Et par spørgsmål inden det går løs
Et par spørgsmål inden det går løs
Jeg har tidligere skrevet herinde og fået en masse gode råd om udstyr (og mange tak for alt hjælpen:-) Nu har jeg så modtaget det hele (Håber jeg!) og skal så lave min første bryg her i weekenden, og det liber en All-grain Brown Ale. Efter at have læst en del, var der lige et par spørgsmål jeg ville have opklaret:
1. Er det nødvendigt med en gærstarter. Jeg har købt et færdigt all-grain sæt fra brygland og ved ikke om det er nødvendigt med en gærstarter
2. Hvordan tilsætter man sukker? Skal man ligge det i bunden af flasken eller? Jeg ved godt hvor meget jeg skal tilføje pr. liter bare ikke hvor
3. Kan man ikke godt bruge en lauter tun til at gære i når man har taget risten ud? For så er det vel bare en tønde med taphane
4. Hvor meget øl skal det i beholderen til en hydrometer så man kan måle det?
Jeg håber i kan hjælpe så jeg bedst muligt forberedt til weekendens udfordringer:-)
1. Er det nødvendigt med en gærstarter. Jeg har købt et færdigt all-grain sæt fra brygland og ved ikke om det er nødvendigt med en gærstarter
2. Hvordan tilsætter man sukker? Skal man ligge det i bunden af flasken eller? Jeg ved godt hvor meget jeg skal tilføje pr. liter bare ikke hvor
3. Kan man ikke godt bruge en lauter tun til at gære i når man har taget risten ud? For så er det vel bare en tønde med taphane
4. Hvor meget øl skal det i beholderen til en hydrometer så man kan måle det?
Jeg håber i kan hjælpe så jeg bedst muligt forberedt til weekendens udfordringer:-)
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Nej, det er ikke nødvendigt. Er gæren sund og rask, kan den bruges direkte. Tørgær skal dog rehydreres: Kog 2-3 dl vand, køl det ned til 20-22 grader, hæld tørgæren deri, og lad det ligge på overfladen 5-10 minutter, og ryst lidt, lad det ligge igen 5-10 minutter, og ryst kraftigt så det opløses helt, og hæld det i urten. Mere vigtigt end en gærstarter er det at ilte urten godt. Ryst gærbeholderen kraftigt i 3-4 minutter, eller anvend en akvariepumpe med iltsten og mikrofilter. Jeg går ud fra at der til sættet medleveres den rette mængde gær.mads1983 skrev:1. Er det nødvendigt med en gærstarter. Jeg har købt et færdigt all-grain sæt fra brygland og ved ikke om det er nødvendigt med en gærstarter
Kog en halv liter vand med sukkeret i 5 minutter og køl det ned. Hæld det i bunden af din lauter tun, og tap den færdiggærede øl derned i. Brug en slange der når helt ned til bunden, så øllen ikke iltes. På denne måde blandes øl og sukker perfekt.mads1983 skrev:2. Hvordan tilsætter man sukker? Skal man ligge det i bunden af flasken eller? Jeg ved godt hvor meget jeg skal tilføje pr. liter bare ikke hvor
Det kan du sagtens. Dog skal du huske at der i låget så skal være et hul, hvori du kan montere gærlåsen. Men er det den eneste beholder du har, så får du andre udfordringer ved aftapningen og sukkertilsætningen.mads1983 skrev:3. Kan man ikke godt bruge en lauter tun til at gære i når man har taget risten ud? For så er det vel bare en tønde med taphane
Så meget, at hydrometeret kan flyde frit uden at røre ved bunden af målebeholderen.mads1983 skrev:4. Hvor meget øl skal det i beholderen til en hydrometer så man kan måle det?
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
HEj og tak for svarene
Vej har har også en almindelig gæringstønde men kun en, og da jeg gerne ville omstikke efter ca. en uge, tænkte jeg at jeg ville bruge lauter tun til det.
Vej har har også en almindelig gæringstønde men kun en, og da jeg gerne ville omstikke efter ca. en uge, tænkte jeg at jeg ville bruge lauter tun til det.
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Det er en fin idé, og det kan du sagtens gøre.
