Demotiverende brygoplevelse
: 21. mar 2015, 08:00
Jeg havde i går en demotiverende - men muligvis lærerig - brygoplevelse, jeg gerne vil dele med jer.
I Mikkellers bog fandt jeg en interessant opskrift på en Single Hop IPA med Simcoe humle (https://billedeupload.dk/images/WDth.jpg) og havde valgt at det skulle være mit tredie selvstændige bryg.
På nettet havde jeg bestilt maltblanding, humle og gær, men da jeg løftede maltblandingen syntes jeg den virkede lidt for let og opdagede at den vejede et kg. for lidt! Jeg ved ikke hvilken del der mangler, men hvis man kigger på maltmikset i opskriften, er det nærliggende at tror at der er et kg. pilsnermalt for lidt.
Nuvel, jeg gik i gang da jeg jo havde sat aftenen af til brygning og ikke gad se Disneysjov og X-factor med familien :-) Vand- og humlemængden blev nedjusteret en smule, for at kompensere med for den mindre maltmængde. Den erfarne brygger kunne nok have forudset hvad der så skete. Jeg fik en alvorlig omgang stuck mash. Jeg prøvede at "kradse" bunden af indsatssien, men det hjalp ikke meget. Efter endt mæskning havde urten meget svært ved at sive igennem og til slut så jeg ikke andre muligheder end at mase væsken ud af masken. Resultatet var derfor en særdeles grumset urt.
Jeg gennemførte urtkogningen, men endte op med en del mindre urt end forventeligt - også selvom jeg justerer for den mindre initielle vandmængde.
OG var dog nogenlunde som opskriften.
Jeg håber at det meste af grumset bundfældes gennem omstikning. Kan jeg forvente resultat af en cold crash, som nu skal prøves for første gang?
Jeg vælger at se på dette - mit dyreste bryg - som en lærerig oplevelse, der om ikke andet kastede nogle erfaringer af sig.
I Mikkellers bog fandt jeg en interessant opskrift på en Single Hop IPA med Simcoe humle (https://billedeupload.dk/images/WDth.jpg) og havde valgt at det skulle være mit tredie selvstændige bryg.
På nettet havde jeg bestilt maltblanding, humle og gær, men da jeg løftede maltblandingen syntes jeg den virkede lidt for let og opdagede at den vejede et kg. for lidt! Jeg ved ikke hvilken del der mangler, men hvis man kigger på maltmikset i opskriften, er det nærliggende at tror at der er et kg. pilsnermalt for lidt.
Nuvel, jeg gik i gang da jeg jo havde sat aftenen af til brygning og ikke gad se Disneysjov og X-factor med familien :-) Vand- og humlemængden blev nedjusteret en smule, for at kompensere med for den mindre maltmængde. Den erfarne brygger kunne nok have forudset hvad der så skete. Jeg fik en alvorlig omgang stuck mash. Jeg prøvede at "kradse" bunden af indsatssien, men det hjalp ikke meget. Efter endt mæskning havde urten meget svært ved at sive igennem og til slut så jeg ikke andre muligheder end at mase væsken ud af masken. Resultatet var derfor en særdeles grumset urt.
Jeg gennemførte urtkogningen, men endte op med en del mindre urt end forventeligt - også selvom jeg justerer for den mindre initielle vandmængde.
OG var dog nogenlunde som opskriften.
Jeg håber at det meste af grumset bundfældes gennem omstikning. Kan jeg forvente resultat af en cold crash, som nu skal prøves for første gang?
Jeg vælger at se på dette - mit dyreste bryg - som en lærerig oplevelse, der om ikke andet kastede nogle erfaringer af sig.