Side 1 af 2

hjælp til Hvede

: 18. nov 2012, 12:33
af RasmusT
Hej

Min ide er at brygge en meget sød og fugtet hvede. Men på trods af 4 forsøg vil det ikke helt som jeg vil.
Den bliver for syrlig og for lidt frugt..
Har forsøgt men wb06 og en vådgær xl 3333.
Har prøvet med flere mæsk skemaer men nej..

Opskrift er 60l
Halv hvede halv pilsner 7kg af hver
50g Tettnanger 60 min
20g Tettnanger 10min

nogen ide?
skifte humle eller måske gær til WLP300 ?

Mvh
Rasmus

Re: hjælp til Hvede

: 20. nov 2012, 09:45
af Tiedt
Jeg tror du skal prøve at styre din mæske temperatur en anelse i vejret, og så have fuld kontrol med din gærings temperatur. er der ikke noget med at man får flere frugt estere hvis man gærer i den højere ende af gærens temperaturinterval?

Re: hjælp til Hvede

: 20. nov 2012, 12:00
af beerbuster
Jeps tryk alle temp. op..mæsk ved en 68 stykker og underpitch gæren en ca. 20% lavere end du normalt vil gøre, gær varmt..dette burde give en meget smagfuld hvee` øl

Peter

Re: hjælp til Hvede

: 20. nov 2012, 12:11
af Nimbus39
Jeg ville overveje at bruge en mere "frugtig" humle, og så spare lidt på bitterhumlen.

Re: hjælp til Hvede

: 20. nov 2012, 13:06
af RasmusT
Jeg snakke med brygger på det lokale bryghus i går. Han snakkede om at presse helt op til 72 grader.
Men hvor langt nede ville i starte? 43 C i 15 min. 51 C i 15 min. 72 i 75 min. 75 C i 10 min. måske??
Hvilken humle ville i foreslå?

Mvh
Rasmus

Re: hjælp til Hvede

: 20. nov 2012, 13:37
af beerbuster
Hmmm måske (helt utraditionelt) Citra eller Nelson, måske Amarillo - men ikke i nogen store mængder..

Re: hjælp til Hvede

: 20. nov 2012, 18:40
af søreno
beerbuster skrev:Hmmm måske (helt utraditionelt) Citra eller Nelson, måske Amarillo - men ikke i nogen store mængder..
Amarillo og hvedeøl går efter min mening helt forrygende sammen. Men hold den ret afdæmpet. Det skal jo ikke være humlen der dominerer i en hvede.

VH
Søren

Re: hjælp til Hvede

: 21. nov 2012, 08:43
af RasmusT
Tak for input med humle. Hvad tror i om temperatur?

Mvh
Rasmus

Re: hjælp til Hvede

: 24. nov 2012, 19:25
af René
Jeg har en gang lavet en Weizenbier, med Cascade, og jeg bryder mig ikke om den markante humlesmag, der kommer ud af de amerikanske humler. IBU var 16, og der var kun bitter tilsætning, og det var bare for meget i en tysk hvede. Men da den var 7-8 mdr. gammel (hvilket er meget for en hvede) Smagte den rigtig godt, den amerikanske smag var væk, og tilbage var den milde smag af citrus. Men det er jo også en smagssag! Jeg synes der er en hel del kommercielle "hvede øl" der er alt for bitre.

Re: hjælp til Hvede

: 25. nov 2012, 08:06
af RasmusT
Jeg er helt enige i at de fleste kommercielle "hvede øl" der er alt for bitre. Det er også derfor jeg vil lave noget.
Der smager som jeg gerne vil ha det til.. Jeg er personligt til meget sød og frugtet hvede øl.

Re: hjælp til Hvede

: 25. nov 2012, 13:34
af Nimbus39
Jeg lavede en hvede (belgisk) den ramte tilfældigvis Hoegaarden næsten 100%.
http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg26.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Især surmalten var en dejlig opdagelse til hvedeøl, det giver øllen lidt friskhed og kant.
Skulle jeg lave den i dag ville jeg give den meget mere saaz (jeg elsker saaz!) men helt klart min bedste hvede til dato!

Re: hjælp til Hvede

: 17. dec 2012, 15:57
af Mhoe
Nimbus39 skrev:Jeg lavede en hvede (belgisk) den ramte tilfældigvis Hoegaarden næsten 100%.
http://bryggeri.landly.dk/opskrifter/bryg26.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Især surmalten var en dejlig opdagelse til hvedeøl, det giver øllen lidt friskhed og kant.
Skulle jeg lave den i dag ville jeg give den meget mere saaz (jeg elsker saaz!) men helt klart min bedste hvede til dato!

Ja, Thomas.. nu skal din hvedeøl prøves.. Har købt ind. Håber der bliver tid i juledagene til et lille bryg :-)

Re: hjælp til Hvede

: 17. dec 2012, 22:42
af Christian Bonde
Jeg havde samme problem i de første mange forsøg på at lave en tysk inspireret hvede... Og ja, WLP300 er GÆREN hvis du vil lave en tysk inspireret. Gær 21-23c og så vigtist af alt efter min mening. Decotion mash. gerne 2. De sidste par stykker er lykkedes fint for mig både med step mash og infusion, så længe jeg også lavede en decoction.

Re: hjælp til Hvede

: 18. dec 2012, 22:46
af Nimbus39
Mhoe skrev: Ja, Thomas.. nu skal din hvedeøl prøves.. Har købt ind. Håber der bliver tid i juledagene til et lille bryg :-)
Den er jeg spændt på at høre om, min udgave var rigtig god så jeg håber du også kan lide den.

Re: hjælp til Hvede

: 27. dec 2012, 20:42
af Mhoe
Hejsa

Ja, veloverstået brygdag med Thomas' hvedeøl.

Jeg fik "vold-sparget" lidt for meget :-) så endte med en lidt lavere OG på 1052 istedet for de 1059.. men mon ikke det bliver øl alligevel.
Glæder mig til at smage det færdige resultat.

God jul og godt nytår til alle