Hjælp ønskes.

Besvar
J.K.Jensen
Indlæg: 10
Tilmeldt: 21. aug 2010, 09:14

Hjælp ønskes.

Indlæg af J.K.Jensen »

Jeg startede 2 bryg i sidste uge - onsdag en bitter, torsdag en stout. Begge brygget efter samme simple metode: Mæskning i 75 min. ved 65 grader afsluttende på 75 grader. Sparging med 78 grader vand indtil ønsket mængde, herefter kogning med humle. Mæskning foregår ikke ved recirkulation, men ved simpel omrøring. Efter nedkøling er der sat en S-04 gær på begge. Gæringen startede i begge tilfælde hurtigt og var meget voldsom, men er stoppet samtidigt - efter henholdsvis 1 og 2 døgn. Det virker spøjst at de lige stopper med at "give lyd" samtidigt. Har prøvet at ilte ved omrøring, men uden held. Der er intet skum at se på overfladen. Her til aften målte jeg begge bryg med vinometer. Resultatet giver ingen mening, idet bitteren måles til 9% og stouten 13%. Det er langt over hvad de burde ende på og virker ikke realistisk i forhold til den korte gæring. Jeg tror derfor ikke på vinomeeret i denne sammenhæng.

Er der nogle der har et bud på problemet, eller har oplevet det samme?

Med venlig hilsen

Jon
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af Borg »

Er et vinometer ikke kun til måling af færdiggæret og klaret vin?

Jeg tror ikke at du kan bruge det til øl.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
EvilHunter
Indlæg: 61
Tilmeldt: 13. jul 2009, 18:20
Geografisk sted: 6705 Esbjerg Ø.

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af EvilHunter »

Det passer meget fint med at med at de stopper brat med at gære, det er der ikke noget galt i.

Det med at ilt øllet efter gæringen er nok ikke en så god idé da det vil skabe noget oxidering i øllet og eventuelt give en uheldig bismag.

Et vinOmeter er lige så godt til at måle øllets alcohole med som et termometer er, du får intet ud af det. =P
Du skal enden bruge en öslen vægtfylde måler eller et refraktometer til at måle væskens massefylde (sukker indhold) før og efter gæringen så kan du regne alc. % og også se om øllet er gæret færdig.
Mvh.
Thomas E. Gundersen
(6700)
mas
Indlæg: 1171
Tilmeldt: 19. mar 2006, 20:34
Geografisk sted: 2640, Hedehusene

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af mas »

J.K.Jensen skrev:
Er der nogle der har et bud på problemet, eller har oplevet det samme?
Det lyder som om gærringen er gået præcis som den skal! Lad det stå et par uger, eventuelt med en omstikning, før du flasker det. Du kan bruge ventetiden på at købe en flydevægt som denne:

http://vinsæt.dk/shop/oechslevaegt-hydr ... 1248p.html

Husk du skal også bruge et måleglas til flydevægten.

Mvh

Thomas
J.K.Jensen
Indlæg: 10
Tilmeldt: 21. aug 2010, 09:14

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af J.K.Jensen »

Jamen så lyder det jo alle tiders. De andre gange er det bare gået mere roligt. Har selv efterfølgende tænkt, at det kan være min gærtilsætning der gjorde forskellen denne gang. Jeg havde kun et brev gær tilbage og valgte derfor at opformere den inden tilsætning, således at der skulle være rigeligt gær til 2 bryg. Måske har jeg her haft en flerdobbelt portion i forhold til hvad jeg plejer....

At vinometeret ikke duer her ses tydeligt. Tallene er helt hen i vejret. Havde bare troet, at det var alkoholens indvirkning på overfladespændingen der gav en virkning. Fik det forærende af en bekendt for nylig, der havde brugt det til frugtvin i de glade 80ere.
Senest rettet af J.K.Jensen 24. aug 2010, 07:00, rettet i alt 1 gang.
Brugeravatar
beerbuster
Indlæg: 739
Tilmeldt: 23. jun 2008, 22:45
Geografisk sted: Odense

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af beerbuster »

Jeps, tillykke, du har gæret to stk. øl - S04 ja gen. engelsk gær, gærer meget voldsomt, men ret kort tid, hvis du vil "klemme" det sidste ud af dem, så sæt dem et sted med en omgivende temp. på noget der minder om 21-22 grader, det skubber lidt til gæren, lad dem stå et stykke tid, så rydder gæren op efter sig selv og øllet er klar til flaskning.
Peter.
Med venlig hilsen.
Peter

Omstikning...just say no !..

"He was a wise man who invented beer.
Plato "
Truntebryg
Indlæg: 5319
Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af Truntebryg »

Vinometeret er beregnet til måling af en færdiggæret og klaret vin, måle tolerance er fantastiske +/- 2%. Målingen går helt galt i byen, hvis der er restsukker.
J.K.Jensen
Indlæg: 10
Tilmeldt: 21. aug 2010, 09:14

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af J.K.Jensen »

Stillede begge kar ved 23 grader C. Det resulterede i 2 dages langsom boblen i gærlåsen. Den ene er nu stukket om, den anden venter til i morgen. Mange tak for hjælpen alle sammen.
mas
Indlæg: 1171
Tilmeldt: 19. mar 2006, 20:34
Geografisk sted: 2640, Hedehusene

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af mas »

J.K.Jensen skrev:Stillede begge kar ved 23 grader C. Det resulterede i 2 dages langsom boblen i gærlåsen. Den ene er nu stukket om, den anden venter til i morgen. Mange tak for hjælpen alle sammen.
Hvis du har stillet dem varmere, så er det sikkert bare co2 der lige så stille er fiset ud af øllet!

Mvh

Thomas
Brugeravatar
Borg
Indlæg: 4743
Tilmeldt: 28. dec 2009, 17:46
Geografisk sted: Herning

Re: Hjælp ønskes.

Indlæg af Borg »

mas skrev:Hvis du har stillet dem varmere, så er det sikkert bare co2 der lige så stille er fiset ud af øllet!
Bare for at du ikke skal blive nervøs, Jon, så er der iøvrigt ikke noget galt i det.
Du får CO2'en tilbage igen når du kommer sukker i øllen før flaskningen, og den karbonerer på flaskerne.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Besvar

Tilbage til "Generelt om brygning"