HowTo : karbonering på flaske
: 7. jan 2007, 20:29
Hvis du feks. har gæret din øl ved 20°C og den skal karboneres som en rigtig ale, skal du først finde den i tabellen:-Jeg er klar over der skal lidt sukker i for at sætte eftergæringen igang, men hvor meget og hvordan?
Der står ca. en strøgen tsk. pr flaske passer det? (33 cl.?)

lad os sige at du beslutter dig for 2,3 CO2 rumfang
her næst skal du bruge gærings temp. den kan du finde her :

her skal du så finde 20°C hvilket giver 0,88.
Hvis du bruger alm. hvid sukker eller brunfarin, skal du regne med at 4 gram giver dig en rumfangs-stigning på 1, du skal altså gå fra 0,88 til 2,3 pr. liter øl ~ derfor 2,3-0,88=1,42 CO2
4gram sukker * 1,42 CO2 = 5,68 Gram sukker pr. liter øl
20 liter gange 5,68 = 114 gram godt og vel :-)
sukkeret blander du i en halv liter kogende vand, derefter hælder du det
opløste sukker over i en tom gæringstank, som du stikker dit øl over i med en hævert (så bliver det blandet godt rundt) hvorpå det bliver flasket.
vent 2 til 4 uger og smag så :-)
Mvh.
Jens