Tørhumling af en porter!
Tørhumling af en porter!
Er der nogle, der har erfaring med at tørhumle en porter?
Jeg går med overvejelser om, at brygge en porter.Idet jeg rigtig godt kan lide porter og stout; men samtidig humlet øl, overvejer jeg at prøve en omgang tørhumling. Jeg regner med, at brygge 50 liter fordelt på to gærtanke. Derfor kunne det være sjovt, at tørhumle de 25 liter.
Mit/mine sprøgsmål er:
* Skal man anvende samme humle, som man anvender som smags-, bitter- eller aromahumle. Eller en helt fjedre slags?
* hvor mange gram skal der i til ca. 25 liter?
Jeg er ikke gået på jagt efter en opskrift endnu, så hvis der er nogle, der ligger inde med en opskrift på en humlet porter (med eller uden tørhumling), så post gerne et link :-)
På forhånd tak
Jeg går med overvejelser om, at brygge en porter.Idet jeg rigtig godt kan lide porter og stout; men samtidig humlet øl, overvejer jeg at prøve en omgang tørhumling. Jeg regner med, at brygge 50 liter fordelt på to gærtanke. Derfor kunne det være sjovt, at tørhumle de 25 liter.
Mit/mine sprøgsmål er:
* Skal man anvende samme humle, som man anvender som smags-, bitter- eller aromahumle. Eller en helt fjedre slags?
* hvor mange gram skal der i til ca. 25 liter?
Jeg er ikke gået på jagt efter en opskrift endnu, så hvis der er nogle, der ligger inde med en opskrift på en humlet porter (med eller uden tørhumling), så post gerne et link :-)
På forhånd tak
Re: Tørhumling af en porter!
Generelt skal man anvende den humle der bidrager bedst til det resultat man er ude efter i sin øl. Uanset om det er bitter/smags/aroma/eller tør man bruger den til. Der er ikke én rigtig humlesort til at tørhumle en porter.
Det samme kan siges omkring mængden. Den er dikteret af den bitterhed, smag og aroma man vil have i sin øl. Der findes ikke én rigtig mængde.
Beklager at der ikke umiddelbart var megen hjælp at hente hos mig. Og så dog alligevel: Som altid er det dig som brygger det bestemmer, hvad der er rigtig til din øl.
Det samme kan siges omkring mængden. Den er dikteret af den bitterhed, smag og aroma man vil have i sin øl. Der findes ikke én rigtig mængde.
Beklager at der ikke umiddelbart var megen hjælp at hente hos mig. Og så dog alligevel: Som altid er det dig som brygger det bestemmer, hvad der er rigtig til din øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Tørhumling af en porter!
Prøv at søg på en "moderne Porter" (stilart def. 8E)
Moderne portere og stouts, der er kendetegnet ved, at være
kraftigere humlet end de traditionelle typer, og
som også præges af markant aromahumle.
Moderne portere og stouts, der er kendetegnet ved, at være
kraftigere humlet end de traditionelle typer, og
som også præges af markant aromahumle.
Re: Tørhumling af en porter!
Eller på engelsk: Black ipa / bipa / Cascadian dark aleTruntebryg skrev:Prøv at søg på en "moderne Porter" (stilart def. 8E)
Moderne portere og stouts, der er kendetegnet ved, at være
kraftigere humlet end de traditionelle typer, og
som også præges af markant aromahumle.
Re: Tørhumling af en porter!
jeg lavede en Porter hvor jeg bruget Styrian Golding som aroma og tør humle.
Trø humlet i ca. 5 dag med 100gram til 25L urt.
Den blev kanon.
Dog skal den drikkes ung, da smage fra tørhumlen hurtig forsvinder.
Derfor har jeg forsøgt at begrænse bitterheden fra den brændte malt:
Jeg valgte at koldudtræk den brændte malt (i koldt vand i ca. 24 time).
alternativ kan man tilsætte den brænde malt i slutning af mæskningen, evt når man går mod mashout eller under mashout.
På malt side kan du gå efter dem uden skal rester, så som:
Chocolate (dehusked) Malt
Chocolate Wheat
og evt. Roasted Barley
Jeg ser inter problem i at give den gas på humle siden. Regner selv med bruge: Citra og Amarillo næste gang.
