Side 1 af 1
Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 11:45
af Borg
Hvordan har I det med øl til al den gode julemad? Sikkert godt, går jeg ud fra, men hvad skal der drikkes til hvad.
Emnet har sikkert været oppe i tidligere år, men der sker jo også nyt i øllenes verden.
Hvis du skulle vælge en øl til julebordet, hvilke øl vil du så foreslå til følgende retter:
1) Fjerkræ (And, kalkun, gås med det klassiske tilbehør: brunede/hvide kartofler, brun sovs, rødkål)
2) Flæskesteg (med det klassiske tilbehør: brunede/hvide kartofler, brun sovs, rødkål)
3) Ris a la mande
4) Afslutning på aftenen efter gaveståhej
5) Julefrokosten (den traditionelle med alt står for)
Måske kunne du foreslå en "budget-løsning" og en "ekstravagant løsning".
Personalebladet på min arbejdsplads spørger mig om input til julenummeret, og hvilket andet sted end herinde, kan jeg få de mest velkvalificerede bud på en ølmenu?
Så kom bare frit fra leveren. Jeg vil prøve at samle alle forslag til en oversigt, der måske kunne pege på en eller flere favoritter.
Re: Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 12:22
af MonkeyBrew
Det er en ganske god ide med øl til julemaden. Jeg har meget traditionelle familier der SKAL have vin til maden, men jeg kunne godt tænke mig noget anderledes engang imellem. Jeg glæder mig til at se hvilke forslag folk kommer med her. Her er mine indtil videre.
1 + 2: Grunden til at 1 og 2 er trukket sammen er at jeg syntes de hører under den samme kategori med fed julemad. Tilbehøret er stort set det samme og derfor kan samme typer øl gå igen der. De typer jeg havde forestillet mig til sådan et måltid er noget mørkt og alkoholfyldt som baltisk porter eller imperial stout. Jeg syntes at have erfaringer med at noget mørkt og kraftigt passer sig godt til fed mad.
3: Ris a la mande er jo en af vores klassiske traditionelle juleretter som jeg allerede glæder mig til. :) Igen en fed ret men samtidig en relativ sød ret. Her ville jeg måske gå efter noget mindre sødmefyldt som evt. lambic. En dejlig frisk og kølig framboise kunne være et lækkert valg der kunne udfordre sødmen i retten og samtidig give lidt spil med vaniljen.
4: Afslutningen er jo traditionelt vis en cognac eller lignende. Her ville jeg klart vælge en stærk belgisk ale. Og da de nu kun er jul een gang om året må man gerne kræse lidt. En Westvleteren 12 kunne måske være et udemærket alternativ til en god cognac.
5: Til julefrokosten ville jeg gå efter noget IPA. Det er altid en vinder til mine julefrokoster. ;) Ellers er en traditionel pilsner eller anden lagerøl bestemt aldrig at kimse ad. :)
Jeg håber det kunne bruges til noget, om end det måske var lidt kortfattet.
Mvh.
Lars
Re: Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 21:05
af Holger
Vil da lige prøve at give mit besyv med her.
Personligt ville jeg ikke starte, med kraftige øl, især ikke hvis man skal igennem en hel ølmenu til julemaden. Starter man ud, med tunge øl som evt. baltisk porter eller en imperial stout for den sags skyld, så kan man ende med at blive hurtigt mæt, inden man overhovedet er nået til desserten, da den fede mad jo også mætter en del.
Til and eller steg, ville jeg nok vælge øl der er i den lette kategori, her tænker jeg en form for pilsner eller Classic, det passer jo fortrinligt til det meste danske mad, eller en form for lys mild ale.
Til dessert er der mange muligheder, barleywine som jeg personligt syntes går godt til ris a la mande. Af andre muligheder er der også porter, stout eller mørke belgiske ales.
Som afslutningen på aften, kunne man sagtens drikke videre på sin barleywine, stout eller måske en old ale.
Lidt af det samme, ville jeg også gøre til julefrokosten, starte ud med de lettere øl og slutte af med tungere øl.
