Side 1 af 1
Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 3. feb 2014, 19:39
af toffermand
Hej.
Jeg har lige forsøgt mig med at "stjæle" gær fra to flasker Westmalle Dubbel. Nu er spørgsmålet så om projektet er lykkedes.
Jeg startede fredag aften med at lave urt til en 1,5 liters gærstarter med en OG på 1035. Ved slutning af kogningen tilsatte jeg en halv teskefuld gærnæring, hvorefter jeg hældte det op i min erlenmeyer-kolbe til afkøling.
Da saften var nede omkring de 23-24 grader knappede jeg to Westmalle Dubbel op som jeg havde taget ud fra køleskabet en halv time tidligere. Inden jeg begyndte at hælde fra dem, tog jeg en gasbrænder og varmede flaskehalsen ved mundingen så den var desinficeret.
Så hældte jeg det meste af øllet i et par glas, og den sidste rest med bundfald røg i gærstarteren, hvorefter jeg kom et desinficeret stykke alufolie over åbningen.
Herefter måtte jeg så indtage det jeg havde "hældt fra" af Westmalle Dubbel. Stakkels mig ;o)
Resten af aftenen og lørdag og søndag gik jeg så rystede kolben godt og grundigt for at sikre iltningen, men intet skete. Indholdet faldt lige så stile til bunds.
Søndag aften desinficerede jeg en lang teske med kogende vand, og tog en prøve af urten. SG var stadig på 1035, så der var intet sket.
Nu skal man jo ikke bare give op, så jeg lod den stå, og her til morgen var der fuld krausen i kolben! Det lugter sådan set meget godt, så måske er det lykkedes. Men jeg har et par spørgsmål:
1. Kan det virkelig passe, at der kan gå næsten 60 timer inden gæren går igang?
2. Er der noget jeg kan gøre for at tjekke, at det virkelig er Westmalle-gæren jeg har fået gang i, og ikke noget andet som røg med ned i urten sammen med teskeen?
3. Hvis det hele er lykkedes og jeg har levende Westmalle-gær, hvordan finder jeg så ud af hvor mange gærceller der er, og hvor meget jeg skal opformere det hvis jeg skal bruge nok til at gære en klon af Westmalle Tripel?
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 8. feb 2014, 15:32
af toffermand
Hmm. Der var ikke den store svarelyst på dette indlæg, men jeg kan da lige skrive en update :-)
Starteren gærede ned til 1004, og lagde et pænt 3 mm. tykt beige lag af dejlige gærceller i bunden af kolben. Min lægmandsvurdering var, at 1004 så fornuftigt ud.
Urten duftede sådan ok uden at være hverken prangende eller ubehagelig. Jeg smagte derfor på den, og den var ikke sur. Den smagte som en utroligt ringe øl, men det skal nok tilskrives de kun 15 minutters kogning af maltekstrakt og ingen humle.
Så jeg tror fortsat på projektet, og har lige lavet en ny 1,5 liters gærstarter magen til den gamle, hvor jeg har hældt min slurry over i så den kan formere sig noget mere. På lørdag bliver der så brygget Westmalle Tripel-klon, som måske, måske ikke er med Westmalle-gær :-)
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 8. feb 2014, 17:48
af Stensgaard
Hvis du har fået noget, som ikke lugter dårligt, er jeg helt sikker på, at det er den rigtige gær, der har formeret sig.
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 09:50
af Nimbus39
Det er den måde jeg plejer at høste min WLP 530/westmalle gær på, det virker fint og gæren er rigtig god.
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 10:11
af toffermand
Nimbus39 skrev:Det er den måde jeg plejer at høste min WLP 530/westmalle gær på, det virker fint og gæren er rigtig god.
Godt at høre. Jeg tror også at den er helt fin :-)
Hvordan ved du at du har nok? Tager du bare en chance?
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 10:43
af Nimbus39
jeg er en "sjuft" når det kommer til gær... Gør bare hvad jeg lige har lyst til, ifølge alle de "kloge hoveder" burde det næsten ikke kunne blive til øl sådan som jeg behandler min gær.
