Opskrift på pilsner

Redaktør: Co-Admin

Brugeravatar
Glenn H.
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Opskrift på pilsner

Indlæg af Glenn H. »

Min bror som jeg brygger sammen med er lidt "kræsen" hvad angår øl, han er mest til pilsner (carlsberg - tuborg).

Er der ikke nogen der har en god opskrift på en pilsner?

Jeg har ikke mulighed for temperatur styring, jeg regner med at jeg kan gære den i min garage?
Min garage er bygget i mursten med beton gulv lige op af huset den er ca.14 m².
Jeg regner med at brygge øllet her i april måned og der vil jeg kunne holde temperaturen under 10C. -12C.

Håber nogen kan hjækpe?
- mvh. Glenn
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Morten L »

En simpel opskrift som jeg har smagt, men ikke brygget. Og som smagte ganske godt.

90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Mæsket ved 68 grader
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
Glenn H.
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Glenn H. »

Morten L skrev:En simpel opskrift som jeg har smagt, men ikke brygget. Og som smagte ganske godt.

90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Mæsket ved 68 grader
Lyder godt tak
- mvh. Glenn
Brugeravatar
Tustrup
Indlæg: 17
Tilmeldt: 2. feb 2010, 17:06
Geografisk sted: 8963 Auning, Djursland

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Tustrup »

Morten L skrev: Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Mvh Jonas Jacobsen (8961)
http://www.facebook.com/syndikatet" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Morten L »

Tustrup skrev:
Morten L skrev: Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Hvad mener du?
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Meløse Bryghus
Indlæg: 172
Tilmeldt: 6. jan 2008, 05:07
Geografisk sted: Meløse

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Meløse Bryghus »

Morten L skrev:
Tustrup skrev:
Morten L skrev: Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Hvad mener du?
Hm..
Det lyder også lidt varmt i mine ører.

Nu har jeg sandt og sige ikke den store erfaring endnu, men de bryg jeg har brygget, og som jeg har mæsket ved op mod 68 grader, er noget sødere end ønsket.
Det kunne jeg ikke tænke mig til en pilsner. Men smag og behag er jo forskellig.
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Truntebryg »

Jeg vil nu også mene at man skal mæske lavt = tør ØL

Altså Pilsner =

Pilsner gær
Gær koldt
Mæsk under 65 C
Blødt vand


Jeg har også 2 i omgangskredsen som sværger til det der tynde Sprøjt … jeg måtte overgive mig og bryggede denne:

http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercal ... wersearch=

Det er faktisk endt op med at vi alle drikker den !!!

MVH SL
Pilsner
Indlæg: 551
Tilmeldt: 28. aug 2008, 22:49
Geografisk sted: Viby J

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Pilsner »

Truntebryg skrev: Altså Pilsner =

Pilsner gær
Gær koldt
Mæsk under 65 C
Blødt vand

hvad gør hårdt vand ved smagen
Nyt Site uder opbygning
http://Beermonks.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Tustrup
Indlæg: 17
Tilmeldt: 2. feb 2010, 17:06
Geografisk sted: 8963 Auning, Djursland

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Tustrup »

Morten L skrev:
Tustrup skrev:
Morten L skrev: Mæsket ved 68 grader
Nej, vel?
Hvad mener du?
Som andre allerede er kommet mig i forkøbet med, så mener jeg at det er mindst 4 grader for varmt til at det kan ende med noget, der kan kaldes for en pilsner.

Mvh Jonas
Mvh Jonas Jacobsen (8961)
http://www.facebook.com/syndikatet" onclick="window.open(this.href);return false;
Brugeravatar
Glenn H.
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Glenn H. »

Hvad er den optimale mæske temperatur for en pilsner? hvordan ville I mæske den?
Hvis man tager udgangspunkt i Mortens forslag med:

90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
- mvh. Glenn
Brugeravatar
beerbuster
Indlæg: 739
Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
Geografisk sted: Odense

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af beerbuster »

vil liiige indskyde at jeg har sat en pilsner på gær for nyligt og den er stoppet med at gære for tidligt......pitch MEGET gær minimum 2 breve tørgær eller regn efter på mr malty for våd.
Med venlig hilsen.
Peter

Omstikning...just say no !..

"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Morten L »

Tustrup skrev:
Som andre allerede er kommet mig i forkøbet med, så mener jeg at det er mindst 4 grader for varmt til at det kan ende med noget, der kan kaldes for en pilsner.

Mvh Jonas
OK. Jeg har som sagt ikke brygget den, kun drukket den med stort velbehag og jeg er normalt til bitre øl, men fandt denne rigtig god.
Glenn H. skrev:Hvad er den optimale mæske temperatur for en pilsner? hvordan ville I mæske den?
Hvis man tager udgangspunkt i Mortens forslag med:

90% pilsner
10% münchner
Saaz humle til ca. 0,75 BU/GU
Jeg ville prøve de forslag der er i tråden fra folk som har brygget pilsner.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Borg »

Jeg har brygget en pilsner flere gange, og finder den ret god. Opskriften (udskrift fra BeerSmith) kan findes på min hjemmeside, men svarer meget godt til forslagene tidligere i tråden. Dog kommer jeg lidt flaked barley i, for at give mere stabil skum, og en smule Cara 20, for at få farven tættere på en Tjekkisk Pilsner og væk fra en industripilsner.
Mæsketemperaturen er 66 grader i 75 minutter.
Som det også er nævnt i tråden, og som jeg har skrevet i andre tråde, skal der dobbelt så meget gær i en lager end en ale. Da den gærer ved en lavere temperatur, skal der mere gær til for at det foregår optimalt. Det er oftest dér mange fejler, og ender med en pilsner der ikke er gæret tilstrækkelig langt ned. Også gæringstiden er længere.
Prøv at se på denne tråd: http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=7&t=2744, specielt side 3.

Men ellers er det bare at kaste sig ud i det, og lære.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Truntebryg »

Hvad gør hårdt vand ved smagen ?
Tjaa, er nok lidt svært at svare på.

Men blødt vand giver en rundere og blødere humle smag. Men det er et stort emne det med vand – indirekte har vandprofilen jo indvirkning på pH og andre ting .. Men sådan lidt kort fortalt:

Da Pilsner ØL typisk er uden fylde og restsødme, ja så virker humlen skarp hvis du bruger hårdt vand.

Jeg har prøvet middel blødt vand på min Brown Ale / dubbel (mørkt ØL brygges som regel glimrende og nogle gange helst i ”hårdt” vand) her er hvad jeg skrev i mine noter:

Smagning d. 8 Marts:

I starten virkede denne ØL ikke som de 2 første bryg, det bløde vand har haft en indvirkning. I starten syntes jeg ikke det var til det bedre. Det var som om den var blevet lidt mere tør og pilsner agtig.

Nu syntes jeg den har fundet sin egen stil, og det er positivt. Meget positivt. Men stadig ikke ligesom de 2 første bryg.
Brugeravatar
Glenn H.
Indlæg: 182
Tilmeldt: 18. dec 2009, 09:59
Geografisk sted: Kolding

Re: Opskrift på pilsner

Indlæg af Glenn H. »

Hvis man nu ikke har mulighed for at lagre pilsneren ved 1-2C. i 6 uger hvad gør man så?
Og hvilken betydning har det for øllet?
- mvh. Glenn
Besvar

Tilbage til "Opskrifter"