Nu ved jeg ikke, hvordan din gærlås til gæringstønden ser ud, men måske kan du genbruge den til din lauter tun.
Alternativt må du have fat i en med en prop, som kan sættes i et hul du laver i låget til din lauter tun.
Nu ved jeg ikke, hvordan din gærlås til gæringstønden ser ud, men måske kan du genbruge den til din lauter tun.
Alternativt må du have fat i en med en prop, som kan sættes i et hul du laver i låget til din lauter tun.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Den gærlås jeg har ser sådan ud: http://vinsæt.dk/shop/gaerroer-duplex-0-1107p.html så det er vidst bare at bore et lille hul så skulle den være der...
-
- Indlæg: 10
- Tilmeldt: 21. aug 2010, 09:14
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Husk at lave hullet stort nok til en gummipakning (eller siliconepakning). Ellers har du ikke megen fornøjelse af det fine gærrør.
- Christian Ernstsen
- Indlæg: 770
- Tilmeldt: 28. okt 2009, 12:21
- Geografisk sted: Vejle
- Kontakt:
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Det er også en god ide at gennemføre brygningen halvt i hovedet og halvt med remedier inden du gør det "rigtigt" - det er meget nemmere at løse problemer, når man ikke har 25 liter kogende urt og slangerne ikke kan nå, udluftningen ikke virker, hullet er for lille, vandhanen for langt væk, og hvad der ellers kan gå galt første gang man bruger sin nye opstilling...
Og du vil lave fejl - husk at man ikke har brygget rigtigt, før ens sokker klistrer til gulvet pga oversvømmet urt! :-) Men det skal nok blive til øl alligevel!
Og du vil lave fejl - husk at man ikke har brygget rigtigt, før ens sokker klistrer til gulvet pga oversvømmet urt! :-) Men det skal nok blive til øl alligevel!
Med venlig hilsen
Christian
Brygsetup: 25 liter elgryde, pumpe og modstrømskøler. 23 bryg i alt.
Christian
Brygsetup: 25 liter elgryde, pumpe og modstrømskøler. 23 bryg i alt.
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Jeg har i mine sidste 3 bryg brugt 1 dråbe olivenolie, fremfor at ilte ved ryste beholderen.Borg skrev:Mere vigtigt end en gærstarter er det at ilte urten godt. Ryst gærbeholderen kraftigt i 3-4 minutter, eller anvend en akvariepumpe med iltsten og mikrofilter. Jeg går ud fra at der til sættet medleveres den rette mængde gær.mads1983 skrev:1. Er det nødvendigt med en gærstarter. Jeg har købt et færdigt all-grain sæt fra brygland og ved ikke om det er nødvendigt med en gærstarter
Læste om det i en tråd herinde :
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic. ... lie#p18945
og
http://www.haandbrygforum.dk/viewtopic.php?f=12&t=1994
Det har virket perfekt for mig.
Bryg hilsner
Thomas
Two beers or not two beers....that's the question
Thomas
Two beers or not two beers....that's the question
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
.
Ang. rehydrering af tørgær –
Så er der lige så mange anbefalinger som der er producenter. Jeg har været til mange foredrag omkring gær, og generelt så er anbefalingerne lidt ala det Borg skriver. Ale gær skal dog op på 25 – 30 °C hvor Lager typisk anbefales til 20-25 °C. Vingær endnu højere. Grunden til dette varmechok, er et ønske om at få den tørre celle til at ”poppe” op ligesom et popkorn. Jeg har flere gange prøvet at følge anbefalingerne 100%, og syntes egentlig ikke der er den store forskel. Som Borg også nævner, så er iltindholdet i urten meget mere vigtig.
Iltning af urten kan du læse en del om her:
http://www.winemanager.com/slarsen/Beer/Yeast/Yeast.htm
Diverse anbefalinger:
Fermentis Lager:
Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 23C ± 3C.
Fermentis Ale:
Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 27C ± 3C.