Så ja, jeg laver bare en starter (OG 1040) på ca. 1 L. og hælder bundsjatten i den når den er gæret ned smider jeg hele skidtet i brygget. Der er sikkert alt for lidt gær men øllen bliver rigtig god ;-)
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 11:19
af Truntebryg
toffermand skrev:
1. Kan det virkelig passe, at der kan gå næsten 60 timer inden gæren går igang?
2. Er der noget jeg kan gøre for at tjekke, at det virkelig er Westmalle-gæren jeg har fået gang i, og ikke noget andet som røg med ned i urten sammen med teskeen?
3. Hvis det hele er lykkedes og jeg har levende Westmalle-gær, hvordan finder jeg så ud af hvor mange gærceller der er, og hvor meget jeg skal opformere det hvis jeg skal bruge nok til at gære en klon af Westmalle Tripel?
1: Ja - jeg tror endda jeg ville forvente op til 5 dage (afhængig af hvor frisk flaskeøllen er)
2: Duft er en god start - forventet FG er også en god indikator - nogle bryghuse eftergære med en anden gær, men kender ikke Westmalle på dette punkt. - ren blank overflade = ingen problemer med Brett gær - vildgær gære ofte med høj FG (men nu starter du jo forholdsvis med en lav OG - gælder dog ikke Brett)
3: Lav en ny gærstarter, hvis den opfører sig som de andre du laver = samme mængde gær. Det er jo populations tætheden i gærstarteren der stopper antallet af gærceller i en given mængde urt.
3a - Som Borg sikkert ville skrive, så er det jo om at træne cellerne op til det kommende arbejde - så flere "trænings lejre" er bestemt at foretrække. Så vidt jeg husker fra mine gærstarterforsøg så tog det gæren
- ca 20 t at æde sukkeret i første hug.
ca 10 t i anden runde og
ca 5 t i 3 runde.
Der er ingen tvivl om at jo flere startere du lave - jo mere ilt tilføre du gæren og hver runde giver gæren chance for at opbygge flere lipider i cellerne. (lipiderne gør cellevægen elastisk = mulighed for flere generationer af celler)
Celle koncentrationen (altså antal celler / ml) er også afgørende for hvordan cellerne udvikler sig. Er den lav så koncentrere cellerne sig om reproduktion, men når der er celler nok så begynder der en mere målrette alkohol produktion. (tror nok det er det man kalder Crapptree efekten...)
Så hvis du starter med - lad os sige - 100 levende celler - så skal du igennem mindst 2 faser inden du har perfekte arbejdsheste ;-) Jeg prøvede faktisk at bevise denne Crapptree effekt i mit sidste gærstarterforsøg - men det virkede ikke rigtigt. Nok fordi jeg startede med ca. 18 mia celler ;-)
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 11:37
af Stensgaard
Nimbus39 skrev:jeg er en "sjuft" når det kommer til gær... Gør bare hvad jeg lige har lyst til, ifølge alle de "kloge hoveder" burde det næsten ikke kunne blive til øl sådan som jeg behandler min gær.
Så ja, jeg laver bare en starter (OG 1040) på ca. 1 L. og hælder bundsjatten i den når den er gæret ned smider jeg hele skidtet i brygget. Der er sikkert alt for lidt gær men øllen bliver rigtig god ;-)
Det samme her :-)
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 11:43
af Truntebryg
Tror de fleste gør det ;-)
Har dog stor succes her, med at lave 2 store gærstartere ( 2 x 2L urt) bruger den ene - gemmer den anden i køleskabet i snildt 3 mdr.
Den bliver dog lige dekanteret og vækket til live igen med 2 L ny urt.
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 18:04
af toffermand
Jeg er klart med på en lidt pragmatisk tilgang til antallet af gærceller. Tak for svarene, jeg brygger med gæren på lørdag, så måske får de lige en træningslejr mere inden :-)
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 9. feb 2014, 22:33
af Truntebryg
Lad os endelig høre resultatet ... for det er da en spændende måde at få sin gær på.