Re: Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 22:06
af Ousen
Hos mig står den altid på Bush de Noël til anden og flæskestegen juleaften. Den går fuldstændig perfekt både til det fede og sure.
Desserten har jeg ikke helt styr på, men jeg har tidligere drukket kriek, men også en sød kirsebærøl.
Til en julefrokost med en flok ølnørder fik vi en lille gættekonkurrence om hvad vi drak til ris a la mande. Ingen gættede rigtigt. Vi fik Rochefort 10 med et skud portvin. Det var slet ikke dumt og det overvejer jeg kraftig i år.
Efter desserten trænger man måske til en lille renseøl og der er en IPA jo glimrende eller måske bare en god pilsner.
Når familien så er gået til ro, så er en god fyldig sort sag det helt rigtige.
Ellers er jeg ret enig med ovenstående i forhold til julefrokost. Start f.eks. med en Hancock Juleøl til silden og den øvrige fisk. Til det lune kunne Nøgne Ø God jul fungere fint. Barley Wine eller måske en god mørk belgier til osten. Fik den nye sure fra Ugly Duck til ost på Øllets Dag. Det fungerede glimrende, men nok ikke for de fleste.
Re: Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 22:43
af MonkeyBrew
Lidt hints til julemaden.
http://www.olakademiet.dk/default.asp?pid=133" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 22:50
af Ousen
De er da voldsomt pjattede med stærk pilsner
Re: Øl til julens glæder
: 4. nov 2013, 22:55
af MonkeyBrew
Hæhæ, ja så kommer de hurtigere i mål. ;)
Re: Øl til julens glæder
: 5. nov 2013, 10:03
af Morten L
Jeg vil også godt lige skyde lidt :-)
For mig personligt handler det om balance.
Maden og øllen skal balancere så jeg vælger som regel øl der giver maden modspil. Det renser imellem hver slurk og nulstiller smagsløgene således maden på ny smager igennem. Hvis man vælger øl der komplementerer maden, så synes jeg ofte det hele mudrer sammen i en stor pærevælling.
Derfor til det fede mad (1,2,5), noget relativt let og bittert. Pilsner, pale ale, IPA og hvis det skal være lidt frækt en Orval.
Til risalamanden (3) passer en af de milde krieks rigtig godt, f.eks. Liefmanns.
Som godnatøl skal man vælge det man bedst kan lide, gerne af de kraftige så man lettere glemmer alle de penge man har brugt.
Re: Øl til julens glæder
: 5. nov 2013, 10:37
af janriis
Til flæskestegen forleden, drak min kone og jeg en hvede (i mangel på andet) og den var faktisk "spot on" i forhold til det lyse og knapt så krydrede kød.
Re: Øl til julens glæder
: 5. nov 2013, 16:49
af Nimbus39
Til fed mad er det en god ide med meget alkohol, da fedtet renses væk med alkohol - derfor er snaps til julefrokosten godt :-)
Jeg ville starte med en Wit som "velkomst" f.eks. en Hoegaarden (ikke for kold!) da den er lidt julet med smag af orange og koriander.
En Trippel til den fede hovedret, da den er stærk i alkohol uden at være sprittet - og så er det en øltype mange kvinder også kan lide da den ikke er så bitter.
Til desserten ville jeg vælge en lidt tung mørk juleøl f.eks. en Semper Ardens Christmas Ale eller en mørk belgisk trappist (eller måske en Barley Wine.)
Som "læskedrik" mens man render rundt om træet og pakker gaver op ville jeg vælge en let pilsner, med lav ABV og IBU.
Som "efterøl" ville jeg blot vælge det jeg bedst kan lide - Hvilket i mit tilfælde ville være noget mørkt belgisk omkring 10% ABV ;-)
Re: Øl til julens glæder
: 5. nov 2013, 18:17
af Bryggeren
Blålys til det hele !
Men det er nok bare mig...
Sv: Øl til julens glæder
: 5. nov 2013, 19:29
af admin
Fynbo :-) ja ja jeg har da osse en kasse.
