@Borg: Jeg har tit overvejet i hvilken grad en opløsning af sukker, også efter tid, har en uniform koncentration på tværs af væsken? Kan man risikere, ved at tilsætte sukkeret en del tid før og lade det stå i flere dage, at sukkeret "synker" til bunds, så noget af øllen bliver mere karboneret end andet?
Af interesse, hvor meget sukker tilsætter I typisk pr. liter?
Gærsmag
Re: Gærsmag
Nej, jeg har ikke prøvet det selv. Jeg tvangskarbonerer på corneliusfade.ChristianP skrev:Den her metode vil jeg prøve! Gør du selv sådan? Det lyder virkelig optimalt, da man slipper for den irriterende omstikning :)Borg skrev:Hvis du coldcrasher din øl, har du en anden mulighed for at tilsætte karboneringssukker.
Når øllets temperatur er kommet ned på 0-3 grader, tilsætter du sukkeret direkte i din gæringstank og rører rundt.
Lad det stå to dage mere, så gær og urenheder igen bundfælder sig, og tap på flaske direkte fra gæringsbeholderen.
Temperaturen er så lav, at gæren ikke er aktiv i de to dage. Først når flasken kommer op på gærens arbejdstemperatur, starter gæren med at omsætte sukkeret.
Og skal jeg være ærlig - og det skal jeg jo - så er det ikke min idé. Det var Jens (Admin) der fortalte at han prøvede det med succes.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Gærsmag
Jeg tænker også til tider sådanne tanker. Men jeg har ikke fulgt tilstrækkelig med i skolen til at jeg kan komme frem til et endeligt svar.Hulgaard skrev:@Borg: Jeg har tit overvejet i hvilken grad en opløsning af sukker, også efter tid, har en uniform koncentration på tværs af væsken? Kan man risikere, ved at tilsætte sukkeret en del tid før og lade det stå i flere dage, at sukkeret "synker" til bunds, så noget af øllen bliver mere karboneret end andet?
Af interesse, hvor meget sukker tilsætter I typisk pr. liter?
Nu mens jeg skriver kommer jeg til at tænke på et ganske lavpraktisk forsøg der kan laves:
Opløs en skefuld sukker i varmt vand og rør godt rundt. Stil det så i et køleskab i en periode (måske en uge for at trække det ud). Tag så et sugerør og smag på vandet for oven (du må ikke flytte koppen/glasset). Dernæst smager du på vandet i bunden (derfor et sugerør og stadig uden at bevæge koppen/glasset). Smager de ens, så må sukkeret stadig være i suspension i vandet, og det samme bør gøre sig gældende i urten.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 45
- Tilmeldt: 26. aug 2015, 12:44
- Geografisk sted: Aarhus
Re: Gærsmag
Jeg bruger oftest mellem 6-8g per liter. Afhængig af ølstilen. Men jeg foretrækker også lidt mere prikken på tungen, og derfor holder jeg mig ikke altid inden for 'det foreskrevne' for en ølstil.Hulgaard skrev:Af interesse, hvor meget sukker tilsætter I typisk pr. liter?
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Gærsmag
Tænker lidt på om de øl der smager af gær, er de også uklare ?
Nu kører jeg også altid på fustage, men ind imellem har jeg også en federe og fyldig smag i mine øl i forhold til mainstream øl.
Har lige smagt min "egen" Ale #16 op imod originalen og alt er ens (sådan da) bortset fra at originalen har lidt af den der tynde mailstream tørhed.
Prøvede også for en del år siden, at klone en Harbo 110 - det lykkedes mig aldrig at få den så tynd og tør ... selv med kun 2,8 kg malt til 22L så var der mere maltsmag i mine bryg.
Nu kører jeg også altid på fustage, men ind imellem har jeg også en federe og fyldig smag i mine øl i forhold til mainstream øl.
Har lige smagt min "egen" Ale #16 op imod originalen og alt er ens (sådan da) bortset fra at originalen har lidt af den der tynde mailstream tørhed.
Prøvede også for en del år siden, at klone en Harbo 110 - det lykkedes mig aldrig at få den så tynd og tør ... selv med kun 2,8 kg malt til 22L så var der mere maltsmag i mine bryg.
Re: Gærsmag
Men tror du ikke også det er fordi de både pasteurisere, og filtrere deres øl? vil vove og påstå, at hvis du tager en kommerciels øl (der både er pasteuriseret, og filtreret), og laver præcis samme opskrift, gæringsforhold etc etc., så vil den hjemmebrygget smage af mere, netop fordi man som håndbrygger ikke pasteurisere, og filtrere øllet.Truntebryg skrev:Tænker lidt på om de øl der smager af gær, er de også uklare ?
Nu kører jeg også altid på fustage, men ind imellem har jeg også en federe og fyldig smag i mine øl i forhold til mainstream øl.
Har lige smagt min "egen" Ale #16 op imod originalen og alt er ens (sådan da) bortset fra at originalen har lidt af den der tynde mailstream tørhed.
Prøvede også for en del år siden, at klone en Harbo 110 - det lykkedes mig aldrig at få den så tynd og tør ... selv med kun 2,8 kg malt til 22L så var der mere maltsmag i mine bryg.
Grainfather
In your face! Brewery
Brewed in a kitchen near you
In your face! Brewery
Brewed in a kitchen near you
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Gærsmag
Ja måske - man skal være rigtig dygtig og have en hel masse dyrt udstyr for at lave en rigtig tynd øl ;-)