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 10. feb 2014, 01:47
af søreno
toffermand skrev:Jeg er klart med på en lidt pragmatisk tilgang til antallet af gærceller. Tak for svarene, jeg brygger med gæren på lørdag, så måske får de lige en træningslejr mere inden :-)
Jeg ville give dem en starter mere, når du nu har tid til det. Min tilgang er lidt en blanding mellem sjufteri og nørderi;-)
Jeg prøver at give mine øl gær nok, men jeg regner det ikke så nøje ud. Det er alligevel svært at vide, hvor meget levende gær der er, når man har en gammelt vial. Ofte laver jeg 2*2 liter, hvis det er en lidt ældre vial (og det er det næsten altid, for jeg får aldrig brugt dem, når jeg lige har købt dem). Nogle gange laver jeg 2 liter, som jeg siden deler i to nye to liters startere. Det er hvis det er en meget gammel gær, ved høj og eller hvis det er lager.
Siden brygger jeg på gærkagen. Der antager jeg bare, at der er gær nok.
Hvis jeg opformerer fra meget små mængder (frost eller slant mest) starter jeg med et par deciliter med og 1020. Siden 1/2 liter med samme og, 1 liter med 1040 og derefter en 2 liters. Det er noget omstændeligt, men der synes jeg, jeg har kunnet mærke forskel, hvis jeg har opformeret mindre.
VH
Søren
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 10. feb 2014, 23:20
af Truntebryg
søreno skrev:Hvis jeg opformerer fra meget små mængder (frost eller slant mest) starter jeg med et par deciliter med og 1020. Siden 1/2 liter med samme og, 1 liter med 1040 og derefter en 2 liters. Det er noget omstændeligt, men der synes jeg, jeg har kunnet mærke forskel, hvis jeg har opformeret mindre.
VH
Søren
De lige efter bogen Søren !!
Super at du fornemmer at det giver lidt ekstra....
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 11. feb 2014, 02:22
af søreno
Truntebryg skrev:søreno skrev:Hvis jeg opformerer fra meget små mængder (frost eller slant mest) starter jeg med et par deciliter med og 1020. Siden 1/2 liter med samme og, 1 liter med 1040 og derefter en 2 liters. Det er noget omstændeligt, men der synes jeg, jeg har kunnet mærke forskel, hvis jeg har opformeret mindre.
VH
Søren
De lige efter bogen Søren !!
Super at du fornemmer at det giver lidt ekstra....
Ja, jeg synes, det giver en klar forskel når det er så små mængder, man arbejder med.
Når det er en almindelig starter er jeg lidt mere pragmatisk, fordi jeg som sagt mener, at det er meget svært at estimere, hvor meget gær der reelt er. Tror din metode med at måle bundslattens højde er lige så god som alle andre. (var det ikke det, du gjorde i dine gærforsøg?). Det er nogenlunde den jeg følger (dog på øjemål)
VH
Søren
Re: Gær fra flasker - succes eller fiasko?
: 30. mar 2014, 00:36
af toffermand
Jeg lovede at vende tilbage om, hvordan projektet er gået.
Det er sådan, at konen brækkede foden, så jeg har haft pissetravlt og brygget har stået på primær tank i seks uger. Der er heldigvis tilsyneladende ikke sket nogen skade.
Jeg har lige kommet det på flaske her til aften, og en lille smagsprøve afslørede at det smager fantastisk!
Det har gæret ned fra 1089 til 1012. Jeg har brug følgende, meget simple opskrift:
80% osmosevand og 20% "Islev-vand".
8kg. pilsnermalt, mæsket ved 65 grader i 90 minutter.
1200g. sukker.
Kogt 100g. East Kent Goldings i 60 min. og 50g. Saaz i 5 min.
Tilsatte sukkeret 10 minutter før flameout.
Jeg har fået 23 liter ud af det (ja, min effektivitet er ad røven til, men jeg gider ikke gøre mere ved det lige nu).
Når den har stået i en tre uger og karboneret bliver det spændende at sammenligne med originalen :-)