Malt i blød - hot or not?
Malt i blød - hot or not?
Jeg har for nyligt anskaffet mig en tidsstyret stikkontakt (som man oftest bruger til lyskæder ved juletid), som jeg vil bruge sammen med min grainfather. Den oprindelige plan var, at indstille kontakten således, at grainfatheren starter og varmer mæskevandet op, inden jeg står op på brygdagen. Dermed sparer jeg lidt tid. Mit mål er at komme til at brygge to gange på en dag inden for en overskuelig tidsramme.
Imidlertid er jeg kommet i tanker om, at jeg jo også kunne hælde malten i sammen med vandet aftenen forinden brygdagen og således gøre grainfatheren helt klar til at mæske. Så kunne jeg sætte maskinen til at starte endnu tidligere, så det passer med, at den er færdig med første mæsketrin, når jeg står op.
Mit spørgsmål er så, om det kan gå an, at malten kommer til at stå i blød i 6+ timer. Er der nogle, der har erfaringer med noget lignende, og er der noget, jeg bør være opmærksom på?
Imidlertid er jeg kommet i tanker om, at jeg jo også kunne hælde malten i sammen med vandet aftenen forinden brygdagen og således gøre grainfatheren helt klar til at mæske. Så kunne jeg sætte maskinen til at starte endnu tidligere, så det passer med, at den er færdig med første mæsketrin, når jeg står op.
Mit spørgsmål er så, om det kan gå an, at malten kommer til at stå i blød i 6+ timer. Er der nogle, der har erfaringer med noget lignende, og er der noget, jeg bør være opmærksom på?
Re: Malt i blød - hot or not?
Nu kender jeg ikke meget til sådan et apparat, så mit svar bærer måske præg af det.
Jeg ved ikke lige om jeg helt forstår det du skriver, men jeg læser det som at din mæskning kommer til at foregå i 6+ timer ved den ønskede mæsketemperatur.
Jeg kan ikke umiddelbart se at der skulle være de store problemer ved det. Det umiddelbare er kun en udtrækning af tanniner fra skaldelene.
Det du - efter min mening - helt går glip af, er hele fornemmelsen af dit bryg. Og kontrollen med processen.
Men, hvis det er underordnet, så gå bare i gang.
Jeg ved ikke lige om jeg helt forstår det du skriver, men jeg læser det som at din mæskning kommer til at foregå i 6+ timer ved den ønskede mæsketemperatur.
Jeg kan ikke umiddelbart se at der skulle være de store problemer ved det. Det umiddelbare er kun en udtrækning af tanniner fra skaldelene.
Det du - efter min mening - helt går glip af, er hele fornemmelsen af dit bryg. Og kontrollen med processen.
Men, hvis det er underordnet, så gå bare i gang.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Malt i blød - hot or not?
Det var ikke helt det, jeg mente :-)
Scenariet er, at jeg hælder koldt vand og malt i gryden om aftenen, og indstiller bryganlægget til at tænde tidligt morgen. Dermed kommer det til at stå ca. seks-syv timer ved stuetemperatur, hvorefter opvarmingen samt mæskningen begynder.
Scenariet er, at jeg hælder koldt vand og malt i gryden om aftenen, og indstiller bryganlægget til at tænde tidligt morgen. Dermed kommer det til at stå ca. seks-syv timer ved stuetemperatur, hvorefter opvarmingen samt mæskningen begynder.
Re: Malt i blød - hot or not?
Vi har altså noget malt der står i vand ved omkring syv timer ved ca. 20 grader. Jeg er sikker på at det vil begynde at gære på en eller anden måde. Og dermed give nogle udfordringer eller fordele som jeg ikke umiddelbart kan tænke mig til.
Men prøv.
Måske i mindre skala. Måske en håndfuld malt. Smag og lugt, brug dine sanser, og vurdér selv.
Eller prøv dog et bryg, og giv os feedback.
Der kan jo være, at du finder noget helt nyt...
Men prøv.
Måske i mindre skala. Måske en håndfuld malt. Smag og lugt, brug dine sanser, og vurdér selv.
Eller prøv dog et bryg, og giv os feedback.
