Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Hej Alle,
Min fader og jeg har snakket og diskuteret hvordan vi kan optimere vores bryg process og dertil vores bryg udstyr. Efter sidste bryg i går som var vores første All-grain opdagede vi hvor svært det er at mæske og have den korrekte temperatur jævnt i hele gryden.
Som jeg har nævnt tidligere i nogle af mine posts/tråde er jeg så heldig at min fader er Rustfri Klejnsmed, og vi kan derfor lave det meste selv. Derfor forestil Jer at I kunne lave det "næsten" perfekte setup, vi mangler erfaringer og idéer.
I må endelig gerne komme med idéer hvor der både er pumper og uden pumper.
Det første vi har overvejet er:
Lave en hjemmelavet Gas Gruekedel. Vi har fundet nogle tegninger og noget inspiration fra denne side: http://www.birkelsebryghus.dk/20762461
Vi vil dertil gerne høre om der er nogen der selv har erfaringer med at lave sin egen Gas gruekedel. Vi har overvejet en 60L Gruekedel.
Det andet vi har overvejet er:
Få lavet noget automatisk røre system.
Igen, vi kan lave det meste selv vi mangler simpelthen bare erfaringer og idéer.
Det tredje vi har overvejet er:
Kan det lade sig gøre at mæske med den mængde vand man f.eks skal ende med? Dvs. hvis vi laver en bryg hvor vi skal ende på 23Liter. Kan vi så tage 23liter vand hælde ALT malten i også bare mæsk løs? Der vil forsvinde en hel del både det som malten suger og der er noget der fordamper, det spæder vi selvfølgelig op med så vi har de 23 liter igen når vi skal til at humle koge. På dette område er vi stadig meget nybegyndere så igen mangler vi erfaring og idéer.
Vores bryg udstyr pt. består af:
1x 28L rustfri gryde med taphane (Den plejer vi at mæske i)
"Tilføjer lige et billede senere"
1x 30L rustfri gryde med taphane (Den plejer vi at hæle den varme urt over i også humle koge i den)
"Tilføjer lige et billede senere"
1x Kobber Chiller
"Tilføjer lige et billede senere"
2x 5KW Gas blus
"Tilføjer lige et billede senere"
Jeg håber at I har nogle gode idéer så vi rigtigt kan få styr på vores process omkring vores øl så det kan komme til at smage Konge :) Hvis der er noget jeg har glemt så spørg endelig!
På forhånd tak.
Min fader og jeg har snakket og diskuteret hvordan vi kan optimere vores bryg process og dertil vores bryg udstyr. Efter sidste bryg i går som var vores første All-grain opdagede vi hvor svært det er at mæske og have den korrekte temperatur jævnt i hele gryden.
Som jeg har nævnt tidligere i nogle af mine posts/tråde er jeg så heldig at min fader er Rustfri Klejnsmed, og vi kan derfor lave det meste selv. Derfor forestil Jer at I kunne lave det "næsten" perfekte setup, vi mangler erfaringer og idéer.
I må endelig gerne komme med idéer hvor der både er pumper og uden pumper.
Det første vi har overvejet er:
Lave en hjemmelavet Gas Gruekedel. Vi har fundet nogle tegninger og noget inspiration fra denne side: http://www.birkelsebryghus.dk/20762461
Vi vil dertil gerne høre om der er nogen der selv har erfaringer med at lave sin egen Gas gruekedel. Vi har overvejet en 60L Gruekedel.
Det andet vi har overvejet er:
Få lavet noget automatisk røre system.
Igen, vi kan lave det meste selv vi mangler simpelthen bare erfaringer og idéer.
Det tredje vi har overvejet er:
Kan det lade sig gøre at mæske med den mængde vand man f.eks skal ende med? Dvs. hvis vi laver en bryg hvor vi skal ende på 23Liter. Kan vi så tage 23liter vand hælde ALT malten i også bare mæsk løs? Der vil forsvinde en hel del både det som malten suger og der er noget der fordamper, det spæder vi selvfølgelig op med så vi har de 23 liter igen når vi skal til at humle koge. På dette område er vi stadig meget nybegyndere så igen mangler vi erfaring og idéer.
Vores bryg udstyr pt. består af:
1x 28L rustfri gryde med taphane (Den plejer vi at mæske i)
"Tilføjer lige et billede senere"
1x 30L rustfri gryde med taphane (Den plejer vi at hæle den varme urt over i også humle koge i den)
"Tilføjer lige et billede senere"
1x Kobber Chiller
"Tilføjer lige et billede senere"
2x 5KW Gas blus
"Tilføjer lige et billede senere"
Jeg håber at I har nogle gode idéer så vi rigtigt kan få styr på vores process omkring vores øl så det kan komme til at smage Konge :) Hvis der er noget jeg har glemt så spørg endelig!
