de få %'er malt, og vil gerne bruge en Munish Lager gær 2308 fra Wyeast. (9-13° C)

Det er super super fadøl !!!

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 18:16
af Humlejægeren
Måske kunne vi dele en beersmith opskrift.. så brygger vi ud fra samme rammer.. Jeg har skrevet en ind i BS, men ved ikke om den er helt rigtig..

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 19:06
af Truntebryg
Aurum har en dyb gylden farve og ren hvid skumhat. Duften bærer præg af frugt, korn og humle. Smagen er udpræget mild og rummer nuancer af honning, kamille og korn.

Undergæret. Alc. 5,5 % vol.

Billede

Smagen er mild, men fyldig, i smagen kommer gæren også frem og giver nogle associationer til korn. Øllen slutter af med en smule bitterhed efterfulgt af en sødlig eftersmag.

Perle er helt sikkert bitterhumle, men jeg er lidt usikker på om Tattnanger eller Mittlefruh er smagshumle / aroma humle.

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 3. feb 2012, 20:12
af admin
Jan paul er varm fortaler for at starte sin mæskning ved 35°C grundet zink og gær propageringen, måske det er et hint.

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 4. feb 2012, 18:39
af morfmir
Runenaldo skrev:Dejligt der er nogen der vil være med!

1. Maj er fint med mig, men det er alle datoer sådan set.
Hvilken af øllene vil i gerne brygge? eller er vi ude i at prøve begge to? :-)
Jeg kan komme ned på 15 grader dog stabilt, så ved ikke om jeg tør springe ud i en undergær.
Du kan gære den med en WLP001 som er en meget ren gær hvis den bliver gæret med 15c.

/Thomas

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 4. feb 2012, 19:04
af Gunni
Er der nogen der ved om denne Svaneke undergær stamme også bliver brugt til at karbonerne øllet, altså er øllen ufiltreret og upasteuriseret så der rent faktisk er den gærstamme i flasken, for så skulle det jo ikke være svært at få fat i gær....

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 4. feb 2012, 19:17
af Runenaldo
admin skrev:Jan paul er varm fortaler for at starte sin mæskning ved 35°C grundet zink og gær propageringen, måske det er et hint.
Lyder interessant! Nogen der har en ide til en mæske profil hvor dette indgår?

Eller køre vi efter "KISS" princippet?

Med hensyn til smagsprofilen, som Truntebryg henviser til hvordan vil i så mæske?
Kofoed skrev: Jeg vil se om jeg kan presse begge to ind:-)

Begge på undergær

http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=" onclick="window.open(this.href);return false;

Kofoed
Super, ser lige om tiden bliver til at få brygget Mørk Guld også.

Dit nederste link kan jeg ikke få til at virke.
Hvad er grunden til at du har valgt 2 typer cara malt?
Jeg har lagt din Aurum opskrift ind i Beersmith. (link i bunden)
Truntebryg skrev:Da Aurum minder så meget om min Oktoberfest, så bliver der helt sikkert lavet en kopi af den. Jeg ændre gerne de få %'er malt, og vil gerne bruge en Munish Lager gær 2308 fra Wyeast. (9-13° C)

Det er super super fadøl !!!
Herligt jo flere desto bedre!
Har du et link til din opskrift?
Jorkim skrev:Måske kunne vi dele en beersmith opskrift.. så brygger vi ud fra samme rammer.. Jeg har skrevet en ind i BS, men ved ikke om den er helt rigtig..
Jeg har skrevet Kofoeds opskrift ind i BS, men ved ikke hvilken vi tager?
morfmir skrev: Du kan gære den med en WLP001 som er en meget ren gær hvis den bliver gæret med 15c.
/Thomas
Herligt! Det tager jeg med i mine ovevejelser :-)
Truntebryg skrev:Aurum har en dyb gylden farve og ren hvid skumhat. Duften bærer præg af frugt, korn og humle. Smagen er udpræget mild og rummer nuancer af honning, kamille og korn.

Undergæret. Alc. 5,5 % vol.

Billede

Smagen er mild, men fyldig, i smagen kommer gæren også frem og giver nogle associationer til korn. Øllen slutter af med en smule bitterhed efterfulgt af en sødlig eftersmag.

Perle er helt sikkert bitterhumle, men jeg er lidt usikker på om Tattnanger eller Mittlefruh er smagshumle / aroma humle.
Jeg har personligt aldrig arbejdet med Hallertauer humle, så er lidt på bar bund her! andre der er enig med Truntebryg?

Svaneke Aurum Clon Kofoed BeerSmith.zip
(8.94 KiB) Downloadet 760 gange

Re: Fælles klon eksperiment: Aurum eller Mørk Guld

: 4. feb 2012, 22:24
af admin
jeg tror man bare skal hæve temp langsom fra 35 til 65 plus mash out, så har man en bornholmer øl :-)