Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Alm. Nybegynder hjælp.
Besvar
simlet
Indlæg: 55
Tilmeldt: 12. maj 2019, 13:45

Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af simlet »

Hej Alle!

I går bryggede jeg en stout. Det gik såmænd ok med selve brygningen. Jeg spurgte dem jeg købte malt og gær af, om det var nødvendigt at rehydrere gæret inden. Det sagde han var en god ide.

Gære var en Mangrove Jack m42. Jeg rehydrerede ved at koge 3 dl vand, køle til 22 grader og så i med gæren. Gæren fik så lov at stå at hygge sig i en beholder mens jeg bryggede (ca. 2 timer).

Gæren blev tilsat en nedkølet urt på 25 grader.

Nu her 12 timer efter sker der bare nul og en skid? Har jeg gjort noget HELT forkert, som har dræbt gæren fuldstændig og ødelagt mit bryg?

Forhandleren sagde at jeg skulle køle det vand jeg rehydrerede med til 20 grader. På mangrove jacks hjemmeside kan jeg så se de anbefaler 30-35 grader...

Er alt håb ude?

Simon
JAFU
Indlæg: 200
Tilmeldt: 21. jul 2017, 12:13
Geografisk sted: Falster

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af JAFU »

Hej Simon

Hvis de temperaturer, du angiver, er rigtige, så skal gæringen nok komme i gang.
Det er selvfølgelig bedst, at gæringen starter så hurtigt som muligt, men jeg ville tage det stille og roligt et helt døgns tid endnu.
Mvh Jakob


Sent from my iPad using Tapatalk
mhn
Indlæg: 439
Tilmeldt: 22. feb 2017, 16:58

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af mhn »

Vi plejer at rehydrere ved 25-28 grader. Der er du i hvert fald på den sikre side.

Når man læser, siger bøgerne, gæren ikke kan lide temperatur spring på over 5 grader. Det er du også indenfor.

Gæren bruger ilt til at formere sig i starten. Der kan man vist ikke se noget aktivitet, så mon ikke, den bare er ved at producere mange gærceller?

Som Jakob skriver. Vent et godt stykke tid med at blive nervøs. :-)

Vi har lavet masser af brølere undervejs i vores brygtid, og det er altid endt med at gære fint alligevel.

Mvh
Morten
Mvh
Morten

Den ene af to. :-) http://mortenbryg.dk
Brugeravatar
k.larsen
Indlæg: 710
Tilmeldt: 29. sep 2008, 20:47
Geografisk sted: nr.snede

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af k.larsen »

Pakken med tørgær skal også helst være tempereret inden dehydrering, ellers stresses gæren.
HumlepraXis - håndbryg i praksis - http://www.humlepraxis.dk" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.facebook.com/humlepraxis?ref=hl" onclick="window.open(this.href);return false;
jandk
Indlæg: 155
Tilmeldt: 4. jan 2018, 19:51
Geografisk sted: 7100 Vejle

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af jandk »

Nogle gærtyper kan være lang tid om at komme i gang.
12 timer er ikke meget, jeg har oplevet op til 48 timer specielt med undergær.
Man kan godt blive utålmodig...

Jeg plejer ikke at rehydrere tørgær og har aldrig haft problemer med det.
Der er vist meget religion omkring dette.
Det er dog vigtigt at temperaturen på gæren er tæt på temperaturen i gærspanden når den tilsættes.
Jeg plejer at drysse gæren oven på skumlaget og ryster så spanden 1/2 time senere.
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af Borg »

jandk skrev:Jeg plejer ikke at rehydrere tørgær og har aldrig haft problemer med det.
Der er vist meget religion omkring dette.
Nej, ingen religion, kun fakta.

Tørrede gærceller har ikke en aktiv cellemembran, og kan derfor ikke beskytte cellen. Kommer den tørre celle direkte i urten, vil den stærkt sukkerholdige urt kunne gå direkte ind i celle og ødelægge den.
Rehydreres den i stedet i rent vand, genopbygges cellen, og cellevæggen bliver igen modstandsdygtig i forhold til den omgivende væske.

