Side 1 af 1
Gæring af 1080 OG Tripel
: 17. dec 2014, 15:17
af veirum
Jeg lavede en Tripel i lørdags d. 13/12, min allerførste bryg, lavet på ekstrakt. Brugte et enkelt pose brew Safbrew s-33 som gæreing til 25 liter, ned i 20 - 25 varm bryg i spand. Alt startede fint med utrolig meget gæren og boblen, dejligt. Nu her onsdag målte jeg SG til middag, 1022, og lugtede og smagte som øl, stærk øl. Dufter af humlen og kraftigt af alkohol. Meget meget ugennemsigtig. Nu til spørgsmålet. Er min gær ved at kløjs i det megen alkohol eller er det helt normalt at den er nede at klukke mellem 2 - 2,5 minut?
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 17. dec 2014, 16:08
af Chefen
nej gæren er ikke ved at kløjs i alkoholen, det er meget normalt at gæren arbejder godt de første 48-72 timer.
Men lad den endelig stå ca 14 dage, gæren arbejder stadigvæk trods lidt langt mellem klukkende.
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 17. dec 2014, 16:10
af Kastrup
Tålmodighed er en dyd.. også i ølbrygning..
Gi den tid.. men tag gerne små smagsprøver hver 2. - 3. dag, og du vil lære hvordan smag og ikke mindst udseende ændrer sig enormt under gæringen.. men ja min. 14 dage..
Mvh Kastrup
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 17. dec 2014, 18:24
af Nimbus39
Med den OG ville jeg lade den være i mindst 3 uger.
Du har nok underpitchet gæren lidt så den kan sagtens bruge den ekstra tid til at blive færdig.
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 17. dec 2014, 20:14
af veirum
Tak for alle svarene, så er jeg straks mere rolig. Man kan jo hurtig piske en stemning op når man går der med sig selv og bliver lidt nervøs. ;)
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 3. jan 2015, 11:24
af veirum
Stilstand i gæringen, hvad gør jeg. Vil mene at have læst mig til at øl skal gære noget kun længere ned en 1020 som den står stille på nu, er dette korrekt.
Her er de mål jeg har taget.
Original Gravity (OG): 1080 (13/12 2014)
Specific Gravity (SG): 1022 (17/12 2014)
Specific Gravity (SG): 1020 (24/12 2014) Smager dejlig stærk og humlet med gærige overtoner.
Specific Gravity (SG): 1020 (3/1 2015) Smager som før men gærsmagen er væk.
Når jeg taget et rør til måling virker det til at der masser af co2 i øllet. Jeg ryster røret for at få bobler ud inden jeg måler. Det bruser op og frigiver en masse ekstra co2 når jeg løfter hånden, lidt som når man åbner en øl. Det kan jeg ikke rigtig forstå, da det ifølge mine målinger ikke gærer (ret meget) mere. Er min gær ikke potent nok til at gære resten. Ved godt den kun har stået i tre ugen, men det virker til at være der omkring andre lader øllet gære.
Gæren er bundfældet pænt i tanken og smagen er god. Er bange for at jeg ikke kan få co2 i mine flasker hvis gæren er slået ud.
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 3. jan 2015, 14:00
af Borg
S-33 har en attenuation på omkring 73%. Det betyder, at den kan omsætte omkring 73% af den tilstedeværende sukker.
Det betyder også, at der vil være 100%-73%=27% sukker tilbage i urten når gæren er færdig. Husk iøvrigt på, at ikke alt sukker kan (skal) omsættes til alkohol.
27% af 80 (decimaldelen af 1.080) er ca 21, hvilket vil sige at en FG på 1.021 vil være meget fint og normalt.
Så på trods af, at du har underpitched din urt (du burde have anvendt 2 pakker gær), og at du ikke har behandlet den særligt pænt (hældt den direkte i brygget i stedet for at rehydrere den først), så har den alligevel arbejdet sig ned på det forventelige, endda ganske lidt under. Du får helt sikkert en øl der har nogle estere grundet en stresset gær, men f.eks. Nimbus er fortaler for dette til de belgiske øl.
Din gær har omsat det sukker i urten den kan. Men der er stadig rigelig med gær til at karbonere dine øl på flasken. Der tilsætter du jo letomsættelig sukker igen, og det tager gæren imod med glæde.
Ud over alkohol producerer gæren også CO2. En øl kan ved normal atmosfæisk tryk og ved en given temperatur indeholde en given mængde CO2. Jo koldere og jo større tryk, desto mere CO2 kan øllen naturligt indeholde. Når du tager en prøve, er der CO2 i øllen. Det skal rigtignok rystes ud før du aflæser din flydevægt. Ellers vil den flyde for højt, og aflæsningen vil være forkert. Det har altså ikke noget med gæringsaktivitet at gøre.
Når gæren er i fuld gang, frigives den overskydende CO2 (altså den som øllen ikke kan holde fast på), og det er denne CO2 der giver aktiviteten i gærlåsen. Når gæringen er færdig, og der ikke længere er en produktion af CO2, indeholder urten altså kun den mængde CO2 som den kan holde fast på.
Når du hælder en øl op, skummer den fordi der frigives CO2, men det er ikke fordi der er gæringsaktivitet. Det er fordi øllen ikke længere kan holde fast i CO2'en fordi trykket er faldet og at ophældningen ryster øllen.
Alt i alt ser forløbet fint ud. Mit forslag til det resterende forløb er:
- Lad den stå en uges tid endnu ved stuetemperatur. Så er du god ved øllen og gæren, der får lov til at ryde helt op.
- Om muligt køl den ned til mellem 0 og 5 grader (køleskab eller udendørs) og hold den dér i 3-5 dage. Det fremmer bundfældningen og er med til at klare øllen.
- Kog din sukkeropløsning og hæld den i bunden af din aftapningsspand, og overfør din øl dertil med en hævert/slange uden at ilte den. Læg slangen helt ned på bunden af aftapningsspanden, så strømningen "rører" rundt i øllen, og blander sukkeropløsningen fint. Om mulige så undlad at flytte gæringsspanden før du har overført øllen, da det kan hvirvle op i det bundfældede materiale.
- Hæld på flaske, og lad den karbonere ved stuetemperatur i mindst 14 dage, måske tre uger.
- Lad den modne på køl i en måneds tid.
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 3. jan 2015, 23:05
af veirum
Tusind tak for det meget grundige svar Erik. Jeg vil følge dine råd om lidt længere hvile og derefter lidt køling inden den kommer på flaske.
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 21. jan 2015, 07:54
af veirum
Lige en lille afslutning på indlægget. Alt gik godt med flaskningen. Bryggen stod fra 13. december til 20 januar, sidste 1 - 2 uger på køl mellem 0 - 5 grader. Det virkede alt gik som det skulle, nu er det bare at vente. :D
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 21. jan 2015, 15:49
af Borg
Godt st høre. Og skål, når den når så langt.
Re: Gæring af 1080 OG Tripel
: 21. jan 2015, 19:37
af Nimbus39
Ja, man skal lære at være tålmodig i denne hobby...
Mit seneste forsøg med under pitching var 70 timer om at begynde at gære (fra gæren blev tilsat til det boblede i gærrøret) var ved at blive meget nervøs for om jeg havde presset gæren for meget men det ser ud til at gå, har dog ikke tappet den endnu for når man presser gæren så meget er den længe om alt både at starte op og gære ud...
Men øllet dufter rigtig godt så jeg håber jeg har ramt den belgiske smag og ikke bare smagen af stresset gær, men det kan øldommerne ved DM2015 nok svare på ;-)