Sendt fra min HTC One S med Tapatalk2
Re: Øl til julens glæder
: 12. nov 2013, 16:17
af Borg
Hej alle.
Tak for jeres fantastiske input.
Mit indlæg i personalebladet kom til at lyde som følger:
Hovedret
Da tilbehør til hovedretten oftest er den samme med fed og kraftig smag, vælger jeg at se hovedretten under ét, uanset hvilket kød der vælges.
Øltyper der supplerer denne type fyldige og kraftige mad er en kraftfuld mørk og alkoholfyldt (6-8%) øl som en Baltisk Porter, en Imperial Stout eller en Belgisk Trippel. Serveringstemperatur omkring de 10-12 grader.
Er man mere til at give maden et modspil i drikkevarerne, kan man også vælge en lys øl med god bitterhed som en Pilsner, en Pale Ale eller en Indian Pale Ale (IPA). Men hold gerne alkoholprocenten lidt oppe omkring de 6%. Serveringstemperatur omkring 6-7 grader. Men undlad en hvedeøl, da den oftest har for meget frugtagtig smag, der ikke står for godt til denne tunge ret. Brug den eventuelt i stedet til en aperitif.
Ris á la mande
Hér er vi ovre i den klassiske søde juledessert, med vanilje og mandler.
Øl der supplerer retten kunne være en Barleywine, som oftest holder sine 10-12% alkohol, og som drikkes på samme måde som portvin og sherry. Ikke af ølglas, men af portvins- og sherryglas. Også en stærk Belgisk Trappistøl (som Rochefort 10) ville klæde denne dessert. Serveringstemperatur omkring 12-14 grader.
Et godt modspil til denne ret kunne være en Lambic. En vildgæret, lidt syrlig øl, der vil stå godt til sødmen og vaniljen. Serveringstemperatur omkring 7-8 grader.
Afslutter
Efter den tunge mad, samt under og efter energiudladningen omkring juletræet, kunne en tørstslukker være en god Pilsner. Undlad dog at vælge en standard industripilsner, men gå i stedet efter noget mere smagfuldt fra et lille lokalt bryggeri. Ikke for høj i alkoholstyrken. Serveringstemperatur omkring 5-6 grader.
Til kaffen kunne du prøve en varm øl fra Ultrapres. En sort, stærk ting på 20%, der hældes op i et stort snapseglas eller et portvinsglas, varmes lidt i mikrobølgeovnen, og toppes med lidt friskpisket flødeskum. Et dejligt alternativ til Cognac’en.
Efter at huset er blevet stille, og ilden stille brænder ud i kaminen, så læn dig tilbage i den bløde stol og afslut en dejlig dag med en mørk, tung Imperial Stout eller en Belgisk Trippel. Hold den gerne på 10-12 grader, så den kommer til sin fulde ret. Så sover du som en sten.
Julefrokosten
Er der tale om danskernes traditionelle julefrokost, er det traditionelle også snaps og pilsnerøl. Vælg igen noget lækkert fra det lokale bryghus. Den passer godt med sin lette bitterhed. Serveringstemperatur omkring 5-6 grader. Alternativet kunne være en IPA, med sin større bitterhed. Find én der ikke er for høj i alkoholstyrken. Så holder du længere. Serveringstemperatur omkring 6-7 grader.
Til osten vil jeg dog anbefale at prøve en stærk Barleywine. Der kunne jo være lidt til overs fra juleaftenens ris é la mande. Specielt til den fede brie eller camambert er den god til at rense ganen, så man kan smage osten igen. Men pas på, den er lumsk med sin høje alkoholprocent, og fortjener at blive nydt af glas i portvinsglas-klassen. Serveringstemperatur omkring 12-14 grader.
Morgenen efter julefrokosten
Trænger du til en morgenstarter dagen efter julefrokosten, så ville en iskold hvedeøl nok gøre godt. Serveringstemperatur 3-4 grader vil helt sikkert passe dig bedst.