Side 1 af 2
Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 15:06
af Malloy
Hep!
jeg skal om et par uger tvangskarbonere 4 cornelius fustager på samme tid, og vil i den forbindelse lige høre om der er nogen der en idé til hvad det kræver af gear. jeg har pt. en mini-regulator (2 udgange) fra Lundteknik samt co2-koblingen til fustagen, men den dækker jo kun en fustage.
Findes der en 'plug and play' kobling (som virker til min regulator) som vil kunne øge antallet af fustager som karboneres på en gang, Det ville være møgsmart med et system der er fleksibelt nok til at kunne håndtere alt fra 2 til... x antal fustager uden at jeg skal starte forfra med gear-købet.
På forhånd mange tak! :)
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 15:14
af MonkeyBrew
Man kan købe nogle manifold der tillader tilslutning af flere fustager på een gang og hurtig frakobling. De er relativ nemme at LAVE SELV. ;) Man slipper nemlig ikke 100% for at skulle lave en del af det selv. Med mindre penge ikke er en hindring.
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 15:18
af Malloy
arrrgh... det skide diy igen! ;)
Må jeg være så grov at få dig til at liste de dimser jeg skal købe (Lund?), så LOVER jeg at jeg nok skal prøve selv? :)
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 17:01
af Tollund
Jeg har ikke tryk på fustagen hele tiden, de får bare et skud et par gange om dagen. Så kan man nøjes med en kobling. Jeg bruger en øl kobling så kommer co2 op gennem øllet, så skulle det blive nemmere optaget i øllet.
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 17:08
af Malloy
Sagen er den at det skal stå på loftet koblet op, og jeg har ikke mulighed for at gå og fedte med det, det skal være 'på' hele tiden :)
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 17:57
af MonkeyBrew
Jeg skal prøve at finde det mest nødvendige og poste det. Men en "pointer" mht opkoblingen er, at man ikke bør have co2'en tilsluttet hele tiden. I hvert tilfælde ikke med gassen tændt hele tiden. En anden ting er serveringstryk. Det kan være forskelligt fra øllene til øllene. Så hvis du kører med 3 forskellige typer der skal have 3 forskellige slags tryk, så skal du have 4 regulerings muligheder. 1 til "hovedtrykket" (fra hovedtanken) og 3 til hver af fustagerne. Men ellers kan man godt nøjes med 1 reguleringsmulighed.
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 18:47
af Malloy
I dette tilfælde ville der være tale om 4 identiske øl :)
Mht. at holde 'gassen' på. Jeg var af den overbevisning at man rent faktisk SKULLE ha' trykket kørende hele tiden? werd... :)
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 20:10
af MonkeyBrew
Realistisk set ville det ikke kunne betale sig at fifle for meget med at lave et manifold selv. Lund har dem ikke liggende, men det har den gode doktor fra Tyskland. Og til en fornuftig pris. Og her får du samtidig muligheden for at kunne regulere hver enkelte fustage. ;)
Mht til at lade fustagerne stående med gassen på, så kan man risikere at tømme co2 flasken, hvis der er bare den mindste utæthed. Så derfor er det bedst at slukke mellem "besøgene". ;)
http://www.zapfanlagendoktor.de/store-p ... ehoer-c-10" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 20:44
af Tryfuss
Du behøver ikke alt det grej.
Fyld Co2 på - ryst - gentag til trykket er der hvor du vil have det. så har du det korrekte tryk på 5 min.
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 20:58
af MonkeyBrew
Jeg tænker ikke på udstyret til tvangskarbonering, men mere til servering af øllet bagefter. Jeg bruger også rystemetoden til tvangskarbonering. Men med metoden skal man tage højde for nogle ting. Bla. at nedkølet væske tager bedre imod kulsyre end varm væske. Så derfor skal dine fade køles ned så meget som det er dig.muligt uden at overdrive selvfølgelig. ;) Så smider man Co2 tryk (ca. 2 bar) på øludgangen på fustagen (ja du hørte rigtig. Øludgangen) lægger fustagen ned med den side som øludgangen sidder på, ned mod gulvet, og rokker den frem og tilbage i 5-10 minutter. Læg evt et.tæppe under fustagen så man ikke beskadiger den eller et evt skrøbeligt gulv. Når du så har gjort det, kobler du Co2 fra igen, sætter fustagen på køl og venter til dagen efter. Så letter du trykket på fustagen og sætter en 1/2 bars tryk på og tapper en øl for at teste hvordan karboneringen er blevet. Er den for lidt får den et skud som sidst, men kun 5 minutter maks. Så skal man vente.til dagen efter igen og teste. Er den for meget kan man ryste fustagen når den står op, lade den stå i et par timer og frigiv Co2. Gør det nogle gange og test dagen efter om karboneringen er tilpas.
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 22. okt 2014, 21:05
af MonkeyBrew
Jeg ved ikke med jer andre mht at lade fustagen stå et.døgns tid bagefter, men jeg gør for at undgå for meget uro i udskænkningen og øl i nødventilen.
En anden ting du i øvrigt skal huske, hvilket kan være meget vigtigt, det er at ALTID lette trykket på fustagen inden Co2 tilsluttes. Ellers kan man nemlig risikere at få øl i regulatoren hvis trykket i fustagen er højere end serveringstrykket.
Her er en lille video om tvangskarbonering.
Kegerators 101 - Forced Carbonation:
http://youtu.be/KUtvdW7NRso" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 23. okt 2014, 12:27
af MonkeyBrew
Den type manifold som jeg bygger ligner denne her lidt.
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.vi ... 33&alt=web" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 24. okt 2014, 19:03
af Malloy
Det ligger desværre ikke i kortene at kunne karbonere ved andet end stuetemperatur lige nu.
Vuggeøvelser x4... tænker jeg er mere til at give den tid end jeg skal stå og dingle rundt.
Nogen ideer til hvor længe den skal stå, ved stuetemperatur, med co2 på før man har opnået de ønskede (og varierende) optag af gas?
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 26. okt 2014, 12:19
af Stampe
Hos mig fungerer det med at sætte tryk på fustagen 4 Bar lade den stå i en lille uge hvis den kan komme til at stå koldt er det et ekstra plus.
Husk at tage tryk af inden du sætterregulator på, jeg har prøvet at få øl i regulator,
Re: Dimser og dutter til tvangskarbonering
: 26. okt 2014, 13:05
af MonkeyBrew
Hvor lavt temp tror du at du kan få fustagerne ned på? Og hvilken type øl var der tale om?