Side 1 af 2

Honning i stout.

: 5. sep 2013, 21:27
af Pesen
Jeg har en tør irsk stout på spand (opskrift fra Håndbog i Ølbrygning, Simon Wrisberg), og jeg tænker lidt på at give den et skud lynghonning her efter en uge. Bare for at give den lidt "Thy'sk" sjæl ;)

Efter hvad jeg kan læse mig til få man mest mulig smag ud af at smide det direkte i uden opvarmning eller lignende. Infektionsrisikoen skulle være lille skrives der.

Men hvor meget tilsætter man? jeg vil gerne undgå at stresse gæren eller give stouten en uheldig bismag.

Findes der et skema hvor man kan aflæse, hvilken effekt det har på alkohol indholdet? Min OG måling er jo ikke gældende, hvis der smides "sukker"/honning i.

Re: Honning i stout.

: 5. sep 2013, 21:37
af Pesen
Fandt dette i en sukkertilsætnings-tråd: "16 - 19 g sukker / L giver 1 % mere alc. (afhængig af gæren og temperatur)" skrevet af Søren Larsen aka Truntebryg :)

Honning er vel næsten ligeså omsættelig som sukker?

Mine 28 liter stout X 18 gram sukker giver ca. 500 g. sukker eller honning. Vil det være helt skævt at regne med +1 % alkohol så?, og er 500 gram honning helt ublu?

Det er dog ikke procenterne jeg er ude efter, men honningsmagen. Det er bare rart at kunne give folk et hint om procenten hvis folk spørger.

Re: Honning i stout.

: 6. sep 2013, 08:34
af bakkebryg
Det lyder ikke helt tosset. har selv prøvet med 450g (det var en lille bøtte) til ca 25L og det blev ganske godt

Re: Honning i stout.

: 6. sep 2013, 09:39
af Pesen
bakkebryg skrev:Det lyder ikke helt tosset. har selv prøvet med 450g (det var en lille bøtte) til ca 25L og det blev ganske godt
Hvor markant en honningsmag gav 450 gram honning til 25 liter?

Re: Honning i stout.

: 6. sep 2013, 10:08
af KronBjørn
Jeg er lidt hysterisk med hygiejne, så jeg turde ikke putte det i koldt.

Jeg ville følge det her tip, med 80 grader i 60min: http://beersmith.com/blog/2009/09/05/br ... ith-honey/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Honning i stout.

: 6. sep 2013, 10:21
af bakkebryg
Det var ikke overvældende men gav et lille strjf af honning.

med hensyn til at komme det koldt i, var der ingen problemer. Husk på at honning i sig selv er antiseptisk, dvs. ikke den store risiko for infektion af øllet.

Re: Honning i stout.

: 6. sep 2013, 10:27
af Morten L
Jeg ville heller ikke være specielt bekymret for at komme det i koldt.

Som bakkebryg skriver, så er honning antiseptisk.

Tilsættes honning under eller lige umiddelbart efter stormgæring, så mødes eventuelle bakterier af et miljø de dårligt kan overleve i (lav pH, alkohol samt humle).

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 12:23
af vision
Jeg ville alligevel have min forbehold mod at tilsætte honning i en kold urt. Det siges jo, at bakterier og svampe (f.eks. gærsvampe) kan ikke formere sig i honning, da den høje sukkerkoncentration ødelægger dem ved osmotisk udtørring, men der findes visse former for bakterier (og jeg ved ikke hvilke) som godt kan overleve i honning og det er netop derfor, at man f.eks. fraråder børn under 12 måneder at indtage honning, fordi deres mavesyre endnu ikke er udviklet tilstrækkeligt til, at de kan bekæmpe en evt. infektion. Dermed ikke sagt, at honning også indeholder vildgær, som ikke er så hensigtsmæssigt at få med over i urten. Jeg ville under alle omstændigheder givet det en kortvarigt opkog.

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 13:04
af brewdoctor
Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 14:05
af Lac
Jeg tror at smagen af honning går tabt hvis man varme det op.

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 15:25
af Morten L
brewdoctor skrev:Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Det er god info.

Hvilken pH og alkoholkoncentration kan disse bakterier tåle?

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 15:58
af Pesen
Jeg tilsatte honningen her i går uden nogen form for forbehandling.

Jeg har læst flere indlæg angående emnet nu, og mange tilsætter det uden behandling, og de har aldrig haft problemer. Honningen skulle endvidere hurtig miste smag ved opvarmning. Så jeg tog chancen :)

Men tak for alt jeres input!

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 17:02
af brewdoctor
Morten L skrev:
brewdoctor skrev:Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Det er god info.

Hvilken pH og alkoholkoncentration kan disse bakterier tåle?
Jeg mener, de fleste bakterier trives ved pH 6-8 (der er selvfølgelig undtagelser, f.eks. eddikesyre- og mælkesyrebakterier). Det udnytter man, når man sylter fødevarer. Alkohol hæmmer også bakterievæksten. Hvis øllet er tilstrækkeligt surt, kan eventuelle clostridie-sporer i honningen ikke formere sig, og vil derfor heller ikke danne toksiner.

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 17:18
af Morten L
brewdoctor skrev:
Morten L skrev:
brewdoctor skrev:Honning kan indeholde sporer af bakterien clostridium botulinum. Spædbørns immunforsvar er ikke fuldt udviklet, og sporerne kan derfor kolonisere barnets tarmsystem, hvorefter bakterien begynder at producere nervegiften botulinumtoksin, der giver lammelser i form af pølseforgiftning (botulisme). Sporerne er varmebestandige, men botulinumtoksin inaktiveres ved kogning, så jeg ville koge honningen inden tilsætning for en sikkerheds skyld.

Og udlad at servere din honning-stout til spædbørn.. :)

Mvh Christopher
Det er god info.

Hvilken pH og alkoholkoncentration kan disse bakterier tåle?
Jeg mener, de fleste bakterier trives ved pH 6-8 (der er selvfølgelig undtagelser, f.eks. eddikesyre- og mælkesyrebakterier). Det udnytter man, når man sylter fødevarer. Alkohol hæmmer også bakterievæksten. Hvis øllet er tilstrækkeligt surt, kan eventuelle clostridie-sporer i honningen ikke formere sig, og vil derfor heller ikke danne toksiner.
Øl har en pH på 4-5 er det lavt nok?

Re: Honning i stout.

: 8. sep 2013, 21:20
af brewdoctor
De fleste kilder skriver 4,6-4,8 som grænse. Men alkoholen gør det formentlig også sværere for bakterien at gro. Se evt. nedenstående link. Det er super spændende læsning! :)
http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09305.html