Du ved reelt ikke om du har haft problemer før du laver et reelt 1:1 forsøg med samme urt, splittet i to, hvor den ene får gæren drysset direkte, og den anden får korrekt rehydreret tørgær tilsat. Og at alle forhold derefter er præcis ens.
Det kunne være, at din øl faktisk blev endnu bedre.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
simlet
Indlæg: 55
Tilmeldt: 12. maj 2019, 13:45

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af simlet »

hej igen alle

Tak for de særdeles gode svar - det er bare super at man som ny kan få den hjælp!

Det suser derudaf nu i spanden, og det har det sandsyneligvis gjort i ret lang tid. Den manglende aktivitet i gærlåsen skyldtes nemlig ikke at gæren ikke var i gang. Den skyldtes ganske enkelt en meget lille utæthed i pakningen på spanden. En ny gummiprop er nu sat i og det spiller igen :) Så der er håb for at stouten på et tidspunkt bliver drikkelig, og endda indeholder alkohol ;)

Så vi kan konkludere, at en banal fejl 40 er skyld i det hele!

Igen - mange tak for de gode og kvalificerede svar!

simon
Jacob-T
Indlæg: 44
Tilmeldt: 10. mar 2019, 13:40

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af Jacob-T »

Borg skrev:
jandk skrev:Jeg plejer ikke at rehydrere tørgær og har aldrig haft problemer med det.
Der er vist meget religion omkring dette.
Nej, ingen religion, kun fakta.
Hmmm du må vist hellere skrive til Mangrove Jacks og fortælle dem at deres instruktioner er forkerte ;-) https://mangrovejacks.com/collections/c ... -yeast-10g" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg citere lige:
Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 16-22 degrees C (61-72 degrees F).

Jeg skal ikke påstå at være ekspert, men min opfattelse af rehyderings 'reglen' er at den er forældet i forhold til de metoder gær producenterne laver tørgær med i dag ...

Jeg tror dog ikke at rehydering skader, bare ikke nødvendigt.
-Jacob

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
simlet
Indlæg: 55
Tilmeldt: 12. maj 2019, 13:45

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af simlet »

hmmm... tja, de skriver selv at man ikke behøves at rehydrere, men at rehydrering giver et bedre mere proffesionelt resultat til sidst

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/ ... 8703376035" onclick="window.open(this.href);return false;¨

simon
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af Borg »

simlet skrev:hmmm... tja, de skriver selv at man ikke behøves at rehydrere, men at rehydrering giver et bedre mere proffesionelt resultat til sidst

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/ ... 8703376035" onclick="window.open(this.href);return false;¨

simon
“Cleaner and more professional results will be the result if rehydrated before use”

Det er netop min pointe. De er med på “det går nok alligevel” tendensen, men ved godt, hvad der reelt skal til for at det er optimalt.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Rehydreret gær - Gæring vil ikke starte!?!?

Indlæg af Borg »

Jacob-T skrev:
Borg skrev:
jandk skrev:Jeg plejer ikke at rehydrere tørgær og har aldrig haft problemer med det.
Der er vist meget religion omkring dette.
Nej, ingen religion, kun fakta.
Hmmm du må vist hellere skrive til Mangrove Jacks og fortælle dem at deres instruktioner er forkerte ;-) https://mangrovejacks.com/collections/c ... -yeast-10g" onclick="window.open(this.href);return false;

Jeg citere lige:
Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 16-22 degrees C (61-72 degrees F).

Jeg skal ikke påstå at være ekspert, men min opfattelse af rehyderings 'reglen' er at den er forældet i forhold til de metoder gær producenterne laver tørgær med i dag ...

Jeg tror dog ikke at rehydering skader, bare ikke nødvendigt.
-Jacob

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Se mit svar ovenfor.
De giver selv de rigtige (professionelle) instruktioner, så jeg behøver ikke at skrive til dem. Læs hele deres datablad.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Hjælp til at komme igang."