På forhånd tak.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Heldige asen ;-)DanGJensen skrev:Som jeg har nævnt tidligere i nogle af mine posts/tråde er jeg så heldig at min fader er Rustfri Klejnsmed, og vi kan derfor lave det meste selv.
Overvej først, hvilken max batch-størrelse I gerne vil være i stand til at lave. Hvis I vil lave det dobbelte af i dag, altså 50 liter, skal I have mulighed for at koge 50 liter + 10% til afdampning + 10/20% til at undgå overkogning. Kogevolumen skal derfor være i alt 65 liter, så gå f.eks. efter det eller 70 liter.Det første vi har overvejet er:
Lave en hjemmelavet Gas Gruekedel. Vi har fundet nogle tegninger og noget inspiration fra denne side: http://www.birkelsebryghus.dk/20762461
Vi vil dertil gerne høre om der er nogen der selv har erfaringer med at lave sin egen Gas gruekedel. Vi har overvejet en 60L Gruekedel.
Det har jeg ingen erfaring med. Men overvej i stedet et recirkulationssystem med pumpe. Det vil også fordele varmen. Det kunne eventuelt kombineres med automatisk gasstyring.Det andet vi har overvejet er:
Få lavet noget automatisk røre system.
Igen, vi kan lave det meste selv vi mangler simpelthen bare erfaringer og idéer.
Det vil jeg klart fraråde. Den optimale mæskning (afh. af øltypen) er et malt/vand-forhold på 1:3 eller 1:2,5. En tyndere mæsk vil nedbringe jeres effektivitet. Spargning er også en væsentlig ting i forhold til at få vasket alle de gode stoffer ud af mæsken. Igen effektivitet.Det tredje vi har overvejet er:
Kan det lade sig gøre at mæske med den mængde vand man f.eks skal ende med? Dvs. hvis vi laver en bryg hvor vi skal ende på 23Liter. Kan vi så tage 23liter vand hælde ALT malten i også bare mæsk løs? Der vil forsvinde en hel del både det som malten suger og der er noget der fordamper, det spæder vi selvfølgelig op med så vi har de 23 liter igen når vi skal til at humle koge. På dette område er vi stadig meget nybegyndere så igen mangler vi erfaring og idéer.
Hvis I virkelig skal i gang, så lav to kar. et mæskekar (50 liter) og et kogekar (70 liter). Helt lukus vil være også at have et varmtvandskar (40 liter), altså tre i alt (se mit setup på min hjemmeside). Mæskekarret kan så have en falsk bund, så man dermed er fri for at have en indsatssi der skal hæves. Siningen kan så foregå fra mæskekarret direkte til kogekarret, samtidig med at de rsparges med varmt vand fra varmtvandskarret. Hér vil det være en fordel med to pumper.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Men dvs. vi havde 7,5kg malt så i forhold til 1:3 skal vi så bruge 22.5 liter vand til at mæske i?Det vil jeg klart fraråde. Den optimale mæskning (afh. af øltypen) er et malt/vand-forhold på 1:3 eller 1:2,5. En tyndere mæsk vil nedbringe jeres effektivitet. Spargning er også en væsentlig ting i forhold til at få vasket alle de gode stoffer ud af mæsken. Igen effektivitet.
Det er jo meget tæt på de 23liter bryg vi skal ende ud med, så er ikke helt med.
Vi brugte ca. 14-15liter vand til at mæske i også hældte vi 75-77grader varmt vand over malten til at vi havde 23liter i humlegryden. Er vi helt galt på den eller?
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Hvis man laver et 25-liters bryg så taler man om et bryg, der giver 25 liter i gæringstanken. For at komme dertil skal man bruge omkring 40 liter vand i alt. Der er vand der bliver i malten, vand der fordamper under kogningen, vand der bliver i humlen, og vand der måtte være i trub, slanger og øvrigt udstyr. Mængden kan variere afhængigt af ens udstyr.DanGJensen skrev:Men dvs. vi havde 7,5kg malt så i forhold til 1:3 skal vi så bruge 22.5 liter vand til at mæske i?
Det er jo meget tæt på de 23liter bryg vi skal ende ud med, så er ikke helt med.
