Starter til Lambic?
Starter til Lambic?
Har tænkt at bruge en WLP648 til en Lambic. Skal der laves starter til den, eller hældes den bare i?
Efter ½ års tid skal der nogle vilde kirsebær, som vi plukkede i sommer, i, og så bliver det forhåbentlig til en Kriek omkring samme tid næste år.
Efter ½ års tid skal der nogle vilde kirsebær, som vi plukkede i sommer, i, og så bliver det forhåbentlig til en Kriek omkring samme tid næste år.
Re: Starter til Lambic?
Normalt laver jeg ikke startere til Brett, så det ville jeg ikke gøre.
Jeg tror nu ikke det gør nogen skade heller, men du skal nok regne med at starteren tager lidt længere tid end en traditionel gær (7-10 dage)
Jeg fandt lige denne her: https://www.whitelabs.com/sites/default ... ents_2.pdf
Hvis du bladrer frem til sliden "Pitch Rate vs. Attenuation" for WLP648, så fremgår det at du når din dæmpning noget før hvis du pitcher højt, men du når derhen nærmest uanset pitch rate på 21 dage.
Det lyder som om du har den rette tålmodighed til projektet, så mon ikke du får en lækker brett øl ud af det. Hvis det skal være en rigtig lambic, skal du vist nok have noget lacto i også, brett'en alene bør ikke gøre den voldsomt sur/syrlig.
Go' fornøjelse, og lad os høre hvordan resultatet bliver - om et års tid eller 2 :-)
Jeg tror nu ikke det gør nogen skade heller, men du skal nok regne med at starteren tager lidt længere tid end en traditionel gær (7-10 dage)
Jeg fandt lige denne her: https://www.whitelabs.com/sites/default ... ents_2.pdf
Hvis du bladrer frem til sliden "Pitch Rate vs. Attenuation" for WLP648, så fremgår det at du når din dæmpning noget før hvis du pitcher højt, men du når derhen nærmest uanset pitch rate på 21 dage.
Det lyder som om du har den rette tålmodighed til projektet, så mon ikke du får en lækker brett øl ud af det. Hvis det skal være en rigtig lambic, skal du vist nok have noget lacto i også, brett'en alene bør ikke gøre den voldsomt sur/syrlig.
Go' fornøjelse, og lad os høre hvordan resultatet bliver - om et års tid eller 2 :-)
Re: Starter til Lambic?
Tak for input. Lige et spørgsmål mere her under forberedelserne: Skal den stikkes om på noget tidspunkt?
Eller står den bare ½ års tid, så tilsætning af kirsebærene, og så ½ år mere før omstikning og tapning?
Eller står den bare ½ års tid, så tilsætning af kirsebærene, og så ½ år mere før omstikning og tapning?
Re: Starter til Lambic?
Prøv at kigge her: https://www.lambic.info/Brewing_Lambic
Det svarer meget godt til hvad jeg gør (og jeg havde ikke en gang set den før nu ....)
Det svarer meget godt til hvad jeg gør (og jeg havde ikke en gang set den før nu ....)
Re: Starter til Lambic?
Tak for en meget informativ artikel.
Vildgærer du også som beskrevet i artiklen? Og plejer det at gå godt?
Vildgærer du også som beskrevet i artiklen? Og plejer det at gå godt?
Re: Starter til Lambic?
Fornøjelsen er på min side.
Men - det indgår som noget af det der bare skal prøves på et eller andet tidspunkt i en ikke alt for fjern fremtid.
Njaeh - helt ærligt, så har jeg altid brugt købte kulturer, så jeg har snydt ...Vildgærer du også som beskrevet i artiklen? Og plejer det at gå godt?
Men - det indgår som noget af det der bare skal prøves på et eller andet tidspunkt i en ikke alt for fjern fremtid.
Re: Starter til Lambic?
Nu står den og hygger sig på en klar glasballon, og der skal den jo stå i et års tid. Så jeg kom til at tænke på, om den bør dækkes over, så den ikke får så meget lys? Eller er det lige meget?
Re: Starter til Lambic?
Beklager det sene svar, men her kommer et bud:
Jeg vil absolut foreslå at du dækker glasballonen til, eller i det mindste stiller den så mørkt som muligt. Lys er sjældent godt for øl.
Jeg fandt lige denne Q&A som er relevant for emnet: https://byo.com/mr-wizard/effect-of-light-on-beer/
Jeg vil absolut foreslå at du dækker glasballonen til, eller i det mindste stiller den så mørkt som muligt. Lys er sjældent godt for øl.
Jeg fandt lige denne Q&A som er relevant for emnet: https://byo.com/mr-wizard/effect-of-light-on-beer/
Re: Starter til Lambic?
Når jeg langtids lagre øl på glas bruger jeg en ballon lavet i brunt glas. Hvis der er humle i din øl skal den beskyttes imod lys. Så enten tildækket eller også i en brun ballon.peos skrev:Nu står den og hygger sig på en klar glasballon, og der skal den jo stå i et års tid. Så jeg kom til at tænke på, om den bør dækkes over, så den ikke får så meget lys? Eller er det lige meget?
/Thomas
---
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Imod tåber kæmper selv guder forgæves
Re: Starter til Lambic?
Nu er det jo ikke lige frisk humle, der kendetegner en Lambic :-)
Men tak for input - der kommer en sort sæk over ballonen det næste års tid.
Men tak for input - der kommer en sort sæk over ballonen det næste års tid.