Side 1 af 1

Første "rigtige" øl

: 27. feb 2012, 23:56
af jollese
Hey folkens :)

Vi er 5 venner som har bestemt os for at vi skal brygge noget øl. Der blev på rådet bestemt vi skulle lave 2*25 liter øl eftersom vi er 5 og 25 liter var nok lige lidt nok for en flok ungfolk =D-

I min ballast har jeg 2*25 liter mjød med gode resultater. 25 liter sirups øl (lavet af 2 dåser ølsirup) hvilket gav et ret dårligt resultat pga for lidt kulsyre. Derudover har jeg lavet en øl på skolen efter denne opskrift http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... ch=aalborg hvilket heller ikke blev super (smager af nisseøl).

Derfor håber jeg lidt i kan hjælpe mig med at få lidt bedre resultater på ølsiden.

Eftersom vi ikke har den store erfaring har vi valgt at bruge 2 opskrifter vi fandt på beercalc hvor de sidst nævnte har jeg set på tidligere.
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=
http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... wersearch=

Spørgsmål.
I den første opskrift skal der bruges 115 g humle samlet. Vi synes det er lidt spild at skule købe 200 g for ikke at have noget at bruge de sidste 85 g til vil det påvirke drastisk?

Hvor meget sukker skal der i? (for at være på den sikre side da doven øl ikke tiltaler nogen af os).

Desuden er der nogen ting vi skal være meget opmærksomme på??

Fremgangsmåden bliver i grovetræk sådan her:
En søndag da jeg ikke havde bedre ting at give mig til, hullede jeg en gærspand til si. Min tanke er at lave mæsken i en elgryde med en almindelig ske som cirkulation. Efter endt mæskning bliver hele grøden smidt ned i sien som er sat i en anden gærspand. Binde sispanden op i nogle rør i loftet også hælde vand over for eftergrydning. Imens den drypper af lave en hurtig grundig rengøring af elgryde. Hælde urten i og følge humle programmet.

Re: Første "rigtige" øl

: 28. feb 2012, 00:21
af toffermand
Hejsa!
jollese skrev: Spørgsmål.
I den første opskrift skal der bruges 115 g humle samlet. Vi synes det er lidt spild at skule købe 200 g for ikke at have noget at bruge de sidste 85 g til vil det påvirke drastisk?
Humle kommer typisk i pakker á 100g. Men så kan I jo bare brygge noget mere :-)

Lad resthumlen blive i metalposen, og kom en frysepose udenom som I lukker til og smider i fryseren. Så holder det rimeligt længe.
jollese skrev: Hvor meget sukker skal der i? (for at være på den sikre side da doven øl ikke tiltaler nogen af os).
7g pr. liter. Sørg for at det er blandet godt op inden I tapper. Jeg fik at vide i Maltbazaren, at hvis man tapper på festfade skal man bruge 20% mindre sukker.

Jeg bruger rørsukker, da jeg har hørt at hvidt sukker giver en besk smag. Aner ikke om det passer.
jollese skrev: Fremgangsmåden bliver i grovetræk sådan her:
En søndag da jeg ikke havde bedre ting at give mig til, hullede jeg en gærspand til si. Min tanke er at lave mæsken i en elgryde med en almindelig ske som cirkulation. Efter endt mæskning bliver hele grøden smidt ned i sien som er sat i en anden gærspand. Binde sispanden op i nogle rør i loftet også hælde vand over for eftergrydning. Imens den drypper af lave en hurtig grundig rengøring af elgryde. Hælde urten i og følge humle programmet.
Det lyder lidt bøvlet at I vil hejse spanden op. Kom mæsken over i filterspanden, og recirkulér imens I gør gryden ren. Så kan I lade filterspanden stå i den anden spand, imens I stille og roligt kan sparge og tappe urt af.

Har I forøvrigt overvejet gærstartere?

Re: Første "rigtige" øl

: 28. feb 2012, 00:38
af jollese
Jeg har en flaske som jeg har brugt til gærstarter de gange jeg har lavet mjød (1,5 l cola flaske med hul i låget).

Grunden til vi snakkede om at hive den op skyldes vi snakkede om der var mulighed for at malten "klistrede" sig samme hvis vi ikke eftergryder umiddelbart lige bagefter. Men det skal vi ikke være bange for??

Re: Første "rigtige" øl

: 28. feb 2012, 07:07
af Humlejægeren
Her er en bog der er værd og låne eller købe..
Billede
og måske denne hvis man vil læse mere..
Billede
ellers hvis man lige er start op og ikke gider og læse en masse..
http://www.northernbrewer.com/brewingtv/
sidst men ikke mindst..
http://www.thebrewingnetwork.com/
Nåå ja Velkomme til verdens bedste hobby

Re: Første "rigtige" øl

: 28. feb 2012, 07:17
af Gajol
Hej

Humle er ikke noget problem bare smid det i fryseren som skrevet før, da det koster ca 30 kr for 100g skulle det ikke være et problem

Bogen how to brew findes også her http://www.howtobrew.com/ dog i en tidliger udgave men der er masser af god info i den online udgave

/Kim

Re: Første "rigtige" øl

: 28. feb 2012, 11:39
af toffermand
jollese skrev:Grunden til vi snakkede om at hive den op skyldes vi snakkede om der var mulighed for at malten "klistrede" sig samme hvis vi ikke eftergryder umiddelbart lige bagefter. Men det skal vi ikke være bange for??
Ok, der er jo noget hvedemalt i, som vistnok godt kan klistre lidt. Jeg skal snart selv brygge min første weissbier, så måske er der andre herinde der har en mening. jeg ved ikke hvor stort et problem det er med stuck mash.

Re: Første "rigtige" øl

: 28. feb 2012, 11:50
af Runman
Mine 2 første bryg var også med elgryde og spand i spand - filter/ eftergydning
Mit nye bryg blev lavet i store gryder på gas, men stadigvæk spand i span (spand i gryde, blev det så til)

Jeg har ikke oplevet stuck mash, men det sidste bryg tog 2 timer at recirkulere og sparge, der var så også 52L urt :-)