Det er rigtigt, at du skal bruge 22,5 liter vand til at mæske 7,5 kg malt. Det giver iøvrigt en øl på omkring 7%, hvilket nok er mere end "normalt", men lad os bare tage udgangspunkt i det. Når mæskningen er færdig, skal der sparges med 77-78 grader varmt vand. Der skal bruges 19-20 liter for at kunne opsamle 34 liter til kogning (jeg har i dette indregnet en fordampning på 10% og et tab til diverse andet på 5 liter, men hér skal man kende sit udstyr for at få helt præcise tal). Når kogningen er færdig, skulle du gerne kunne overføre 25-26 liter til gæringsbeholderen (husk at der sikkert også kommer bundfald deri, ud over gæren, så også et lille tab der). Tænk også ved, at vand fylder mindre ved 20 grader end ved 100 grader. Ca 4% mindre, så dér "forsvinder" også en liter.
Nej, I er ikke helt galt på den, men godt på vej. Det meste af svaret har jeg skrevet ovenfor. I er ikke de første der har problemer med mængderne. Batch-størrelsen er altid den mængde urt man skal have i gæringstanken, og ved at regne baglæns med tab, fordampning osv, finder man mængden af spargevand. I kogekarret (humlegryden) skal man derfor have mere, så der er noget at fordampe af o.l.Vi brugte ca. 14-15liter vand til at mæske i også hældte vi 75-77grader varmt vand over malten til at vi havde 23liter i humlegryden. Er vi helt galt på den eller?
Husk iøvrigt også, at når mæskningen er færdig efter en times tid, hvor den har holdt 64-68 grader (alt efter valg), skal temperaturen hæves til 75-76 grader i løber at omkring 10 minutter, og så holde den temperatur i 10 minutter. Det trin kaldes mash-out, og slår enzymerne ihjel. Samtidig gør den højere temperatur (og spargevandets 77-78 grader), at sukkeret bliver mere flydende, og dermed er lettere at skylle ud af malten (som kaldes masken på dette tidspunkt).
Håber ikke at I kan bruge svaret.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
1000 Tak for svaret Erik, det hele giver meget mere mening nu :)
Så skulle der gerne være styr på mæskningen til næste gang :)
Vi har kigget på dit anlæg og det ser ganske imponerende ud. Vi er stadig ved at overveje hvad vi skal have og dit bud på 3 tanke lyder fornuftigt. Så er spørgsmålet bare om vi skal have fat i pumper, hvor stor gas blus vi har behov for osv.
Så skulle der gerne være styr på mæskningen til næste gang :)
Vi har kigget på dit anlæg og det ser ganske imponerende ud. Vi er stadig ved at overveje hvad vi skal have og dit bud på 3 tanke lyder fornuftigt. Så er spørgsmålet bare om vi skal have fat i pumper, hvor stor gas blus vi har behov for osv.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Der skulle selvfølgelig have stået: "Håber at I kan bruge svaret."Borg skrev:Håber ikke at I kan bruge svaret.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Pumper er at foretrække, hvis der skal recirkulering til, og når det er så store mængder væske der skal flyttes. Det giver også mulighed for automatisk gasstyring med en termostat på recirkulationsslangen.DanGJensen skrev:Vi har kigget på dit anlæg og det ser ganske imponerende ud. Vi er stadig ved at overveje hvad vi skal have og dit bud på 3 tanke lyder fornuftigt. Så er spørgsmålet bare om vi skal have fat i pumper, hvor stor gas blus vi har behov for osv.
Mine kar er på 90 liter, og min max batchstørrelse er 75 liter. Dog skal jeg så toppe op med 8-9 liter under kogningen. Men det passer så netop til 4 corneliusfade.
Mine gasblus er 8,5 kW, og der er intet problem med at varme vandet op.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Hehe tænkte nok det var det du mente :)Der skulle selvfølgelig have stået: "Håber at I kan bruge svaret."
Skal der special gas flasker til så store blus?Mine gasblus er 8,5 kW, og der er intet problem med at varme vandet op.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Det er almindelig flaskegas. De er beregnet til lavtryksregulator, men jeg anvender dem med en højtryksregulator. Det kan give dem lidt mere pondus.DanGJensen skrev:Skal der special gas flasker til så store blus?
Jeg har købt mine hos Vejers: http://vinsæt.dk/shop/gas-burner-mammuth-1035p.html (du kan ikke klikke direkte på grund af "æ"-et i domænenavnet. Kopiér til adresselinien i din browser i stedet). Vær dog opmærksom på, at der ikke er en sikkerhedsanordning til at lukke for gasset, hvis flammen går ud.