Der kan jo være, at du finder noget helt nyt...
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Malt i blød - hot or not?
jeg tror det bliver surt, der er pænt med mælkesyrebakterier på malt.
Brygget ved Fri Bryg - Naturligvis
Brygget ved Fri Bryg - Naturligvis
Mvh.
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
Jens
Øl og sol er livet....
http://www.fribryg.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.dk/fribryg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Malt i blød - hot or not?
Ah - det er ikke helt nyt.. I gamle dage, brugte man denne pause (< 35°C) til at sænke pH.
Ved denne temperatur nedbryder enzymet fytase et molekyle kaldet phytin og frigiver phytinsyre, hvilket sænker mash pH. Problemet er blot at det tager en del timer før det flytter pH markant, men over-night lyder som et forsøg jeg kunne finde på ;-)
Det er dog kun de ganske lyse malte, det virker på da enzymet er ekstremt varmefølsomt - og det første der går til.
Fordele: pH sænkning og nedbrud af "gummi" i masken, så du får bedre filterkage.
Du kan også risikere at få en klare øl, da Beta-glucaner også bliver nedbrudt. (der burde ikke være glucaner i alm god malt, men men men)
Der er flere glucanaser i malten, og nogle tåler op til 60°C og det er dem vi normalt bruger på den moderne syre pause/ protein pause.
Kunne du måle pH - så ville det være et lækkert forsøg, der som nævnt står på min To-Do liste.
Ved denne temperatur nedbryder enzymet fytase et molekyle kaldet phytin og frigiver phytinsyre, hvilket sænker mash pH. Problemet er blot at det tager en del timer før det flytter pH markant, men over-night lyder som et forsøg jeg kunne finde på ;-)
Det er dog kun de ganske lyse malte, det virker på da enzymet er ekstremt varmefølsomt - og det første der går til.
Fordele: pH sænkning og nedbrud af "gummi" i masken, så du får bedre filterkage.
Du kan også risikere at få en klare øl, da Beta-glucaner også bliver nedbrudt. (der burde ikke være glucaner i alm god malt, men men men)
Der er flere glucanaser i malten, og nogle tåler op til 60°C og det er dem vi normalt bruger på den moderne syre pause/ protein pause.
Kunne du måle pH - så ville det være et lækkert forsøg, der som nævnt står på min To-Do liste.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Malt i blød - hot or not?
YES YES YES , lige præcis ... var min oprindelige idé, men du kan ikke være sikker på at der er nogle (jeg ville tilsætte nogle - glemte desværre bøtten uden for fryseren)admin skrev:jeg tror det bliver surt, der er pænt med mælkesyrebakterier på malt.
Brygget ved Fri Bryg - Naturligvis
Jeg tror dog ikke at 7t når at starte dem op.... hvis du tilsætter MSB i vin, så går der op til 6 uger før der sker noget mærkbart. (ja der står meget på min virtuelle To-Do liste ;-)
Re: Malt i blød - hot or not?
Jeg kom lige til at tænke på om den tidsstyrede kontakt kan tåle belastningen, altså antal ampere som grainfatheren trækker.
Du skulle nødig røglægge hjemmmet.
Sent from my iPad using Tapatalk
Du skulle nødig røglægge hjemmmet.
Sent from my iPad using Tapatalk
Re: Malt i blød - hot or not?
Jeg mener, at jeg har tjekket, og at det burde gå fint. Dobbelttjekker, når jeg skal til at bruge den. Tak for påmindelsen!Øystein skrev:Jeg kom lige til at tænke på om den tidsstyrede kontakt kan tåle belastningen, altså antal ampere som grainfatheren trækker.
Du skulle nødig røglægge hjemmmet.
Det lyder til, at der kan være flere fordele ved taktikken end blot tidsbesparelsen. Jeg vil prøve at gøre det og se, hvordan det går. Så længe jeg ikke ender med 20 L byggrød, et tannininficeret bryg eller at min brygproces på helt tredje vis bliver ødelagt, så tror jeg, at jeg vil være tilfreds :-)
Jeg har desværre ikke noget PH-meter, så surheden kan jeg desværre ikke bedømme præcist.
