Gæring, måling og hydrometer
Gæring, måling og hydrometer
Jeg er ved at nedkøle urten i en spand med låg på, men er lidt usikker på hvad næste skridt er. Så jeg håber vikelig nogen kan hjælpe :-)
Der står bare ølet skal nedkøles til 26 C natten over. Må det blive koldere? Varmere?
Ifølge den vejledning der fulgte med JM Brygs bryggesæt, så skal jeg måle sukkerindholdet med hydrometeret. Er det meningen, at jeg skal suge det nedkølede øl fra bryggespanden op i ståolben vha. det lange rør og så smider hydrometeret i og ser hvilket tal den viser?
Derefter skal jeg gøre det samme efter at have tilsat gærposen? Hvor længe skal der gå mellem de to målinger - 7-14 dage?
Der står bare ølet skal nedkøles til 26 C natten over. Må det blive koldere? Varmere?
Ifølge den vejledning der fulgte med JM Brygs bryggesæt, så skal jeg måle sukkerindholdet med hydrometeret. Er det meningen, at jeg skal suge det nedkølede øl fra bryggespanden op i ståolben vha. det lange rør og så smider hydrometeret i og ser hvilket tal den viser?
Derefter skal jeg gøre det samme efter at have tilsat gærposen? Hvor længe skal der gå mellem de to målinger - 7-14 dage?
Re: Gæring, måling og hydrometer
Hej.
Jeg synes, 26 grader lyder varmt. Men det kommer an på din gær. Læs på gæren hvilken temperatur den fortrækker. Det vil være et interval. I den kolde ende af det interval får du mindst smag fra gæren i den varme ende mest. Når urten er den temperatur, du vælger, skal gæren i. Du kan godt lege med at overskride intervalet. Men det er nok ikke i de første bryg, det er en klog plan. :-)
Ja hydrometeret virker ved, du hælder urt i røret og aflæser flyderen. Det gør du før gær, så du har et startpunkt. Og igen når gæren er færdig med sit arbejde. Forskellen på de to tal bruger du til at udregne alkohol.
Jeg ville vente mindst 14 dage med anden måling. Men man kan ikke svare præcist. Anden måling er når gæren er færdig. :-) Det er nemmere at vurdere ud fra, hvornår der ikke længere er aktivitet i gærlåsen.
Jeg synes, 26 grader lyder varmt. Men det kommer an på din gær. Læs på gæren hvilken temperatur den fortrækker. Det vil være et interval. I den kolde ende af det interval får du mindst smag fra gæren i den varme ende mest. Når urten er den temperatur, du vælger, skal gæren i. Du kan godt lege med at overskride intervalet. Men det er nok ikke i de første bryg, det er en klog plan. :-)
Ja hydrometeret virker ved, du hælder urt i røret og aflæser flyderen. Det gør du før gær, så du har et startpunkt. Og igen når gæren er færdig med sit arbejde. Forskellen på de to tal bruger du til at udregne alkohol.
Jeg ville vente mindst 14 dage med anden måling. Men man kan ikke svare præcist. Anden måling er når gæren er færdig. :-) Det er nemmere at vurdere ud fra, hvornår der ikke længere er aktivitet i gærlåsen.
Re: Gæring, måling og hydrometer
1000 tak :-)
Jeg skal lige høre mht opbevaring af spanden 7-14 dage - bør den stå et mørkt koldt sted eller er et alm bryggers hvordagslys kan trænge ind fint nok?
Jeg skal lige høre mht opbevaring af spanden 7-14 dage - bør den stå et mørkt koldt sted eller er et alm bryggers hvordagslys kan trænge ind fint nok?
Re: Gæring, måling og hydrometer
Hej
Temperaturen bør være rimelig konstant indenfor gærens optimum.
Ift lys kommer det an på om der trænger lyd igennem spanden, øllet skal helst ikke udsættes for lys men en spand der ikke kommer lys igennem er jo fint.
Mvh
Jesper
Sent from my iPhone using Tapatalk
Temperaturen bør være rimelig konstant indenfor gærens optimum.
Ift lys kommer det an på om der trænger lyd igennem spanden, øllet skal helst ikke udsættes for lys men en spand der ikke kommer lys igennem er jo fint.
Mvh
Jesper
Sent from my iPhone using Tapatalk
Re: Gæring, måling og hydrometer
Man kan ligge et håndklæde eller lignede omkring for at undgå lys.
Re: Gæring, måling og hydrometer
Mange tak for rådene. Spanden er lys, men jeg prøver at dække til, da bryggers er rimelig solrigt.