Vandjustering for dummies

Besvar
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Vandjustering for dummies

Indlæg af Morten L »

I påsken håber jeg på at finde tid til at brygge en lys, undergæret øl.

I den forbindelse har jeg undersøgt vandet vha. mit lokalevandværks hjemmeside.

dH er ca. 11,5
pH er ca. 7,35

Hvor meget mælkesyre skal jeg tilsætte pr. 10 liter vand jeg bruger?
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Brugeravatar
Erfurt
Indlæg: 181
Tilmeldt: 21. mar 2007, 23:39
Geografisk sted: Juelsminde

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Erfurt »

Hvorfor ikke bare brygge din lokale udgave af en Pilsner, med det vand du nu har til rådighed ? måske den bliver bedre end hvis du begynder at justere ...

Mvh Jan
Øl er beviset på at gud elsker os
Brugeravatar
Morten L
Co-Admin
Indlæg: 2429
Tilmeldt: 6. jul 2009, 22:32
Geografisk sted: 9230 Svenstrup J

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Morten L »

Erfurt skrev:Hvorfor ikke bare brygge din lokale udgave af en Pilsner, med det vand du nu har til rådighed ? måske den bliver bedre end hvis du begynder at justere ...

Mvh Jan
Måske.

Jeg har brygget et par lyse overgærede øl og humlebitterheden er blevet lidt påtrængende. Det har jeg læst mig frem til at blandt andet kan skyldes det hårde vand.

Derfor vil jeg gerne prøve at justere vandet og se om det hjælper.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Truntebryg »

Jeg har brygget et par lyse overgærede øl og humlebitterheden er blevet lidt påtrængende. Det har jeg læst mig frem til at blandt andet kan skyldes det hårde vand
Nu er dH omkring de 11 bestemt ikke meget hårdt vand – men hvis du skal have glæde af tilsætning af mælkesyre, så skal du nok have fat i et pH meter. Uden pH måling så er det nok lidt gambling …

Jeg tilsætter ca. 8-10 ml til 12 L mæskevand (dH > 20) men det er jo så med den bestemte malt og malt sammensætning som jeg bruger.
Brugeravatar
Erfurt
Indlæg: 181
Tilmeldt: 21. mar 2007, 23:39
Geografisk sted: Juelsminde

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Erfurt »

Måske er det bare mig ! Jeg bryder mig altså ikke om at tilsætte noget til mit vand. Mit vand er MEGET hårdt og det giver naturligvis sine begrænsninger, men det er jo også lidt udfordrende, når man skal prøve at brygge en " tjekkisk " pilsner. Det bliver så istedet til en "Juelsminde " Pilsner og i mine øjne er det måske ikke så galt endda :-) Men fuld respekt for de der justerer deres vand for at opnå en helt speciel smag - vi har heldigvis alle en forskellig indfaldsvinkel til vores brygning.

Mvh Jan
Øl er beviset på at gud elsker os
Lunabryg
Indlæg: 505
Tilmeldt: 14. sep 2007, 15:09
Geografisk sted: Esbjerg
Kontakt:

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Lunabryg »

Kig ind på www.larchris.dk og find programmet Brewfreind. Det er skrevet af Søren Tygesen der er grundvandsgeolog og entusiastisk brygger.
Programmet er nemt at bruge det kræver dog at man kender profilet for ens vandværksvand.
Man kan starte med at justere vandet for PH med mælkesyre og natriumbikarbonat.
Når man har styr på det kan man jo kigge noget mere på de andre salte.
Bare det at justere PH vil gøre meget for ens bryg.
Steen 6715

Wish U were beer ;-)
Søren
Indlæg: 47
Tilmeldt: 22. nov 2007, 22:32
Geografisk sted: Holstebro

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Søren »

Ohøj

Jeg har her i påsken selv brygget en majs-pilsner, hvor jeg har sænket PH i brygvandet. Jeg kender endnu ikke resultatet, men jeg har brugt vejledningerne i Simon Wrisberg´s "Håndbog i ølbrygning"

Det er en meget overskuelig metode, hvor der justeres i restalkaliteten i vandet, som er vandets indhold af syre-neutraliserende ioner, udtrykt i grader dH, når Calsium og magnesiums forsurende effekt er modregnet

Når der skal brygges lyse øltyper som pilsner, bør restalkaliteten ligge mellem 0 - 2. I bogen er der et regneeksempel hvor der skal behandles 30 liter vand. Den generelle regel er; 1 ml. 80 % mælkesyre sænker restalkaliteten i 30 l. vand med 1 grad dH. Dvs. hvis du har 30 l. vand med en restalkalitet på 10 og du gerne vil havne på ca 1 grad dH, skal du tilsætte 9 ml. 80 % mælkesyre (laktose) - Husk at justere sparge-vand også.

Jeg har ikke prøvet denne metode før selv, og kender som skrevet ikke resultatet, så hvis der er nogen derude der ligger inde med tilføjelser/ændringer til ovenstående skal eder endelig tilvejebringe disse!

Glædelig påskebryg - Søren
Malmberg
Indlæg: 342
Tilmeldt: 6. dec 2005, 12:52
Geografisk sted: Gudumholm

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Malmberg »

Søren skrev:Ohøj

80 % mælkesyre (laktose) -
Husk lige at laktose er mælkesukker og ikke mælkesyre,

Det er ikke for at fluekneppe med et forsøg på at undgå fremtidige misforståelser
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Truntebryg »

Min mælkesyre hedder ”LACTOL” så det er da lidt tæt på. (Acide lactique 80%) og du har nok temmelig ret i at det ikke er specielt sødt ...

MVH SL
Pilsner
Indlæg: 551
Tilmeldt: 28. aug 2008, 22:49
Geografisk sted: Viby J

Re: Vandjustering for dummies

Indlæg af Pilsner »

kan man ikke bruge citronsyre
Nyt Site uder opbygning
http://Beermonks.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"