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Malt i blød - hot or not?
Kan grainfatheren godt "starte" ved bare at få strøm på?
Min ene Lidl gryde, skal nemlig have et tryk på start knappen - efter der er kommet strøm på .....
Min ene Lidl gryde, skal nemlig have et tryk på start knappen - efter der er kommet strøm på .....
Re: Malt i blød - hot or not?
Det er nemlig lige præcis, hvad den kan. Pumpe og det hele :-)Truntebryg skrev:Kan grainfatheren godt "starte" ved bare at få strøm på?
Re: Malt i blød - hot or not?
Jeg har prøvet det (på en Brau-Eule), og det stod vel ca. 16 timer. Det blev ret surt, og jeg måtte kassere brygget.Truntebryg skrev:YES YES YES , lige præcis ... var min oprindelige idé, men du kan ikke være sikker på at der er nogle (jeg ville tilsætte nogle - glemte desværre bøtten uden for fryseren)admin skrev:jeg tror det bliver surt, der er pænt med mælkesyrebakterier på malt.
Brygget ved Fri Bryg - Naturligvis
Jeg tror dog ikke at 7t når at starte dem op.... hvis du tilsætter MSB i vin, så går der op til 6 uger før der sker noget mærkbart. (ja der står meget på min virtuelle To-Do liste ;-)
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Malt i blød - hot or not?
Det lyder ikke positivt, med mindre man går efter surt øl...
Den gamle "syre" pause, mener jeg er anbefalet til mindst 2-3t for at sænke pH 0,1-0,2 (det skriver jeg dog ikke under på, kan ikke huske hvor jeg læste det ;-) og du har jo noget opvarmningstid + mæske i måske 1t + div = min 2t brygtid - indtil du vågner. Altså totalt 5t - så kan det skutte gå galt med 2t ekstra i koldt vand....
Jeg har på et tidspunkt klippet mit bryg i 2 - for at test resultatet af en 100% klar urt til humle kogning. Her mæskede jeg om aftenen, sparge ud og satte spanden til næste morgen. Det blev glimrende øl.
Du kunne vel også lade grainfatheren køre til og med mash-out og så slukke. Det svare lidt til mit projekt.
Den gamle "syre" pause, mener jeg er anbefalet til mindst 2-3t for at sænke pH 0,1-0,2 (det skriver jeg dog ikke under på, kan ikke huske hvor jeg læste det ;-) og du har jo noget opvarmningstid + mæske i måske 1t + div = min 2t brygtid - indtil du vågner. Altså totalt 5t - så kan det skutte gå galt med 2t ekstra i koldt vand....
Jeg har på et tidspunkt klippet mit bryg i 2 - for at test resultatet af en 100% klar urt til humle kogning. Her mæskede jeg om aftenen, sparge ud og satte spanden til næste morgen. Det blev glimrende øl.
Du kunne vel også lade grainfatheren køre til og med mash-out og så slukke. Det svare lidt til mit projekt.
Re: Malt i blød - hot or not?
Jeg har flere gange sat malten i blød aftenen før en brygdag (ca 7- 8 timer) uden at jeg har kunne smage det, temp på vandet natten over har vel været ca 8-10 grader, om morgen er det så bare at starte anlægget (Braumeister). En anden måde som også bliver brugt er, at lave mæske programmet så Braumeisteren står og mæsker koldt ( recirkulere ) hele natten og så slutter af med et alm. mæske program så er der bare at starte kogningen når man vågner næste morgen, for eksempel 420 min ved 10 grader + 60 min ved 67 grader + 10 min ved 76 grader, Braumeisteren stå så og mæsker videre ved 76 grader indtil man har fjernet maltpiben og startet kogningen, jeg har ikke oplevet problemer ved at gøre det på den måde men sparret lidt tid på brygdagen.
Re: Malt i blød - hot or not?
Jeg giver det et skud næste gang, jeg brygger. Der er trods alt lang tid fra 6 til 16 timer. Når ydermere Lac har gjort det flere gange uden problemer, skulle der jo ikke være noget i vejen for det.
Jeg vender tilbage med mine resultater!
Jeg vender tilbage med mine resultater!