Lavere FG end forventet?!
: 5. feb 2013, 22:38
Hej...
Vi har lavet en påskebryg (kit fra Hjemmebryggeren med vådgær) og fik en OG på 1072 (opskrift siger 1075) og ved flaskning omkring 3 uger senere var FG (inden karbonerings sukker) på 1010, hvor opskriften siger 1018. Der er stukket om efter godt en uges tid. Under første gæring opstod der, hvad jeg synes at kunne læse mig frem til en stormgæring, hvor der blev presset skum op gennem gærrøret og der var en noget kraftigere aktivitet end vi har set før (dette er kun det 5. bryg i karrieren). Den har stået under vores trappe mellem kælder og 1. sal indenfor, hvor termometeret har vist omkring 20 grader oven på låget af spanden. Har smagt på skidtet i forbindelse med flaskningen (før tilsætning af sukker til karb.) og den smager for så vidt fint, men er noget stærk/sprittet, men ved hurtig hovedregning ligger den jo også på omkring 8,2%?! Det var en XL3787 Belgian Trappist vådgær der blev brugt.
14 dage efter brygningen af førnævnte bryg, satte vi endnu et bryg over, en hvedeøl også som kit. Denne landede på en OG på 1052 mod opskriftens 1049. I dag har vi stukket denne om, og her har vi en SG på 1009 efter 8 dage på spanden. Opskriften siger FG på 1012, hvilket vi jo så allerede er under. Hvor meget mere den vil gære ned, ved jeg selvfølgelig ikke, men nok ikke så meget vel?!. Der er brugt XL 3333 German Wheat og spanden har stået ved siden af den førnævnte og altså ligger på omrking de 20 grader.
Så, spørgsmålet er - hvorfor er vi begyndt at få øl der bliver stærkere end forventet? De bryg vi har lavet tidligere i karrieren har alle været lidt under OG og lidt over FG i forhold til opskrifter m.v. Det skal selvfølgelig nævnes at vi har skiftet vores mæskegryde ud (29L elgryde), og jeg tænker derfor lidt på om det "bare" kan være at vi simpelthen mæsker ved en lavere temperatur end vi plejer og en opskriften forskriver? Vi skiftede fordi den gamle grydes styring havde lidt bøvl med at holde temperaturen, så alle forgående bryg blev på et eller andet tidspunkt for varme i forhold til opskrifterne. Nu kan vi styre det mere præcist, men det er måske præcist og konsekvent lidt for lavt? :)
Synes at have læst lidt på andre tråde her, at det kan være for høj gærings temperatur, men 20 grader må vel være ok, når der står 18-22 grader?
Det var mange spørgsmål, som jeg håber I gider bruge et par minutter til at svare på, da vi jo som sagt får ganske udmærket øl ud af det, men jeg kan godt lide at vide HVORFOR tingene gør som de gør, især når de ikke gør som forventet... :)
Mvh
Bo Urskov
Vi har lavet en påskebryg (kit fra Hjemmebryggeren med vådgær) og fik en OG på 1072 (opskrift siger 1075) og ved flaskning omkring 3 uger senere var FG (inden karbonerings sukker) på 1010, hvor opskriften siger 1018. Der er stukket om efter godt en uges tid. Under første gæring opstod der, hvad jeg synes at kunne læse mig frem til en stormgæring, hvor der blev presset skum op gennem gærrøret og der var en noget kraftigere aktivitet end vi har set før (dette er kun det 5. bryg i karrieren). Den har stået under vores trappe mellem kælder og 1. sal indenfor, hvor termometeret har vist omkring 20 grader oven på låget af spanden. Har smagt på skidtet i forbindelse med flaskningen (før tilsætning af sukker til karb.) og den smager for så vidt fint, men er noget stærk/sprittet, men ved hurtig hovedregning ligger den jo også på omkring 8,2%?! Det var en XL3787 Belgian Trappist vådgær der blev brugt.
14 dage efter brygningen af førnævnte bryg, satte vi endnu et bryg over, en hvedeøl også som kit. Denne landede på en OG på 1052 mod opskriftens 1049. I dag har vi stukket denne om, og her har vi en SG på 1009 efter 8 dage på spanden. Opskriften siger FG på 1012, hvilket vi jo så allerede er under. Hvor meget mere den vil gære ned, ved jeg selvfølgelig ikke, men nok ikke så meget vel?!. Der er brugt XL 3333 German Wheat og spanden har stået ved siden af den førnævnte og altså ligger på omrking de 20 grader.
Så, spørgsmålet er - hvorfor er vi begyndt at få øl der bliver stærkere end forventet? De bryg vi har lavet tidligere i karrieren har alle været lidt under OG og lidt over FG i forhold til opskrifter m.v. Det skal selvfølgelig nævnes at vi har skiftet vores mæskegryde ud (29L elgryde), og jeg tænker derfor lidt på om det "bare" kan være at vi simpelthen mæsker ved en lavere temperatur end vi plejer og en opskriften forskriver? Vi skiftede fordi den gamle grydes styring havde lidt bøvl med at holde temperaturen, så alle forgående bryg blev på et eller andet tidspunkt for varme i forhold til opskrifterne. Nu kan vi styre det mere præcist, men det er måske præcist og konsekvent lidt for lavt? :)
Synes at have læst lidt på andre tråde her, at det kan være for høj gærings temperatur, men 20 grader må vel være ok, når der står 18-22 grader?
Det var mange spørgsmål, som jeg håber I gider bruge et par minutter til at svare på, da vi jo som sagt får ganske udmærket øl ud af det, men jeg kan godt lide at vide HVORFOR tingene gør som de gør, især når de ikke gør som forventet... :)
Mvh
Bo Urskov