Jeg foretrækker løse gasblus og løse kogekar i stedet for at bygge dem sammen til en gruekeddel. Det er lettere at komme til det hele, også ved rengøring.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Jeg kan godt følge dig i rengøringen men umilddelbart vil jeg mene at man får bedre udnyttelse af varmen i en gruekedel fordi varmen er "lukket" inde?Jeg foretrækker løse gasblus og løse kogekar i stedet for at bygge dem sammen til en gruekeddel. Det er lettere at komme til det hele, også ved rengøring.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Det har du ret i, Dan. Men det er svært at vinde på alle områder.DanGJensen skrev:Jeg kan godt følge dig i rengøringen men umilddelbart vil jeg mene at man får bedre udnyttelse af varmen i en gruekedel fordi varmen er "lukket" inde?Jeg foretrækker løse gasblus og løse kogekar i stedet for at bygge dem sammen til en gruekeddel. Det er lettere at komme til det hele, også ved rengøring.
På mine kar sidder bunden 15-20 cm over underkanten, så de kan nok bedst betragtes som en "mellemting". Men en rigtig gruekeddel er klart mere effektiv, da den har en yderkappe hele vejen op om selve kogekarret. Det er jo et princip som er udviklet gennem lang tid.
Hilsen Erik Borg
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.borgsbryghus.dk" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/BorgsBryghus/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Er der andre der har nogle gode bud på det "næsten" perfekte bryg system? :)
Vi er stadig ved at lave skitser og tegninger over vores idéer men vil da selvfølgelig gerne beriges med endnu flere erfaringer :) Var der evt. nogen der havde erfaringer med et "røre" system i mæske gryden/grue kedelen?
Vi er stadig ved at lave skitser og tegninger over vores idéer men vil da selvfølgelig gerne beriges med endnu flere erfaringer :) Var der evt. nogen der havde erfaringer med et "røre" system i mæske gryden/grue kedelen?
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Jeg tager lige et billede af mit setup i aften, måske du kan få lidt ideér til røreværk.
MVH
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
Morten
"Give a man a fish and he will eat for a day. Teach him how to fish, and he will sit in a boat and drink beer all day"
-
- Indlæg: 5319
- Tilmeldt: 15. nov 2008, 09:30
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Hmm - kan man slå enzymer ihjel ? - De har jo aldrig været levende ;-)Borg skrev:Det trin kaldes mash-out, og slår enzymerne ihjel.
NÅ for ikke at spolere tråden, så er det fint med tegninger på nuværende tidspunkt - men jeg tror jeg ville vente lidt med den forkromede hardware indtil I har lidt mere erfaring. Jeg går jo stadig her - efter 25 bryg - og laver radikalt om på tingene.
Noget er for stort (min Lauter Tun) - noget er for småt (min koge gryde) noget går for langsomt (min sparge teknik) noget er for bøvlet (min køling).
Men man kunne jo selvfølgelig håbe på, at I lavede jeres koniske gærtank for lille.... (og så kunne I sælge den gamle til mig)
-
- Indlæg: 381
- Tilmeldt: 23. dec 2010, 11:04
- Geografisk sted: Hirtshals(Nordjylland)
Re: Bryg udstyr - Idéer og spørgsmål dertil
Det kan jeg godt følge dig i, men jeg er som bidt af en gal skovsnegl hvad angår dette og jeg bruger omkring 6-7 timer om dagen bare på at kigge her inde og andre steder for at finde mere info fordi jeg er så ivrig efter info :D Når jeg først har sat mig noget for gør jeg det fuldt ud :)Truntebryg skrev:men jeg tror jeg ville vente lidt med den forkromede hardware indtil I har lidt mere erfaring.
Hehe, ja vi har nok snart 2x Rustfri stå gryder til salg med taphane og falsk bund :)Truntebryg skrev:Men man kunne jo selvfølgelig håbe på, at I lavede jeres koniske gærtank for lille.... (og så kunne I sælge den gamle til mig)
Vi tager det i etaper, så vi anskaffer os ikke lige Alt over-night :) Vi tager nok først og får fat i 65-70liter Gas Gruekedel og et bord. Jeg har et ønske om at kunne brygge 50liter af gangen. Når vi så har det kan vi gå igang med at kigge på de andre ting. Vi kan jo sagtens brygge 25liter af gangen selv om vi står med en gruekedel på 65L.
I min kælder hvor vi brygger(et lille te-køkken) har vi også planer om at renovere det så vi får ny vask og som sagt det bord hvis vi kan have gryderne o.s.v på. Måske jeg skulle tage et par billeder så jeg kunne vise Jer hvordan vores brygsted ser ud.
Senest rettet af DanGJensen 22. mar 2011, 19:57, rettet i alt 2 gange.
http://www.pronetic.dk - Værdiskabende IT-infrastruktur til det danske erhvervsliv!