Lallemand Ale yeast:
Sprinkle the yeast on the surface of 10 times its weight of clean, sterilized (boiled) water at 30–35°C. Do not use wort, or distilled or reverse osmosis water, as loss in viability will result. DO NOT STIR. Leave undisturbed for 15 minutes, then stir to suspend yeast completely, and leave it for 5 more minutes at 30–35°C. Then adjust temperature to that of the wort and inoculate without delay.
Lallemand Lager yeast:
Sprinkle the yeast on the surface of 10 times its weight of sterilized/boiled tap water or diluted wort (2-6°P) at 25-30°C. (NB: Do not use distilled or reverse osmosis water as loss in viability might result.) GENTLY break any clumps to ensure that all yeast is in contact with the rehydration medium. DO NOT STIR. Leave undisturbed for 15 minutes, then suspend the yeast completely and leave it for 15 to 45 more minutes at 20-30°C. Then adjust temperature to that of the wort and inoculate without delay.
Chr Hansen (wine):
Rehydration - Add the yeast to unchlorinated tap water in a ration of 1:10 (25-30ºC / 77-86ºF). Let the yeast absorb water for at least 10 minutes and stir again to a homogenous suspension.
Activation - Add unsulphered grape must to the yeast suspension in a ratio of 1:3. Leave the mixture for approx. 20 minutes.
DSM (wine):
In a clean bucket put 10 l (3 gal) of drinking water at a temperature of 35 to 38 °C (95 - 100 °F). Avoid using chlorinated water.
SIHA (wine):
SIHA yeast should be dissolved in 40 °C water prior to rehydrogenating the active dry yeast. After the product is dissolved, add it so the must /water is 50% - 50%. The temperature should now be 30 - 35 °C. Wait 15-30 minutes. Please note – that the cells will not tolerate fluctuations, max 8 – 10 °C.
Ang. rehydrering af tørgær –
Så er der lige så mange anbefalinger som der er producenter. Jeg har været til mange foredrag omkring gær, og generelt så er anbefalingerne lidt ala det Borg skriver. Ale gær skal dog op på 25 – 30 °C hvor Lager typisk anbefales til 20-25 °C. Vingær endnu højere. Grunden til dette varmechok, er et ønske om at få den tørre celle til at ”poppe” op ligesom et popkorn. Jeg har flere gange prøvet at følge anbefalingerne 100%, og syntes egentlig ikke der er den store forskel. Som Borg også nævner, så er iltindholdet i urten meget mere vigtig.
Iltning af urten kan du læse en del om her:
http://www.winemanager.com/slarsen/Beer/Yeast/Yeast.htm
Diverse anbefalinger:
Fermentis Lager:
Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 23C ± 3C.
Fermentis Ale:
Re-hydrate the dry yeast into yeast cream in a stirred vessel prior to pitching. Sprinkle the dry yeast in 10 times its own weight of sterile water or wort at 27C ± 3C.
Lallemand Ale yeast:
Sprinkle the yeast on the surface of 10 times its weight of clean, sterilized (boiled) water at 30–35°C. Do not use wort, or distilled or reverse osmosis water, as loss in viability will result. DO NOT STIR. Leave undisturbed for 15 minutes, then stir to suspend yeast completely, and leave it for 5 more minutes at 30–35°C. Then adjust temperature to that of the wort and inoculate without delay.
Lallemand Lager yeast:
Sprinkle the yeast on the surface of 10 times its weight of sterilized/boiled tap water or diluted wort (2-6°P) at 25-30°C. (NB: Do not use distilled or reverse osmosis water as loss in viability might result.) GENTLY break any clumps to ensure that all yeast is in contact with the rehydration medium. DO NOT STIR. Leave undisturbed for 15 minutes, then suspend the yeast completely and leave it for 15 to 45 more minutes at 20-30°C. Then adjust temperature to that of the wort and inoculate without delay.
Chr Hansen (wine):
Rehydration - Add the yeast to unchlorinated tap water in a ration of 1:10 (25-30ºC / 77-86ºF). Let the yeast absorb water for at least 10 minutes and stir again to a homogenous suspension.
Activation - Add unsulphered grape must to the yeast suspension in a ratio of 1:3. Leave the mixture for approx. 20 minutes.
