Side 1 af 1
Mængden af humle
: 12. feb 2014, 11:54
af hel grøn
Er der en tommelfingerregel for hvor stor mængde humle man f. eks. skal bruge til et bryg på f. eks. 25 liter
På forhånd tak
: 12. feb 2014, 12:14
af BoA1967
Det afhænger helt af hvilken type øl, og hvilken type humle du vil bruge. Der er desværre i gen helt klare svar her.
Sendt fra min HTC One med Tapatalk
Re: Mængden af humle
: 12. feb 2014, 17:45
af Truntebryg
Det er helt op til stilen - men brug et opskriftsprogram ala BeerCalc eller lign. for humle svinger meget med hensyn til indhold af bitterstof.
Re: Mængden af humle
: 14. feb 2014, 09:21
af Nimbus39
Det der afgør hvor meget humle du "kan" tilsætte er din egen smag, og fordelingen mellem bitter-, smag-, aroma- og tørhumlerne.
Det tal du skal holde øje med er IBU som angiver bitterheden i øllet - jo senere du tilsætter humlen jo mindre påvirkning af IBU.
En tjekkisk pilsner har en IBU på 35-45.
En doppelbock har en IBU på 17-27
Engelsk IPA ligger på 40-60
Amarikansk IPA ligger på 40-60+
Så det er meget forskelligt hvad stilarten foreskriver
Re: Mængden af humle
: 18. feb 2014, 12:22
af hel grøn
Tak for svarene så blev jeg så klog
Re: Mængden af humle
: 18. feb 2014, 13:42
af janriis
I starten (før jeg gik humleamok) passede en 100 grams humlepose fint til de fleste ales jeg bryggede (ca 23 liter), fordelt med ca. 33 gram på hhv. 60, 15 og 5 minutter af urtkogningen.
Det gav ikke specielt interessante øl, men i starten var det også mest malt sammensætningen jeg skruede på.
Re: Mængden af humle
: 18. feb 2014, 21:43
af Gert.p
Beklager at hoppe videre i en andens tråd med et par tillægs spørgsmål.
Når man koger humlen i et givet tidsrum kan man beregne hvor meget bitterhed (IBU) der udledes til urten. Men når man anvender tørhumle går man efter smag og aroma. Er der en eller anden tommelfingerregel for tørhumlens afgivning af smag? Når man ser på opskrifter af diverse Amrikanske IPA anvendes der ofte 3-4 humletyper á 30g. men afhænger dette af Alphasyre, Betasyre eller er det bare at sjusse sig lidt frem, da smagsvariationen har indvirkning på hinanden?
Venlig Hilsen
Gert.P
Re: Mængden af humle
: 18. feb 2014, 21:51
af MonkeyBrew
Gert.p skrev:Beklager at hoppe videre i en andens tråd med et par tillægs spørgsmål.
Når man koger humlen i et givet tidsrum kan man beregne hvor meget bitterhed (IBU) der udledes til urten. Men når man anvender tørhumle går man efter smag og aroma. Er der en eller anden tommelfingerregel for tørhumlens afgivning af smag? Når man ser på opskrifter af diverse Amrikanske IPA anvendes der ofte 3-4 humletyper á 30g. men afhænger dette af Alphasyre, Betasyre eller er det bare at sjusse sig lidt frem, da smagsvariationen har indvirkning på hinanden?
Venlig Hilsen
Gert.P
Tørhumling giver ikke bitterhed fra sig. Hvis der er noget er det nærmest ikke målbart eller interessant. Til gengæld afgiver det aroma og smag i utrolige mængder. Og det er det vi er interesseret i. Humle sorterne har forskellige aromaer og smage. Så det variere meget fra type til type hvad du ca kan forvente dig øl at dufte/smage af. Dette skema giver en nogenlunde ide om hvilke aromaer der kan dukke op:
http://www.onebeer.net/hopschart.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Mængden af humle
: 19. feb 2014, 06:43
af Gert.p
Hej MonkeyBrew
Tak for hurtigt svar og skema
Desværre glemte jeg i al hast det vigtigste i mit spørgsmål. Hvor meget smag afgiver tørhumlen?
Hvis man ønsker at lave en IPA med for eksempel Chinook (14% Alpha, 3.6% Beta) og Saaz (3.75% Alpha, 3.75% Beta) som tørhumle i lige antal dage og man ønsker lige meget smag af begge humletyper. Vil blandingsforholdet være 50/50, sjusser man sig lidt frem eller kan dette "beregnes"?
Ovenstående er et tænkt eksempel, der efter nærmere eftertanke reelt godt kunne kommet til at smage lidt af øl.
Venlig Hilsen
Gert Poulsen