Wit bier problemer
: 15. apr 2012, 13:47
Hej folkens :)
Så fik jeg efter længe venten samlet mig sammen til at lave min første øl. Vi var 4 venner som blev enige om at lave 2 øl hver af 25 liter. Ved nærmere eftertanke var det nok lidt for ambitiøst da vi startede kl 8 lørdag morgenen og sluttede kl 1 søndag nat.. En lang dag med mange problemer som vi fik løst der var dog nogle problemer som vi ikke fik løst og ikke helt kan finde svar på..
Første problem var mæskningen. Vi brugte en elgryde hvor vi satte en gærspand med huller ned i problemet kom ved udmæskningen (kan ikke lige huske det helt rigtige ord). Spanden er med 2,5 mm huller hvilket jeg har fået at vide skulle være det optimale? under udmæskningen hvor vi hældte det 78 grader varme vand over for at vaske sukker ud endte det med at der ikke var noget flow. Efter en del bøvlen hvor vi prøve og se om et støre vandtryk kunne presse vandet igennem malten uden noget bedre resultat. Derefter prøvede vi at putte malten i nogle humleposer for at se om det måske kunne hjælpe problemet. Stadig uden resultat. så prøvede vi med gamle stofbleer hvortil der bare kom så meget grums at selv de blev stoppet til.. Tilsidst måtte vi dog erkende at vi måtte tage støvet som det var hvilket vi langt fra er tilfredse med.
Spørgsmålet er om der er nogen som har oplevet samme problem?
Kan vi undgå det en anden gang?
Jeg har noget klaring som hedder Isinglass kan jeg bruge det efter gærring for at den bliver bare en smule acceptabel klar?
Kan det bliver for gammelt?
Er det muligt at malten er malet for fint og problemet er opstået der igennem? (malten blev bestilt valset)
Opskrift http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... ch=aalborg
Det var en lang dag med en masse sjov. Dog ville vi gerne have været en 6 timers mæskningen foruden :P
Så fik jeg efter længe venten samlet mig sammen til at lave min første øl. Vi var 4 venner som blev enige om at lave 2 øl hver af 25 liter. Ved nærmere eftertanke var det nok lidt for ambitiøst da vi startede kl 8 lørdag morgenen og sluttede kl 1 søndag nat.. En lang dag med mange problemer som vi fik løst der var dog nogle problemer som vi ikke fik løst og ikke helt kan finde svar på..
Første problem var mæskningen. Vi brugte en elgryde hvor vi satte en gærspand med huller ned i problemet kom ved udmæskningen (kan ikke lige huske det helt rigtige ord). Spanden er med 2,5 mm huller hvilket jeg har fået at vide skulle være det optimale? under udmæskningen hvor vi hældte det 78 grader varme vand over for at vaske sukker ud endte det med at der ikke var noget flow. Efter en del bøvlen hvor vi prøve og se om et støre vandtryk kunne presse vandet igennem malten uden noget bedre resultat. Derefter prøvede vi at putte malten i nogle humleposer for at se om det måske kunne hjælpe problemet. Stadig uden resultat. så prøvede vi med gamle stofbleer hvortil der bare kom så meget grums at selv de blev stoppet til.. Tilsidst måtte vi dog erkende at vi måtte tage støvet som det var hvilket vi langt fra er tilfredse med.
Spørgsmålet er om der er nogen som har oplevet samme problem?
Kan vi undgå det en anden gang?
Jeg har noget klaring som hedder Isinglass kan jeg bruge det efter gærring for at den bliver bare en smule acceptabel klar?
Kan det bliver for gammelt?
Er det muligt at malten er malet for fint og problemet er opstået der igennem? (malten blev bestilt valset)
Opskrift http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cg ... ch=aalborg
Det var en lang dag med en masse sjov. Dog ville vi gerne have været en 6 timers mæskningen foruden :P