Om det så er en Moderne porter eller black IPA ved jeg ikke. Men Godt smager det ;o)
Trø humlet i ca. 5 dag med 100gram til 25L urt.
Den blev kanon.
Dog skal den drikkes ung, da smage fra tørhumlen hurtig forsvinder.
Derfor har jeg forsøgt at begrænse bitterheden fra den brændte malt:
Jeg valgte at koldudtræk den brændte malt (i koldt vand i ca. 24 time).
alternativ kan man tilsætte den brænde malt i slutning af mæskningen, evt når man går mod mashout eller under mashout.
På malt side kan du gå efter dem uden skal rester, så som:
Chocolate (dehusked) Malt
Chocolate Wheat
og evt. Roasted Barley
Jeg ser inter problem i at give den gas på humle siden. Regner selv med bruge: Citra og Amarillo næste gang.
Om det så er en Moderne porter eller black IPA ved jeg ikke. Men Godt smager det ;o)
Re: Tørhumling af en porter!
Jeg kan godt lide at bruge samme humle som jeg bruger som smags/aromahumle til tørhumling. Som Grubbe skriver, dør tørhumling hurtigt ud, så den skal drikkes forholdsvis frisk.
Venlig "Pilsen"
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Jan Riis Sørensen
http://bryghuset-riis.dk/" onclick="window.open(this.href);return false;
facebook.com/riisbryg
Twitter: @bryghusetRiis
Re: Tørhumling af en porter!
Hej alle.
Tusinde tak for jeres gode og kvalificerede svar.
Der er mange gode input, at arbejde videre med.
Kim
Tusinde tak for jeres gode og kvalificerede svar.
Der er mange gode input, at arbejde videre med.
Kim
Re: Tørhumling af en porter!
Jeg har lavet CCCPorter med tre forskellige c-humler (ikke tørhumlet) og CCPorter (tørhumlet). Det er nok mere humlede stouts, hvis jeg skal være helt ærlig, men jeg er godt tilfreds med dem. De skulle være være offentlige på beercalc.
Re: Tørhumling af en porter!
Hvis du påtænker en stærk kraftig porter dur det ikke. Lagringstiden er ret lang på sådan en,og så er tørhumlen jo nok fesen af (som flere påpeger)
Jeg ville netop foreslå som Mayland skriver = En black IPA. Prøv at gå på beercalc og søg efter Munkebos `gleipner`. En fremragende malt profil og
brug så den humle du bedst kan med. Jeg har et par gange brugt Nugget især som bitter,centennial og fuggle . Tørhumlet er den aldrig blevet,men prøv det..
Det kan kun blive godt.
Jeg ville netop foreslå som Mayland skriver = En black IPA. Prøv at gå på beercalc og søg efter Munkebos `gleipner`. En fremragende malt profil og
brug så den humle du bedst kan med. Jeg har et par gange brugt Nugget især som bitter,centennial og fuggle . Tørhumlet er den aldrig blevet,men prøv det..
Det kan kun blive godt.
Re: Tørhumling af en porter!
Du giver bare fuld gas med humlen. Alt hvad den over hovedet kan trække.
Er du i tvivl om det kan lade sig gøre så smag den her.
http://www.victorybeer.com/beers/stormking/" onclick="window.open(this.href);return false;
Er du i tvivl om det kan lade sig gøre så smag den her.
http://www.victorybeer.com/beers/stormking/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Tørhumling af en porter!
nu tænker jeg bare, men kunne man ikke bare lade den lagre, den tid den skal og så losse noget tørhumle på den, flaske og så drikke sig en tørhumlet porter eller stout?
altså jeg tænker der er vel ingen forskel som sådan på at lagre på flaske eller på en glasballon
altså jeg tænker der er vel ingen forskel som sådan på at lagre på flaske eller på en glasballon
Hilsen Frederik Fornitz
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Tørhumling af en porter!
Hvis ballonen er fyldt helt op - så er det absolut den bedste opbevaring. (... og nej, ikke plastspande...)