DSM (wine):
In a clean bucket put 10 l (3 gal) of drinking water at a temperature of 35 to 38 °C (95 - 100 °F). Avoid using chlorinated water.
SIHA (wine):
SIHA yeast should be dissolved in 40 °C water prior to rehydrogenating the active dry yeast. After the product is dissolved, add it so the must /water is 50% - 50%. The temperature should now be 30 - 35 °C. Wait 15-30 minutes. Please note – that the cells will not tolerate fluctuations, max 8 – 10 °C.
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Sjovt at du lige skriver det, Thomas.maseol skrev:Jeg har i mine sidste 3 bryg brugt 1 dråbe olivenolie, fremfor at ilte ved ryste beholderen.
Jeg har også læst om det for snart nogen tid siden, men ikke gjort alvor af metoden. Efter at have brygget to julebryg i denne weekend, overvejede jag faktisk at prøve det med olivenolien i den kommende weekend.
Det er en meget interessant metode, og jeg ved at Jens (admin) fra Randers Bryghus også bruger det. Eller han gjorde det i hvert fald da vi bryggede hveden i maj måned.
Fint at du fortæller om din erfaring.
Også en flot beskrivelse fra Truntebryg om rehydrering af tørgær. Jeg lærte noget nyt, da jeg altid har rehydreret ved 20-21 grader. Min procedure er nu ændret fremover. Tak.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
tak for alle rådene. Dagne i dag blev brugt på bl.a. brygning af øl, og jeg tror nok at det gik fint nok, jeg prøvede da i hvert fald at følge alle de gode råd jeg har fået, også holde rengøring i højsædet.
Så nu bliver det spænende at se resultatet om en måned eller to.
Så nu bliver det spænende at se resultatet om en måned eller to.
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Her en lille opdatering på fremskridtet. Jeg har lige fået stukket øllen om i går efter fem dage på første lagering. Jeg målte ved samme lejlighed vægtfylden som var 1026, er dette et fornuftigt niveau på dette stadie? Jeg finder nemlig vejledning der kom samme med øllet meget mangelfuld idet der ikke så noget om hvad disse målinger bør ligge på.
Derudover bemærkede jeg også at øllen var lettere grumset, men jeg tilskriver det selv og jeg kigge på noget af øllen som var i bunden og altså udenfor taphanens rækkevide, men har kan i se dens udsenende:
[img] [/img]
Derudover bemærkede jeg også at øllen var lettere grumset, men jeg tilskriver det selv og jeg kigge på noget af øllen som var i bunden og altså udenfor taphanens rækkevide, men har kan i se dens udsenende:
[img] [/img]
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Det er svært at sige, om det er normalt. Umiddelbart vil jeg synes at det er lidt højt, men det afhænger af din OG, og din target FG. Hvad målte du OG til umiddelbar før du kom gæren i? Står der noget om FG eller forventet alkohol-%?mads1983 skrev:Her en lille opdatering på fremskridtet. Jeg har lige fået stukket øllen om i går efter fem dage på første lagering. Jeg målte ved samme lejlighed vægtfylden som var 1026, er dette et fornuftigt niveau på dette stadie? Jeg finder nemlig vejledning der kom samme med øllet meget mangelfuld idet der ikke så noget om hvad disse målinger bør ligge på.
Der er ganske naturligt på dette tidspunkt.Derudover bemærkede jeg også at øllen var lettere grumset, men jeg tilskriver det selv og jeg kigge på noget af øllen som var i bunden og altså udenfor taphanens rækkevide, men har kan i se dens udsenende:
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Nej der står ikke noget om hvad alkoholprocenten burde være når den skulle være færdig, men siden den er en brown ale ville den så ikke ligge mellem 5-6 stykker? Men jeg tror måske at jeg kom for lidt vand i, da jeg filterede kan det ikke have noget at gøre med det?
Re: Et par spørgsmål inden det går løs
Det kunne man nok forvente, men målte du sukkerindholdet efter mæskningen? Altså din OG.
Den er man nødt til at kende for at have en idé om, hvor den færdige (FG) skal ligge.
Den er man nødt til at kende for at have en idé om, hvor den færdige (FG) skal ligge.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;